İlgin için teşekkürler Cemal abi. Artık ikna olsam bile benim için üretim şartları uygun değil.
Daha önce yazdım mı bilmem ama yine de edindiğim tecrübeleri yazayım. Bu yola başkoyup, kendi hümik asitinizi ucuza mal etmek istiyorsanız şunlara dikkat edin lütfen:
1) İlk başta hammaddeler temin edilecek haliyle. Kaz dağı menşeili FOSİL POWER ürününü kesinlikle almayın. Yanlış hatırlamıyorsam ambalajında yazandan 2kg fazla gelmişti ( balya ağırlığı ölçtüğüm mekanik kantarla ölçtüm ki 1-2 kg eksik tartardı balyaları) . Fakat hemen iyimser olmayalım çünkü bu ürünün %60'dan fazla kömür. Ürün kargoyla gelip, heyecanla ipini çıkarttığınızda yumuşak ve toz bir halde olduğunu görüyoruz. %95'inin çözüleceğine emin gözüyle bakıyoruz. Fakat piyasadaki herhangi bir %95 oranlı KOH kullandığımızda sopayla ne kadar karıştırırsanız karıştırın dipte kömür parçaları kalıyor.
Sırf bu kömür parçalarının miktarını tespit etmek için hep dipte kalanları bir kabın içine toplayıp, balkonda çuvalın üzerine serip kurumasını bekledim. Güneş altında kuruyan kömür parçalarını olaki içinde çözünmemiş vardır diye tekrar KOH ve sıcak su ile çözdürdüm
. Dibe çökeni gittim tekrar kuruttum, çuvalın elime geçen ağırlığının yarısından fazlası kömür çıktı. 1. maddeden FOSİL POWER ürününün fiyatına aldanıp kesinlikle alınmayacağı sonucunu çıkarabiliriz.
Tabi bundan sonra Toprakbilgiden okuduğum mesajlar doğrultusunda "Siamat leonardit" sahibi ile mail üzerinden konuştum. Elimde 250gram civarı KOH kalmıştı, değerlendireyim demiştim. Ağustos 2019'da yaptığımız konuşmada en geç 1 hafta içinde 1-2kg denemelik ürünü kargoyla göndereceğini söylemişti ama üzerinden 81 hafta geçti elime hala ulaşmadı. ( Evet üşenmeden hesapladım
) Öncekinin kömür oranı, mahsüllerde hiç bir fark oluşturmaması ve siamat üreticisi tarafından ekilmemin ardından bende hümik asit hevesi bitti. O zamanda mal ettiğim 100 liraya acımasam da, öncesinde araştırmada harcadığım süre ve yapım aşamasında uykusuz kalmalarıma acıdım.
2) Bu işe girecekseniz sopa, el ile sıcaklık ölçmeyle olmuyor. Karıştırıcı, termometre, pH metre lazım. Termometreye kendimce bir çözüm geliştirdim. Köylerde ev çatılarında monteli olan sıcak su enerji sistemleri yazın güneş altında oldukça verimli çalışıyor. Tahliye borusundan kabaca kaynar olarak kabul ettiğim 97 derece suyu alıyorum. Niye 100 değil de 97 dedim? Çünkü deniz seviyesinden yükseldikçe açık hava basıncı azalıyor ve bölgemizde olan 1200 metre rakım nedeniyle su 97 derecede kaynıyor. 100'de kabul etsek olur, zaten termometre hassasiyetinde olmayacak. Bu şekilde toplam kullanacağımız suyun %50sini kaynar olarak temin ediyoruz.
Kalan %50'lik kısmını ise yazın, kabaca hava sıcaklığına yakın olan çeşme suyundan alıyoruz. Bunu 20 derece kabul ediyorum. Çünkü tenimi değdiğimde aynı sıcaklıkta olmadığını hissediyorum. Burdan aldığım suyu kaynar suyu ile karıştırıyorum.
Biraz matematik katalım: (100 x 0.5) + (20 x 0.5) = 60 derece olarak güvenilir bir şekilde, kafamız rahat şekilde elde ediyoruz.
3) Herkes tarafından bilinir ama gene de yazayım, çözelti soğuduktan sonra karıştırırsak leonarditin çözüleceği olsa da çözülmüyor.
4) Öyle %4 gibi KOH kullanmaya gerek yok. Benim leonarditin yarısı çöp olduğundandır sanırım, yaptığım küçük bir kaptaki denemede %1 oranda kullanmak ideal çözünme için yetmişti. Kaliteli leonardit için bunun 2 katını düşünebiliriz.
5) KOH kullandıktan sonra elinizi içine sokmayın. Benim bay kömürcük pardon leonarditin yarısı işe yaramaz olduğundan mantıken bir çözeltimde 2 kat fazla KOH kullanmış oldum. Dipte kalan tortuya karıştırdığım değnek geçmiyordu. Elimi atıp karıştırdım, 1 hafta elim yanık gezdim.
Cemal abi yararları bakımından bazı araştırmalar olumlu etkisini kanıtlarken, bazı araştırmalar ise etkisiz olduğunu belirtiyor. Belki tohum çimlendirmede ve fide döneminde yararı olabilir. Fakat %100 olarak kanıtlansa bile, hocalar tarafından derste faydalarından bahsediliyor olsa bile bende bir çiftçi katır inadı çıktı
. Normalde tarım konusunda yenilikçi birisiyimdir ama her çiftçide olan teknikten pratiğe geçen şeyleri uygulama inadı bende bu konuda oluştu. "Gözümle görmeden inanmam"cılardanım bu konuda. Ben üniversite laboratuvarında nematod analizine kadar dolu dolu toprağı analiz ettirip, güzel de bir kompost hazırlayıp toprağı ıslah etme fikrindeyim. Herkesin fikrine saygı duyarım ama bu işi bir anlık heves olarak görüyorum. Zaman kaybetmeden etkinliği kanıtlanmış olan doğru kompostlanmış hayvan gübresi kullanmanızı tavsiye ediyorum.
Hümik işinden tamamen vazgeçmemi; satın aldığım leonarditin youtube tanıtımına yorum yazan bir tarımsal kimya uzmanının yorumuna cevap verip, bu konuda uzun uzun konuşarak kuvvetlendirdim. İlgili firma o yorumları silmiş tabiki, geçen sene toprakbilgide bir kaç abi merak etmişti yorumları, bende o yorumların üretici tarafından silineceğini düşündüğümden ekran resimlerini kaydetmiştim 2 sene önceden ve diğer foruma atmıştım fakat ikna olmamışlardı. İsteyen olursa burada da paylaşabilirim.