Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan "Mısır Ekimi Yasaklanacak" İddialarına Açıklama
Son günlerde bazı basın organlarında yer alan "11 ilde mısır ekiminin yasaklanacağı" iddialarına yönelik Tarım ve Orman Bakanlığı bir açıklama yaptı. Bakanlık, iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, ilgili illerde tarımsal üretim planlaması çerçevesinde münavebe (ekim nöbeti) uygulanacağını duyurdu.
"Mısır Ekimi Yasaklanmıyor, Planlanıyor"
Açıklamada, Ankara, Aksaray, Eskişehir, Hatay, Kırşehir, Karaman, Konya, Nevşehir, Niğde, Şanlıurfa ve Mardin'de mısır ekiminin yasaklanmayacağı, ancak aynı tarlaya 4 yılda bir mısır ekilmesine yönelik bir planlama getirileceği ifade edildi.
"Su Kullanımına Dikkat Çekildi"
Bakanlık, suyu az tüketen ürünlerin ekimini teşvik etmek amacıyla sulu tarım alanlarında bu tür ürünleri yetiştiren çiftçilere
ilave su kısıtı desteği sağlanacağını da belirtti.
Uzman Görüşü
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, haberlerin yanlış yorumlandığını vurguladı:
"11 ilde mısır ekimi yasaklanmadı. Planlı üretim kapsamında aynı tarlaya 4 yılda bir mısır ekimi yapılabilecek. Ayrıca, suyu az tüketen ürün eken çiftçilere destek sağlanacak."