Mısır Silajı Pancar Posası Silajı Karşılaştırma


Bu iki silaj türünün süt sığırcılığında maliyet, besin değeri, kullanım miktarı, kullanım şekli vs konularda farkları nelerdir? Biri diğerinin ikamesi olarak kullanılabilir mi? Tecrübeli arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim.

Teşekkürler...
 
biz ikisini karıştırıp veriyoruz zaten sılaj kusbe paketleme işiyle ugraşıyoruz fakat pancar posası şekerli oluyor tatlı oluyor mısır sılajı ise turşu illaki ekşime oluyordur ekşi tatlı farklı olarak verilse daha iyi olabilir.
 
Bu konuyla ilgili iki araştırmaya rastladım. İkisi de pancar posasının mısır silajı kadar faydalı olabileceğini anlatıyor. Ancak bu işin teorik kısmı, pratikte deneyenlerin tecrübeleri ne der onu bilemem.

"Sonuç olarak, bu çalışmada yaş şeker pancarı posasının kuru madde düzeyinin %20'ye yükseltilmesi ve melas ile desteklenmesi durumunda kaliteli bir silaj elde edildiği ve bu silajın besleyici değerinin mısır silajı ile eşdeğer kabul edilebileceği sonucuna varılmıştır." http://eurasianjvetsci.org/pdf/pdf_EJVS_281.pdf

"Sonuç olarak, %25 KM, %30 KM ve %35 KM içerecek şekilde kepek katkısı ile hazırlanan yaş şeker pancarı posası silajlarının her üçü de gerek silaj kalitesi ve gerekse sindirile bilirliklerinin en az kaliteli bir mısır silajına benzer veya daha iyi olduğu görülmüştür. Bu üç silaj içerisinde, besin madde içeriği, sindirilebilirdik ve silaja katılan kepek miktarı dikkate alındığında, %25 KM içerecek şekilde hazırlanan yaş şeker pancarı posası silajının en iyi silaj olduğu söylenebilir." http://vfdergi.yyu.edu.tr/archive/2010/21_3/2010_21_(3)_175-178.pdf
 
mısır silajı %30-35 kuru %65-70 su kapsar, 3 kg silaj 1 kg kuru yeme karşılık gelir. Protein bakımından zayıftır. küspelerle desteklenir. %30-35 ham selüloz bulundurur. yemlemede tek başına kullanılabilir. ancak, işkembede kalış süresini uzatmak için bir miktar saman ile birlikte verilir. Yonca ile birlikte verildiğinde rasyon protein ve kalsiyum bakımından dengelenmiş olur. Uygun silolanan mısır silajları uzun süre (1-2 yıl) kullanılır. Sindirilme derecesi (%TDN) %65-70 dir.

yaş pancar posası, %20 kuru yem, %80 su kapsar. Kuru yem kısmının büyük kısmı sindirilebilen selülozdan ibarettir. Protein bakımından bakıldığında %9-12 protein kapsar.selülozu kolay sindirilir olduğundan rasyondaki başka selülozlu yemlerin sindirilmesini kolaylaştırır. samanın sindirimini artırır. ham selüloz oranı %20 kadardır. Rasyonlarda genellikle samanla birlikte kullanılır. Mısır silajı ile birlikte kullanıldığında, rasyonun sindirilme derecesini artırır. %70-75 TDN kapsar. Besicilik rasyonlarında ve sağılan inek rasyonlarında kullanılır.

dökme silaj olarak kullanılırsa, hızla bozulur, çürür, yem kaybı fazla olur. Poşetli kullanılırsa, kullanma süresi uzar.

mera olmayan yerlerde, saman-silaj, saman-pancar posası, ya da saman-silaj-pancar posası mera otlarının yerini tutar. Yine de mineral, vitamin ile desteklenmesi gerekir.



trakkulup.net
 

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt