kubota B2530 mu foton 254 mü?yardım

Ynt: kubota B2530 mu foton 254 mü?yardım

keykubat link=topic=42666.msg389857#msg389857 date=1303887966' Alıntı:
form üyelerinden bursalı bi arkadaşta foton vardı ama kendisi uzun süredir forma girmiyo 1 sene önce falan aldı fotonu keşke forma girsede son durumu sorsak.
ok-*-s

erhanCEC link=topic=42666.msg389860#msg389860 date=1303888667' Alıntı:
ben bilmediğim bir traktör hakkında kötü veya iyi bir yorum yapmam . Benim fotonu söyleyişimin sebebi baştan silipte yedek parça sıkıntısı olur çin malı diye tutmaz şuan çinde üretilen öyle marka modeller var dünya devi .. şimdi fotonu görmeden kötülersek bizim nekadar darbakuşlı olduğumuzu gösterir.herkesin gözünde bir dev vardır ama herkesin gücü bunlara yetmeyebilir kubota dediğin gibi japon malı kalite tarışılmaz .. foton çin malı biraz kalitesi üzerinde tartışalım araştıralım foruma girenlerde bilsinler iyimi kötümü.tek seferde silip atmayalım
serbest piyasa düzeni budur işte birisi fatonu alacak birisi hattatı alacak birisi erkuntu alacak çarklar dönecek faton ile bırak kubotayı bir başka traktörü yanından değil resimden incele farkı görürsün borular yanından gidiyo traktör dökülecek gibi duruyor nasıl için ısınıpta alacaksın ....ama karar senin saygı duyarım .....

benim bu şekilde konuşmam veya tartışmam hoşunuza gitmeyebilir bir arkadaşımız bayisisin ve ya bayiliğini alacak biriymişsin gibi konuşuyorsun dedi ... şimdi ben fotonun bayisi değilim aynı şekide her savunduğunuz markanın bayiliği sende diye bir kaidede yok .. burası bir forum akıl akıldan üstündür derler.ben yeniyim bu formda ama eskiler hep birlik ben bir yazı yazmadan herkes cephe alıyor .ben sadece markayı bilmeden kötülemeyelim dedim ve burada tartışalım dedim .buna karşı sen bayisin denildi karar sizin kolay gelsin

erhanCEC link=topic=42666.msg389866#msg389866 date=1303889735' Alıntı:
benim bu şekilde konuşmam veya tartışmam hoşunuza gitmeyebilir bir arkadaşımız bayisisin ve ya bayiliğini alacak biriymişsin gibi konuşuyorsun dedi ... şimdi ben fotonun bayisi değilim aynı şekide her savunduğunuz markanın bayiliği sende diye bir kaidede yok .. burası bir forum akıl akıldan üstündür derler.ben yeniyim bu formda ama eskiler hep birlik ben bir yazı yazmadan herkes cephe alıyor .ben sadece markayı bilmeden kötülemeyelim dedim ve burada tartışalım dedim .buna karşı sen bayisin denildi karar sizin kolay gelsin
öncelikle üyeliğin hayırlı uğurlu olsun .....şimdi new hollandla masseyi kıyaslarsan farzı misal ve nh yi yada masseyi savunursan seni destekleyecek onlarca insan olacaktır .....şimdi teknoloji altın eğer olmuş fatonuda kullanmadık kubotayı da ama...gel gelelim masseyde gördüğün bacak kadar olan çift çekeri döndürmeye yarayan aks bunda bilek kadar olunca şapkamzı çıkarıp alkışlarım ....kalitesi tartışlan bir malı kimse savunmaz bunda emin ol sana biz sadece öneride bulunuruz ....karar ve takdir senindir....saygılar önemli olan doğru bilgilerin paylaşılması....

erhanCEC link=topic=42666.msg389869#msg389869 date=1303890504' Alıntı:
sadece kalitesini tartışalım dedim ...ondanda vazgeçtim ıh-*-s
ikiside kapalı kutu gibi dursada kubotanın kapağı açıldı artık kalitesi belli ucus etin yahnisi sası olur kubotayı kıyaslayacaksan fendt ile nh nin itali ile johndere ile kıyasla faton onun ne rakibi olabilir nede veliahtı ......durum bu ......

..................yukardakş yorumundan anladığım almaya karar vermişsin araştırma yapıoyosun alan kullanan gören birlierini arayıp kararının doğruluğunu teyit ettirmek istiyosun....ancak sahibinde 3 senedir satılmayan faton var ama kubota yok

mustafagursacli link=topic=42666.msg389856#msg389856 date=1303887709' Alıntı:
kubota ve kubota motorları belki 50 senedir Türkiyede bugün değil bugün marmarayı yapan firma parça sıkıntısı olmaz kubotada ....

50 değil 150 senelikte olsa parça sıkıntısı olabilir. Belki sizin bölgenizdeki bayii aktif olabilir servis aktif olabilir ama ben malatyadayım mesela 2 ay bir parçayı beklersem o traktör benim hiç bir işime yaramaz . Sadece kendi şehirinize bakarak yorum yapmayın arkadaşlar. Bunun için marka fanatikliği yapmayın. Ben MF bayisiyim ama mesajıma bakarsan kötü traktör demedim. Parça sıkıntısı da olur demedim ama gerçekten parça çok önemli bir kalem traktör satışında. Bak kendimden sana örnek vereyim.

Biz 2002 yılında uzel bayiiliği aldık. 2009 da MF ye geçtik. Parça işinede girmeyi düşndük. Çünkü sanayideki parçacıya verdiğin zaman bayiiliği müşteriyi çok mağdur ediyor.Ayrıca tek kalem olduğu için traktör satışını düşünmüyor doğal olarak parça bayiisi o anda karına bakıyor olan çiftciye oluyor tabiiki bayii ' yede neden? çünkü türk çiftcisi duygusaldır. İlgi ister alaka ister traktörü aldıktan sonrada aldığı firmanın yanında olmasını ister. Parça alırken 3 katı fiyatına aldığı zaman o markanın o dakikadan sonra düşmanı olur. Bunun içinde 3S sistemi traktör bayiiliğinde çok önemlidir. 1 senedir açtık parça dükkanımızı şu anda 200 bin tl ' lik agco parçası getirdik hala daha müşteriye tam anlamıyla cevap veremiyoruz. Şimdi burası önemli Kubota bayiilerinin kaçında bayii yedek parçasınıda yanında getiriyor? Ha getiren bayii vardır ama yedek parça demek 3 tane filtre 5 teneke yağ demek değil.İstediği parçayı sanayi ' ye geldiği zaman bulması önemlidir. Bunun içinde geniş sermaye lazımdır.Kalkıpta sanayideki herhangi bir parçacıya verdiğiniz zaman bir anda 300 bin liralık kubota parçası indirmez dükkanına. Çünkü kaç tane satılıdğını o da takip eder. Düşünün ki bölgenizde 10 tane yeni kubota alındı siz parçacı olarak getirirmisiniz?

Sizi anlıyorum çiftci olarak beğeniyorsunuz kubotayı ama lütfen realist olalım gerçekleri görelim, he ben kötü olur parça sıkıntısı olur demiyorum ama şu anda daha yeni zaman gösterecek bunun için kesin konuşmayalım diyorum sadece.

merhabalar ferhat bey.........

ben Çorum luyum ve Çorumda Kubota bayisi ve servisi yok bu traktörün ilerde mutlaka bir yerinde bir sorun çıkacaktır veparça lazım olacaktır ama bu sorun masseyinde nh ninde john dereinde italleriyle aynı durumdadır .......şimdi size şöyle söyleyim akla hesaba gelmeyen tırnak kadar bir vida kırıldı onu çözebilirmisin asla o hesaptan yaklaşıldığı zaman ve o pencereden baktığım zaman sadece new holland alırım ankara malı parça sıkıntısı hiç yaşamam ...ancak size şöyle söyleyim siz 640 fiatın sıfırı çıksa yada 175 mf nin sıfırı çıksa almazmısınız alırsınız neden sağlam kubotada öyle onlar kadar sağlam nereden biliyosun aldın mı kullandınmı sorusu bana çok soruldu Endonezyadan güney afrikaya kadar Japonyaya kadar sordum araştırdım o bilgilere ve izlenimlerime göre konuşuyorum ...... ayrıca 3 sendir satılan bin küsür traktörün hiç birinde şanzuman ve motor arzası olmamış ve adamların tek sıkıntısı Erkuntta mühendis Ersan beyde kendi traktörleri için dile getirmişti ....gücüncen yüksek alet ve makina kullanılması ama ona nazaran arza yok senelerin mf cisiydik 1999 a kadar hep cins motorlarımız oldu 08 135 lik powerli 165 lik oluklu 87 240 lık sonra 60-56 aldık 240 lıkla 60-56 arasında yakıt farkı var ama 265 lik alsaydık daha çok olacaktı şimdi 60-56 ya 30 bin veren adam boşa vermiyor bende bu makinamı verince bu makinayı aramamam lazım aklıma tek gelen firma var oda kubota enine boyuna 50 kere düşündük tartıştık aklın yolu onda birleşiyor 200 milyar çok büyük para belki senelerce çalışsak o parayı biriktirmeye ömrüüz yetmez ufak çfitçiyiz biz ancak bir ilin bayisi için yedek parça olarak çok yeterli bir mevla değildir...diye düşünüyorum saygılar şimdi sizn hint malı mf de parça sıkıntısı yokmu?

erhanCEC link=topic=42666.msg389873#msg389873 date=1303891129' Alıntı:
Allah hakkında hayırlısını versin sana Vanın ekmeğini yemiş suyunu içimiş biri olarak tavsiyem 6 lira verip kubota alman yönünde sen reezil olacağına paran rezil olsun....

her ne olursa olsun diğer markalar da olmasa nh ve mf nin yanına varılmıyodu istedikleri fiyattan traktör satıyolardı ama şimdi durum değişti bi nebzede olsa biraz söz sahibi olmaya başladık pazarlık yapma sansımız doğdu 82 sıfır 480 aldık 2 ay sıra bide küsüratına varana kadar kuruşu kuruşuna aldılar.

Şimdi başta şunu ayırt edelim mustafa bey, traktörün kalitesi ayrı bir konu servis-yedek parça - bayiinin aktifliği ayrı şeylerdir. Doğrudur kubota ' lar çok kalitelidirler arıza vermiyecek diye bir şeyde söyleyemezsiniz. Mercedes alıpta 20 km ' de komple şanzıman indiren arkadaşım da oldu ki olabilir kubotada yaşanabilir. Bunu yaşarsanız kubota kötü bir firmada demek yanlış olur. Sonuçta fabrika hatası her şeyde yaşanıyor. Tabii ki kubotada bu az ise eğer kaliteli olduğunu gösterir. Sizin söyleminiz üzere bu yorumu yapıyorum yani bilmeden konuşmak istemiyorum. Ama parça sıkıntısı olmaz demeniz benim sadece kafama yatmayan noktası.

Bir diğer nokta ise ithal modellerde bahçe segmenti yani17 ve 24 hp lik traktör diğer firmaların çoğunda yok sanırım. Ama m8540 modelini inceledim 5400 serisinin veya newholland t6000 serisinin yanında çok da farklı bir tarafı yok hatta benim 5400 serisi traktörümün artısı daha fazla geldi tabii ki bunu da ancak kullanan çiftçi kararını verecektir. Bence incelerken kubotayı masseyin nhnin ve jd ninde ithallerine bakmanızı tavsiye ederim.

Sorunuza gelirsek eğer Massey ferguson türkiye şu anda satıştan çok parçaya önem veriyor. Bunu bütün samimiyetimle söylüyorum. Mesela 5400 serisinin ilk satılmaya başlandığında bazı parça fiyatları çok pahalı idi. Bunları bildirir bildirmez hemen muadili parçalarla kıyaslanıp ona göre fiyatları belirlendi. AGCO şu an türkiyede MF logolu bütün traktörlere parça vermek istiyor ve bütün yatırımları bunun üzerine onlar için senede 5000 traktör satmaktansa halı hazırdaki traktörlerin parçalarını vermek daha karlı geliyor onlar için doğal olarak. Bana direk kişisel olarak soruyorsanız bizim bölgemizde ağırlıklı olarak 240 satılıyor zaten şu anda parça dükkanımın %80 i 240 parçasıdır ve müşterilerimden herhangi bir sıkıntı yaşayan yok çok şükür. Benim için müşteri memnuniyeti ilk sıradadır. Onun için kazandığımızı parçaya yatırıyoruz umarım karşılığını alırız inşallah.

mustafagursacli link=topic=42666.msg389875#msg389875 date=1303892187' Alıntı:
merhabalar ferhat bey.........

ben Çorum luyum ve Çorumda Kubota bayisi ve servisi yok bu traktörün ilerde mutlaka bir yerinde bir sorun çıkacaktır veparça lazım olacaktır ama bu sorun masseyinde nh ninde john dereinde italleriyle aynı durumdadır .......şimdi size şöyle söyleyim akla hesaba gelmeyen tırnak kadar bir vida kırıldı onu çözebilirmisin asla o hesaptan yaklaşıldığı zaman ve o pencereden baktığım zaman sadece new holland alırım ankara malı parça sıkıntısı hiç yaşamam ...ancak size şöyle söyleyim siz 640 fiatın sıfırı çıksa yada 175 mf nin sıfırı çıksa almazmısınız alırsınız neden sağlam kubotada öyle onlar kadar sağlam nereden biliyosun aldın mı kullandınmı sorusu bana çok soruldu Endonezyadan güney afrikaya kadar Japonyaya kadar sordum araştırdım o bilgilere ve izlenimlerime göre konuşuyorum ...... ayrıca 3 sendir satılan bin küsür traktörün hiç birinde şanzuman ve motor arzası olmamış ve adamların tek sıkıntısı Erkuntta mühendis Ersan beyde kendi traktörleri için dile getirmişti ....gücüncen yüksek alet ve makina kullanılması ama ona nazaran arza yok senelerin mf cisiydik 1999 a kadar hep cins motorlarımız oldu 08 135 lik powerli 165 lik oluklu 87 240 lık sonra 60-56 aldık 240 lıkla 60-56 arasında yakıt farkı var ama 265 lik alsaydık daha çok olacaktı şimdi 60-56 ya 30 bin veren adam boşa vermiyor bende bu makinamı verince bu makinayı aramamam lazım aklıma tek gelen firma var oda kubota enine boyuna 50 kere düşündük tartıştık aklın yolu onda birleşiyor 200 milyar çok büyük para belki senelerce çalışsak o parayı biriktirmeye ömrüüz yetmez ufak çfitçiyiz biz ancak bir ilin bayisi için yedek parça olarak çok yeterli bir mevla değildir...diye düşünüyorum saygılar şimdi sizn hint malı mf de parça sıkıntısı yokmu?

elbette her markada sorunlar olacaktır ama parça konusunda şöyle örnek vereyim yanlış hatırlamıyosam form üyeleinden memory43 nicli arkadaşımız bi yorumunda hattat için şunu demişti tanıdığımda hattat var yedek parça ve servisten çok memnunuz ama motor servisten çıkmıyo garantisi bitince ne yaparız falan demiş formda var bu yorumu bence sağlam olsun sık arıza yapmasın varsın parçası 3 gün geç gelsin.buda benim düşüncem.

Ferhat bey............

sizinle aynı şeyleri konuşuyoruz ancak farklı şeylerden bahsediyoruz.....şimdi bende avensis var bankacı bi arkadaştada benimkinde şeytan kulağına kurşun hiç bi sıkıntı yok ama o zincir kırdı motor yaptırdı 4 bin lira harcadı ama malından çok memnun ...kubotada öyle olacaktır ben aldım belki bi sıkıntısı olacak ama belki bu 100 kişiden 3 kişinin başına gelecek....m8540 ı incelemişsiniz anlaşılan beğenmişsinizde sizde ona rakip olan 5440 yada 35 dir sanırsam ondan iyi olabilir ancak yakıtta mümkün değilki ondan iyi olsun ayrıca fiayatı nedir sizde o traktörün ? en az 20 bin pahalı yada nh deki rakibi en az 20 bin pahalı o fiyata ondan iyisi yok bizim ülkemizde mazotun litresi 4 lira olmaya bir sakız parası kalmış şimdi mf ondan az yakabilirmi ....parça her ithal traktörde yaşanır ama kubota her ne kadar ithal olsada Türkiye piyasında senelerdir var sıkıntı yaşanmaz ancak tabi şöylede bir durum var mutlaka tıurnak kadar bi vida belki 5 sene sonra kırılır ancak 1 hafta sonra gelir ....benim motorum onun haricinde parça kırmasın çok yakmasın beni üzemsinde varsın beni bi hafta bekletsin ....şimdi parçası bol olan yerli malı firma olup sanayiden çıkmayan yokmu ....

Tabii ki var hak veriyorum size türk olan parçası bol olan her traktör alınır diye birşey söylemiyorum bunu kesinlikle böyle anlamayın. Ben burda size benim traktörümüde övmüyorum. Zaten bu sitede benim bölgemde çok nadir üye var yani bu sitede olmam traktör satmak için değildir tamamen birşeyler öğrenebilmek adına burdayım . Pahalı olmasını söyle açıklayayım Ben 3S sistemi ile çalışıyorum, 20 kişiye yakın çalışsan sayımız. Bütün fuarlara katılmaya çalışıyorum. Çiftçmizi mağdur etmemek için elimizden geleni yapıyoruz. Bir arızası olduğu zaman direk yanına gidiyoruz. Parça dükkanına sermaye bağlıyoruz. Mobil servisi kurduk sayılır çok şükür. Bu kadar yatırımı yapınca doğal olarak bunun bir karşılığı olması lazım . Diğer taraftan adamın birisi çıkıyor X firmanın bayiiliğini alıyor. Ki o firmanın ürünüde gerçekten kaliteli diyelim. Ama tek yaptığı iş traktörün parasını yatırıp kapının önüne koyması oluyor. Sizce bir taraftan bu kadar hizmet veren firma ile öbürünün aynı fiyata vermesi mantıklı acıklanabilrmi?

Bu örnek mikro olarak verdim bunu aynı şekilde kurumsal yani direk koç-massey bu kadar yatırım yaparken doğal olarak pahalı olacaktır.Ayrıca kubotanın yakıtını bilmiyorum denemedim yani. Site üyelerimizde yavuz ve yahya bey aldı. Onlarla görüşme fırsatım oluyor. İnşallah bir gün onların traktörünü deneme fırsatımda olur. Eğer ki 5400 serisinden çok farkı varsa bir şey diyemem bence o kadar fark edeceğini sanmıyorum. Bu benim görüşüm sadece. Başkada görüşünüze saygı duyarım alırsanız da şimdiden allah hayırlı uğurlu etsin derim.

Ferhat bey..................

sizinle farklı yollardan çıkıp aynı yolda birleşecez az öncede yazdığım gibi ....o kadar emeğin zahemetin meyvasını yiyeceksiniz tabi... bizim kullanıcı olarak isteğimiz malımız bozulmasın arza çıkarmasın servise gitmesin ...ancak mutlaka bir yerinde arza çıkacaktır 5 senede bir kere gitmiş bir hafta parça gelmemiş oda sorun değil...sizden 5445 alsakda aynı sorunu yaşarız kubota m 8540 da .......

erhanCEC link=topic=42666.msg389866#msg389866 date=1303889735' Alıntı:

Değerli arkadaşım, yazdıklarına bakılırsa ne yazıkki benim yorumumu yanlış algılamışsınız. Büyük olasılıkla duygusal ve alıngan birisisiniz. Ben size bayisiniz demedim ki, ayrıca sitedeki kıdemli arkadaşlar birlik olup ta, siteye yeni üye olan hiç tanımadıkları birisine nasıl olupta cephe alacaklar, bu size mantıklı geliyormu? yazdıklarımı bir kontrol ettim,acaba yanlış birşeymi yazdım,gerekirse arkadaşımdan özür dilerim diye ama bana göre yazdıklarım tartışma çerçevelerinin dışına çıkmış değil. Eğer bu yüzden bizlere kızıp gidesekseniz,o sizin takdiriniz. Ama unutmayın ki biz seni kaybetmeyiz, sen bizleri kaybedersin. Saygılar.

