Analiz ve boşaltım ücretini peşin alıyorlar .Bu yıl ilk defa Lisanslı depoya buğday ve arpa teslimi yaptık.. Tecrübemiz şu şekilde aktarabilirim...
Öncelikle babam çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olması nedeniyle herhangi bir sorun yaşamadan ürünleri teslim ettik. Depoya mal teslim etmeden önce babam adına ziraat bankasından yatırım hesabı açtırdık. Bu hesabı ziraat bankası internet bankacılığı üzerinden takip edebiliyorsunuz.
Sonrasında ilçedeki borsaya gidip buradan turib denen türkiye ürün ihtisas borsasına üyelik yaptırdık. Cep telefonuna birkaç gün içinde şifre geldi. Bu borsa kaydı. Ürünleri depoya verdikten sonra teslim ettiklerimizin satışını yapabilmek için gerekli, özellikle bizim gibi uzaktan iş takiibi yapanlar için. Buraya kayıt için kimlik fotokopisi ikametgah belgesi ziraat bankası bankadan alınan yatırım hesabı IBAN numarası istediler. İkametgah e devlet üzerinden çıktı alınabilmektedir.
Mal tesliminde yapılanlar. Ürün lisanslı depoya götürülür. Kantara girilir. Bu esnada ilk kayıtta ürün sahibi kimliği yatırım hesabı bilgisi ürün bilgileri araç bilgisi sisteme kantar sorumlusu tarafından girilir. Bu arada kantar üstü numune Exper tarafından alınır. Kantardan inilir. Numune Exper tarafından incelenir. Exper sonucuna göre fiyat size tebliğ edilir, malı depoya teslim edilecekise depo teslim fişi alınır. Depo sorumlusuna fiş verilir. Hangi depoya ineceği depo sorumlusu tarafından gösterilir. Mal depoya iner. Tekrar boş araç kantara geçer. Tartım fişi alınır. Muhasebeye geçilir. Emanet mı yoksa satış kararı size sorulur. Elus senedi alınır. İşlem tamamlanır.
Ücretler...
Hammaliye ücreti ton başına 4,52 TL belirlenmiş. Çoğu kamyon damperli römork ta hidrolik li ama yine de hammaliye ücreti ton başına alınıyor. 40 ton mal teslim eden biri olarak 200 TL hammaliye ödedim ki bu tutar devlet tarafından ödenmiyor. Depo sistemi okadar güzel yapilmiski 5-10 dk da araçlar boşaltılıyor... Bu konu irdelenmeli, bence ücret alınmamalı..
Analiz başı 30 TL ister 1 römork ister 1 kamyon sokun her araç için 30 TL analiz verdik. Devlet bu analizleri verecekmiş. Destekler ile birlikte.
Ayrıca ton başına 25 TL nakliye ücreti ve biz emanete koyduğumuz için depo kirası için 6 TL lik kısmı ni devletin karşılayacağını...
Örnek olarak 20 ton malın aylık kirasının 60 TL olacağı 6 ay en fazla karşılama olacağı onunda 360 TL si kira olarak verileceği belirtildi. Bununla ilgili tüm masraflar ürün satışı sonucu hesaba yatmadan takas bank üzerinden masraflar dusulup hesaba geçeceği..
Stopaj kesintisi yapılmayacağı.
İlçe tarıma analiz belgeleri ile elus senetleri ile kaç ton mahsul teslim edildiği belgeleri teslim edilerek destekleme ödemeleri ile bu ödenen paraların hesaba yatacağı ifade edildi...
Sadece hammaliye ücreti bizden çıkmış olacak.
Ancak geçen sene tam sistem oturmadığı için nakliye ve analiz destekleri henüz verilmediği... Sertifikalı tohum destek ödemesi de yapılmadığı onlar ile birlikte bu ödemelerin yapılabileceği söylendi..
Yetkililere Sorduğumda geçen sene nakliye ücretleri yatmamış dediğimde devletten alacağın olsun nasılsa verir şeklinde çok tatmin olduğum bir cevapta aldım [emoji3]
Kısaca tecrübemiz bu yıl için bu şekilde herkese bol bereketli kazançlar dilerim...
Kesinti işide oluyor artık her neye kesiliyorsa %1 gibi bi mebla kesiliyor para ondan sonra hesaba geciyor.en güzel yanı para hesaba iki gün icinde gecmesi.