Masacchio buğday hasadı ve Timac vahşi gübre denemesi

Ynt: Masacchio buğday hasadı ve Timac vahşi gübre denemesi

akalın bereketli olsun güzel bilgiler ve paylaşım olmuş

Hacı Mehmet COŞKUN link=topic=84452.msg1009359#msg1009359 date=1434799685' Alıntı:
Maşallah. acıklayıcı bilğiler icin teşekkürler.kazancını güzel günlerde kullanmanız dileğiyle.
Sağolun ben de güzel dilekleriniz için teşekkür ederim

Peki kalite değerleri farklılık gösterdi mi?
Gübre ve uygulama maliyeti ile uygulama işçiliği göz önünde bulundurulur ise timac avantajlı mi?
Eşit tarlada ekim olsaydı fark olur muydu?
Şimdilik başka sorum yok.
Kolay gelsin Allah emekleriniz boşa çıkarmasın.

ofas link=topic=84452.msg1009483#msg1009483 date=1434870253' Alıntı:
Peki kalite değerleri farklılık gösterdi mi?
Gübre ve uygulama maliyeti ile uygulama işçiliği göz önünde bulundurulur ise timac avantajlı mi?
Eşit tarlada ekim olsaydı fark olur muydu?
Şimdilik başka sorum yok.
Kolay gelsin Allah emekleriniz boşa çıkarmasın.
İyi sorular teşekkür ederim... Yukarıda yayınladığım ilk değerler biçim öncesi rutubet ölçmek için tarlanın bir bölgesinden başak kırmak sureti ile alınan örneğe ait verilerdi. Biçim esnasında timac kullanılan yerden ve bitişik diğer bölgeden ayrı ayrı örnekler aldırdım. Telefonla sonuçları kısmen aldım. Timac kullanılan yerde gluten 25 kullanılmayan yerde 29 civarı çıkmış .Diğer veriler hemen hemen aynıymış Bu bana da ilginç geldi. Bunun üzerine dün siloyu 10 noktadan şişleterek örnek aldırdım sonuçlar sanırım pazartesi çıkar. 4 puan ciddi bir fark ve arkadaşlar ile kendi aramızda bunun kusak bölgelerdeki tane kalitesi sebebi ile oluştuğu düşüncesi hasıl oldu.
Timac çalışanlarının daha önceki yıl kendi arasında yapmış olduğu teorik hesaba göre timac uygulaması 35 kg lık buğdaya tekabül eden ek maliyet getiriyormuş. Buna karşılık onlar verimde 100kg lık lehe bir fark oluşacağını da düşünüyorlardı Ben henüz bir maliyet hesabı yapmadım. (Yaptığımda buraya yazacağım) .
Sonuç olarak nizami tarla koşullarında dik yarı bir deneme daha yapacağım nasipse şimdiden belli ...
Sağolasın Allah hiçbirimizin emeklerini boşa çıkarmasın...

Gluten ' in düşük çıkacabileceğini, denemeyi okurken tahmin etmiştim. Geç dönem azot beslemesi yapılmayan buğdaylarda genel olarak karşılaşılan bi durum. Bununla ilgili bi okuduğum bir araştırmada da aynı sonuç çıkmıştı.

Aynı miktarda azot
kontrol parselinde tek,
2. Parselde 2,
3. Parselde 5 seferde veriliyordu.

Sonuç sayı arttıkça glutende yükselme ile sonuçlanmıştı.

Ne kadar yavaş ve dengeli salınırsa salınsın, bir gübrenin ilk verildiği an ile 3 ay sonraki azot salınımları farklı oluyor. İşin daha da önemli kısmı, buğdayın azot ihtiyacı düz bir çizgi değil, belirli dönemde pik yapan bir eğri şeklinde.

Bu yönden bakmamıştık. Oldukça mantıklı ve ayrıca bilimsel deneme verisi de sunmuşsun. Teşekkür ederim . Bu durumda Tek uygulama timazot ve ayrıca nitrat atım döneminde nitratta düşünülmesi gereken bir opsiyon haline geliyor...

