Formu epeydir takip ediyorum ama ilk defa birşeyler yazacağım..
99 model massey ferguson 265s ve yine 99 model newholland (türk-fıat) 70-66 kullandım senelerce..
Bazen bakıyorum da başakcılar fordcular vsciler masseyi yerden yere vuruyorlar.. Şu memlekette iki traktör var massey ve fıat bu böyle biline.. ben massey ve fıat kullandım diye değil, çiftçi sayısına ve traktör sayısına bakın kimde ne war ortada.. çok satan her zaman iyidir iyi olmasa bile savunanı çok olduğu için yidir..
FIAT lar ağır devir traktördür yolda ve işte yaktıkları arasında pek fark olmaz.. kuyruk mili devri patos yapmak için elverişli olmasına rağmen santrwich takıp su basmak için uygun değillerdir ( şimdiler de her ne kadar çift devirli imkan sunsa bile su basmakiçin çok ağır kalıyor) ama massey fergusonlar a kuyruk mili devri hızlı olduğu için patosa uygun traktörler değildirler.. neden mi masseyin patosu ve çeteni çekebilmesi için verilen gaz samanı un ufak edceek kadar devirlidir.. fıat da bu sıkıntı yoktur kuyruk mili devride kendi gibi ağırdır bu yüzden balya saman işinde fıat her zaman tercih edilir.. ama su basmak için massey ve fordun üstüne traktör yoktur.. bunu bilen bilir bilmeyense bilmediği için inkar eder..
Sıra çekişe gelirse ben massey fergusonla yokuşta yük çekerken her türlü fıatları gecerim kendi 70-66 ımızı da gecerdim ford 5000 i de.. sebep mi buçuk vites ( ara şanzıman) avantajı artı traktörün vites geçişlerinde çok seri oluşu ve bir de üstüne motorun devirli olması.. ama fıat hiç bir zaman o kadar seri bir traktör değildir ford seri olmasına karşın vites aralıkları onun seriliğini keser.. ama yokuş inerken ise fıat her iki traktörden çok daha üstündür.. massey ve ford kendini hemen salar.. fıat ağır devrini yokuşta konuşturur kolay gaz almaz..
fren konusunda masseyin frenleri iyi olmasına karşın arka hafif kaldığından kayar gider.. çok kötü bir durumdur.. 70-66 lar bu konuda gayet iyidir frenleri çok iyi değildir ama lastikler yeri iyi tutar..
gelelim çift sürme goble kaz ayağı ws. işine massey tarlada seriliğini bu iş de öttürür.. tarla çok çamur olmadıkça pek sıkıntı çıkmaz kaldıki çamur olsa bile traktörünün huyunu bilene hiç bir şekilde sıkıntı yapmaz örnek newholland tc56 yı çamurdan çekmiştim .. (11 ton ağırlığı war diye biliorum) Fıat ne kadar sağlam asılsa da motor sürekli bayılma pozisyonundadır hataa çok zorlarsanız stopu basar.. çünkü arka ağırdır yere yapışır traktör bi yerde kendini kesecektir bir yerlere zarar vermemek için motor bayılarak kendini halleder.. massey ise zorlandığında motor sesinde pek değişim olmaz gitmez se bakmışsınız pati çekiordur.. ama dediğim gibi işi bilene patiye çözüm çoktur .. ama motorun bayılmasına motorun değişmekten başka ççözüm yoktur..
masseyleri bu kadar küçümsemeyin derim.. arkası hafif bunda hemfikiriz ama arkası hafif olmas emin olun üstünde ki perkins motor o şanzımanı dağıtır ..
kimileri demiş ki.. deutz motor lu masseyler iyi oldu bırakın arkadaş perkins uçak motoru yapıor..