Kendi bölümümde değil bu konu fakat bölüm başkanı olduğum markanın tartışması burada yapılıyor. Erhan arkadaşımız yatığın yorumlardan ilk önce şuna itiraz ediyorum. Kıdemli üyeler asla ve asla yeni üyeleridışlamak gibi mesnetsizce bir harekette bulunmazlar. Her yeni gelen üyemize bizler abi, kardeş, arkadaş edasıyla yaklaşıyoruz. Daha sonra KUBOTA markasına gelecek olursak;
KUBOTA markası dünyada en büyük dizel mtor üreticisi olan bir markadır. FOTON marka traktörleri sadece ilanlarda gördüm. Bakınız bir malın emsallerine göre çok kuvvetli olması iyi bir şeydir. Fakat bu marka, mal kaç sene bu şekilde gidecek. 1 sene sonrasını değilde 4-5 sene sonrasını düşünürsek olayı daha iyi kavrarız. Şimdi FOTONlar Çin üretim bir marka. Çin üretimi diye kalitesiz olacak diye bir şey de yok. ÇİN den çıkan kaliteli markalarda var. ÇİN de FOTON marka traktörler yok ta satabilir. Ama biz TÜRKİYE de yaşıyoruz. Ben KUBOTA lar Türkiyeye ilk geldiği zamanlarda dandik bir marka zannediyordum. Daha sonra ilgimi çekti ve araştırdığımda çok hoşuma gitti. Fakat aklımda şu takılı kaldı. Yedek parça ve servis sıkıntısı. Bunu yetkilerle konuştum. Yetkilinin bana dediği şu cevap hoşuma gitti. TÜRKİYE de mevcut yedek parça stoğumuz var. Biz DÜNYA markası bir firmayız. Ve asla yeni pazarına girmiş olduğumuz ülkede adımızı karartmayız. Bu cevap beni tatmin etti. FOTON da bunlar var mı? Ben göremedim. KUBOTA yakıtı ile cidden bir fark yaptı. Alınganlığa gerek yok. Şuda bir markanın yayılmasında en büYük etkendir. Bir markayı sattıracak olan biz ÇİFTÇİLERİZ. Yani bir marka satılmak isteniyorsa markanın Satış- Pazarlama Yöneticilerinin HALKA inmesi gerekmektedir. HALKTAN birisi gibi olup orunları dinlemelidir. Ve ona göre bir yol haritası çıkarmalıdır. KUBOTA Almanyada çok satış yapan bir traktör markası. Alman markaları arasında iyi satış yapmayı başarıyorsa bu KALİTELİ olduğunu gösterir. Bizler traktörü alırkenşunu düşünüyoruz. Ben KUBOTA yı aldım satarken ne yapçam diye düşünüyoruz. Yani daha almadan satmayı düşünüyoruz. Ve korkup özelliklerine bile bakmadan incelemeden komşu ahbap eş dost ne aldıysa gidip ondan alıyoruz. Sonrada kullanmadan KARALAMAYA başlıyoruz. Sizlerden istirhamım bir malı kullanmadan kötülemeyelim. Kendimde TÜMOSAN 74-80 DTK var. Kullanmadan önce pek sevmezdim ama kullandıktan sonra fikirleri değişti. Ama şu an daha konforlu bir traktör almak istiyorum. Onun için araştırıyorum. Sizler de araştırın ve cidden memnun kalacağınız markayı alın. Servis- Yedek Parça ağınında iyi olması gerekiyor.

mustafagursacli link=topic=42666.msg389919#msg389919 date=1303901303' Alıntı:
Ferhat bey..................

sizinle farklı yollardan çıkıp aynı yolda birleşecez az öncede yazdığım gibi ....o kadar emeğin zahemetin meyvasını yiyeceksiniz tabi... bizim kullanıcı olarak isteğimiz malımız bozulmasın arza çıkarmasın servise gitmesin ...ancak mutlaka bir yerinde arza çıkacaktır 5 senede bir kere gitmiş bir hafta parça gelmemiş oda sorun değil...sizden 5445 alsakda aynı sorunu yaşarız kubota m 8540 da .......

İnşallah alırız tabiiki oturana ekmek yok bu devirde. Eğer 1 haftada parçayı temin edebiliyorsanız sorun yok zaten.1 hafta kötü bir süre değil, ama eğer alıpta parçasını bulamazsanız sorun orda başlıyor. Bunuda tabii ki zaman gösterecek yoksa şunuda söyleyeyim foton basit bir marka değil bunun gibi bir çok marka var dünyada söz sahibi ama türkiyeye gelince iş farklı oluyor. Çünkü firma geliyor türkiyeye 300-500 adet satıyor sonra bakıyor işler yolunda gitmiyor pılını pırtını toplayıp dönüyor böyle bir durumda o firma battı diyemezsin yine dünyada kaliteli bir firma olabilir ama sonuçta biz türkiyede yaşıyoruz. Önemli olan burdaki piyasası yedek parçası ikinci elde değer kaybı vs vs..