Leonardit ve humik asit hakkında cevabını bulamadığım sorular


Arkadaşlar merhaba uzunca bir süredir forumu takip ediyorum üye olmak bugüne nasipmiş. Leonardit ve humik asitler hakkında cevabını bulamadığım bazı sorularım var. Yardımcı olabilecek arkadaş varsa sevinirim.

1- Toplam humik madde ve Toplam humik+fulvik asit.
Piyasada etiket üzerinde ve analiz sonuçlarında toplam organik madde %50, toplam humik+fulvik asit %60 gibi toplam humik +fulvik asit oranının, toplam organik maddeden yüksek olduğu hem leonardit hem de humik asitler var. Bu nasıl oluyor? Toplam humik+fulvik asit miktarının toplam organik maddeden her türlü daha düşük veya en iyi ihtimalle eşit olması gerekmez mi?

2-Leonardit menşeili humik asit konusu.
Araştırmalarıma göre leonardit menşeili humik asitler çok yüksek miktarda humik asit içerirken, çok çok düşük miktarda fulvik asit içeriyor.
Bitkisel menşeili ürünler içinse durum tam tersi. Bitkisel menşeili humik asitler çok yüksek miktarda fulvik asit içerirken, çok düşük miktarda hulvik asit içeriyor.

Yine araştırmalarıma göre humik asit büyük moleküllü olduğu için yapraktan emilme şansı yok. Ayrıca humik asitlerin bitki bünyesinde işlevi yok, etkisini toprakta gösteriyor.
Fulvik asit içinse durum tam tersi küçük moleküllü olduğu için bitkilerin yapraklarında bulunan gözeneklerden girebiliyor. Bu sebeple yapraktan uygulanabiliyor.

Bu bilgi doğru ve geçerli ise piyasada leonardit menşeili olduğunu beyan eden bir sürü humik preparatı var. Kullanım bilgilerine baktığımızda yapraktan da kullanılabileceği yazılmış. Tescili de bu şekilde alınmış. Bu nasıl oluyor? Madem yapraktan emilim sıfır ve bitki bünyesinde işlevi yok bakanlık bu ürünlere nasıl bu şekilde ruhsat veriyor?
 
bu konuda yaptığım araştırmalar sizinkilerle paralel fakat daha derine inmeden şundan bahsetmek isterim: amacınız toprağınızın organik maddesini arttırmak ise ve yeterince yanmış ahır gübresi vb. bulamıyor iseniz leonardit menşeili humik asit kullanmanız gerekiyor. leonardit menşeyli hümik asitlerin birçoğunun ph aralığı 9-11 civarında bu da leonardit kaynaklı ürünün phını aşağıya çekmek ciddi teknoloji gerekiyor. düşük phlı leonardit menşeyli hümiklerde var fakat fiyat skalası yüksek. toprağınız çok yüksek phlı değilse kullanmanızda bir sakınca yok aksine fayda görürsünüz ancak uzun vadede.
bitkisel ve hayvansal hümik asitler ise genellikle bitkilere yapraktan öneriliyor ki bunlaırn phları genelde daha düşük. kısaca o yılki ürünü düşünüyorsanız bitkisel/hayvansal hümik ve yapraktan toprağın kalitesini düşünüyorsan leonardit kaynaklı ve doğrudan toprağa uygulanmalı
 
  • Beğen
Tepkiler: bunny01
@SHU bilgiler için teşekkürler. Aslında şuan için ihtiyacım yok hatta şuan ekeceğim bir arazimde yok:)

Sadece toplam organik, toplam humik+fulvik asit ve yapraktan uygulama hakkında bilgi almak ve yaşadığım kafa karışıklığını gidermek için sormuştum.
 
Kullanan arkadaşların tarlalarında ilk önce yüksek verim artışı sağlarken sonraki senelerde çoraklasma sağlayan değişik bir madde. Ziraat muhendisi arkadaş bunların topraktaki tüm minarelleri çözdüğünü bitkiye sagladigini eğer o mineraller yerine konmazsa çoraklasma olabileceğini Orta Asya'da ve Sovyet Rusya'da örneklerinin olduğunu söyledi iyi araştırın.
 
@celtikustasi bilgiler için teşekkürler. Humik asit anladığım kadarıyla toprakta bulunan ama bitki için uygun formda olmayan mineralleri bitkinin alabileceği hale getiriyor. Dediğiniz gibi gübreleme de yapılmazsa toprak çoraklaşıyor.

İlk mesajda ki iki sorum hakkında bilgisi olan yok mu acaba?
 
Hümik asit, hayvan gübresi ve tarlada kalan sap kalıntıları gibi organik materyaller daha çok toprağın organik maddesini arttırır. Bunun beraberinde kükürt ve kireç uygulamaları da toprağın pH seviyesini düzeltir. Bu uygulamaların hepsi yapıldıktan sonra da analiz sonucuna göre yapılacak gübreleme ile ancak verim alınabilir.

Ama gübreleme için de her gübre yapraktan verilmediği gibi her gübre de kökten verilmez. Bu noktada işte para kazanma duygusu her şeyin önüne geçiyor. İlaç ve gübre bayileri kapış kapış çiftçiye mal yüklüyor.
Adam yapraktan azot ve potasyum uygulaması yapıyor ve buna o kadar inanıyor ki olumsuz bir neticeyle karşılaştığı zaman bile kabul etmiyor.

Kısacası konuyu açan arkadaşa cevaben:
TARIMI YÖNETENLERİN MERHAMETİ YOK, TARIMSAL ÜRÜNLERİ SATANLARIN ACIMASI YOK, TARIMI YAPANLARIN İSE DÜNYADAN HABERİ YOK😄
 
Bu alanda net bilgi almak istiyorsanız, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sait Gezgin hocamızın anlatımlarını dinlemenizi öneririm.

2016 yılında Bereket TV'de bu alanla alakalı 3 programa katılmıştı. Yine Türkiye Kömür İşletmelerine danışmanlık vererek, verimlilik araştırmaları yapmıştır. Bu alanda pek çok makalesi mevcut. Tüm bunları aşağıdaki seride dinleyebilirsiniz. Çiftçi diliyle anlatım yapılsa da, anlamadıysanız tekrar tekrar izlemenizi tavsiye ediyorum.

Hocamızın programda yaptığı konuşmada ve makaleleri ile sonda söyleyeceğini başta söyleyeyim; en fiyat/performans hümik asit uygulaması 1 litre hümik asit çözeltisini 100kg tohuma uygulamak. Topraktan etki alabilmek için sulama ile 4-5 litrenin üstünde vermek gerekiyor. Yine leonardit içinde +200kg/da toprak uygulaması tavsiye ediyor. Toprağa saf olarak 500 ppm hümik asit uygulayınca neredeyse hiç bitki besin elementi uygulamasına gerek kalmıyor. Ancak 500 ppm, 1250kg/da TKİ-Humas'a (20 litrelik bidonu 700tl civarı) denk geldiği için ekonomik değil.

Yine en mantıklı uygulama, bor dahil tam toprak analizinden yola çıkarak bitki besin elementlerinin yeterlilik düzeylerini dikkate alarak, uygun formda gübreleme yapmak ve destekleyici olarak da tohuma hümik asit uygulamak olarak gözüküyor.



 
  • Beğen
Tepkiler: keltaşlı

Benzer Konular