kuru (sağılmayan) ineklerin yemlenmesi?

ineklerin, sağlığını, süt verimini, dölverimini/gebekalmasını etkileyen kurudönem yemlemesi,
nasıl yapılmalı?
ineklerde, 300 günlük sağımdönemi sonunda, sağımın kesilmesinden sonra,
ineklere hangi yemler, ne kadar verilmeli?
sağım kesildiğinde (=kuruya çıkarma=ineğin buzağılamasına 60 gün kaldığında), ineklerin vücut kondüsyon puanı (şişmanlık durumu, yağlılık durumu nasıl olmalı?
hedef kondüsyon puanının, üstünde olan inekler (yağlı inekler), hedef kondüsyon puanının altında olan inekler, nasıl yemlenmeli, bu inekler doğumdan sonra, ne tür hastalıklara yakalanır?
kuruya ayrılan ineklere, ne kadar yem vermeli? (vücut ağırlığının %kaçı kadar %2'si? %2.2'si?)
bu dönemde, yemdeki enerji ne kadar olmalı (inek yaşama payı+buzağı payı+hareket etme payı= %100), bu dönemde, yemde günlük ne kadar protein olmalı?
bu dönemde, yemde mineral (kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum) ne kadar olmalı?
kurudönem rasyonuna, magnezyum eklenmesi gerekli mi?
buzağılamadan sonra, görülen;
süt felci (ineklerin ayağa kalkmaması)
ketoz (ineklerin yem yememesi)
metrit (buzağı zarlarının atılmaması, buna bağlı dölyatağı iltihaplanması)
mastit (meme iltihablanması)
midenin yerdeğiştirmesi (midedönmesi)
ineklerin düşmesi ve yaralanması
az süt verimi
ineklerin gebe kalmaması (döltutmaması)
(bu durumlar, çoklukla, buzağılamadan sonra süt felci geçiren ineklerde görülür)

kuru döneme, çoklukla 2 dönem olarak bakılır.
-birinci dönem (buzağılamadan önceki 60 gün-->20 gün=40 gün)(buzağılamaya uzak dönem),
-ikinci dönem (buzağılamadan önceki 20 gün-->0gün, 0gün=buzağılama günü)(buzağılamadan önceki 20 günlük dönem)

ikincidönem başında (buzağılamaya 20 gün kaldığında), ineğin kondüsyonu,
yukarıda sayılan düzensizliklerin, muhtemelen yaşanıp-yaşanmayacağını gösterir.

sonuç:
-kuru dönemde, ineklerin hedeflenen vücut kondüsyonunda olmaları önemli, inekler ne şişman (aşırı yağlı) olmalı, ne de zayıf olmalı
-ineklerin vücut kondüsyonu ayarlaması, buzağılamadan önce, sağımın yapıldığı son dönemde ve kuru ayrıldıktan sonraki bir ayda, yem ayarlaması ile yapılır (rasyonun enerjisi saman verilerek azaltılır, tahıl =arpa-mısır, mısır silajı, verilerek artırılır).
-kuru dönemde, yemdeki kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum (tuz) miktarı önemlidir, özellikle, günlük 30-35 gram magnezyum oksit ilavesi yapılabilir.
-kuru dönemde, ineklere sodyum bikarbonat=soda, verilmez. buzağılamadan önceki son 20 günde, toz mermer verilmez.
ineklerin, gebe düvelerin vücut kondüsyonunun tespitinde, nasıl yapıldığı konusunda, bu konuda tecrübeli, veterinerlerden, zooteknistlerden, yardım alabilirsiniz.

çiftçiler, kuru dönem yemlemesini nasıl yapmaktadır?
verilen yem çeşitleri (saman, çayırotu, arpaotu, buğdayotu, mısırsilajı, ayçiçekküspesi, pamukküspesi, soyaküspesi, arpa, mısır) nedir?, günlük verilen yem miktarları (kg/inek/gün) nedir?

bilgi amaçlı verildi...
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: ismail_17
kuru dönemde ineklere hangi yemler verilir.

kuruya çıkardıktan sonra ilk 40 günde,

ayçiçek küspesi
mısır silajı
saman
tuz, vitamin, mermer, mineral piremiks

son 20 günde,

ayçiçek küspesi
buğday otu (silaj ya da kuruot)
mısır silajı

buzağılamadan sonra ilk 20 günde

buğdyotu/yonca ya da bunların karışımı (1:1)
mısır silajı
sütyemi

sağma döneminde
çeşitli yemlerden rasyon hazırlanabilir

verilebilir...

bilgi amaçlı verildi,
sorumluluk kullananda
 

Benzer Konular