Cevaplar için teşekkürler. Bende sebazios ile ayni fikirdeyim. Yavaş salınımli gübre azot un çoğunu ilk etapta devreye sokuyor. Geç dönemimiz fazla kalmıyor ( tahmini söylüyorum net veri elimde yok). Azot un bölünerek verilmesine hala alternatif yok galiba.
Timac kaliteli gübre yapıyor bu doğru fakat iş fiyat/fayda dengesine gelince is değişiyor. Bence üst gübre bölünerek verilebilir ise yavaş salınımli gübreye ihtiyaç yok. Bu denemenizi önemsiz kalmıyor elbette.
Tecrubenizi paylaştığınız için teşekkürler.

Mehmet Tolga link=topic=84452.msg1009554#msg1009554 date=1434915062' Alıntı:
Bu yönden bakmamıştık. Oldukça mantıklı ve ayrıca bilimsel deneme verisi de sunmuşsun. Teşekkür ederim . Bu durumda Tek uygulama timazot ve ayrıca nitrat atım döneminde nitratta düşünülmesi gereken bir opsiyon haline geliyor...

O araştırmayı bulamadım ama konu hakkında benzer sonuçlara ulaşmış bol miktarda araştırma mevcut. Başka bir araştırmadan:

aabcf344925ff38a1fd32710db5fb2cf.jpg

b4424c52124b2f1f8c24803288d3f674.jpg

Gluten dışında daha bir çok kalite unsuruna da (ufak çaplarda da olsa) etki ediyor.

Sebazios + protein başlarına önemli etkisi oluyor. Camsılık arttığı için buğday tanesi parlak ve daha albenili duruyor.

Paylaşım için teşekkürler abi , konu katkı sağlayan arkadaşlarından çabalarıyla referans bir konu yolunda ilerliyor.

ofas link=topic=84452.msg1009557#msg1009557 date=1434915897' Alıntı:
Sebazios + protein başlarına önemli etkisi oluyor. Camsılık arttığı için buğday tanesi parlak ve daha albenili duruyor.

Fakat o azotun doğurduğu ihtiyacı karşılayacak su temin edilemediğinde, tane içerisinde nişasta çeperi patlıyor ve bahsedilen camsı görünüm tamamen kaybediliyor. İş bu olaya 'tane dönmesi' deniyor.

İşte bizim işi bilen ecnebiler, tane dönmesi yaşamamak için, geç dönem azot uygulamasını çiçekten sonra, sıvı gübre şeklinde başak ve yapraktan veriyorlar.

Aşağıdaki tablo, gübreleme programları konusunda bildiklerim içinde en iyilerden biri olan 'yara'nın 1000kg/da verim için kışlık buğdaylarda önerdiği gübreleme programı. Final uygulaması 200lt/ha (20 litre/da) Chafer Nufol isimli, içeriğinde %20 azot bulunan sıvı gübresi. Yani kalite unsurlarını arttırmak için sundukları çözüm, dekara 4 kg saf azotu çiçek sonrası yapraktan vermek.

c80bb3c7b1a77399c03634d5fa5c855c.jpg

Aşağıdaki de Chafer Nufol ' un içeriği:

16c519eda1a865a8838fc6a5f4e7e65f.jpg

Teşekkürler sebazios.
Sıvı vermenin faydasını bilmiyordum. Yani okumuş fakat sadece bir yöntem zannediyordum. Miktar olarak çiçek sonrası 2.5 civarı saf azot yeter diye Düşünüyorumdum. 1000 kg almamanin sebebini gördüm Teşekkürler.
Nedense duma duma dum kırmızı mum desem daha kafiyeli bitecek mesaj. ;)

Her firmanin oldugu gibi firmalar kendi urunlerini over 35 kg maliyet onemli degil ama karsiligini garanti edemezler su an mevcut teknolojilerde timac fosfor korunuu uzerine calisir.azot koruma icin entec utec 46 alzon 46 dusunuleblir.Hep yazdim bir daha yziyorum Ben hexaferm timac denememde hexafermin kok yapisinin daha iyi oldugunu gordum gecen yil bugday icin ortalama 800 kg uzeri aldim Timac ayciceginde stand art 20 20 den az verim vermistir firms size bunu soylemez ama...