Bizim kurtuluş yok o zaman. Ilk düğmeyi 350 yıl önce iliklemiş bizimkiler
Ben koyun işin bitirmem. En kötü ihtimal sayıyı azaltır, rolantiye devam ederim.
Başlamak isteyen tüm arkadaşlara da aynısını söyledim. 'Şu an için bekleyin' çünkü fiyatlar düşüşte. Hiç bir mal düşüş trendinde alınmaz. Bu yaz başı gibi koyun, belki de son 10 senedir düşebileceği en düşük seviyeye inecek. Girecek olanlar için en iyi zaman, kış-kıyametin olmadığı, yemin nispeten düştüğü, düşmese bile temin etmek için önünüzde kocaman bir yazın olduğu ilk bahar dönemi.
İnek koyundan çok daha zor. Dediğin doğru ama karşılığında 2 tane de fark var.
1-) süt
2-) gelirin (maaş gibi) her ay düzenli olması
Ki tek geliri kuzu olan koyuna göre üstün olmasını sağlıyor bu farklar.
Neden?
Şu an dana, kuzuyu geçti. Böyle bir saçmalık olur mu?
Büyükbaş eti temel kırmızı ettir. Fiyatı makul olmalı ve herkes yiyebilmeli. Buna karşı değilim.
Lakin kuzu eti 'lüks gıda'dır. Hekes tüketecek diye bir çabaya girmek, devletin böyle bir amaca yönelmesi aymazlıktır.
Bakan Eker açıkladı: 'Türkiye ' nin et krizinden çıkış yolu, koyundur' diye. Yetmedi, Avustralya örneğini verdi.
Ulan sen bana avustralyadaki merayı sağla, ben sana her yıl kuzularım yarısını bedava vereyim.
Konuya ne kadar hakimler gör yani.
Ben sıradan bir vatandaşım. Doğal olarak deniz mahsülü yeme ihtiyacım var. Canım çekti, lazım oldu. Gider sardalya alırım, hamsi alırım, ne bileyim çipura, istavrit alırım.
Gidip illa 'kalamar' şart mı? 'Bütün memleket ucuza kalamar' yesin diye bi iddiada bulunma hakkım var mı?
Havyar pahalı. Çünkü kuzu gibi zor yetişiyor. Devlet ' in çıkıp da, bizden daha iyi şartlara sahip olan (mera-enerji-damızlık-iklim vs) ülkelerden ithalatı serbest bırakarak bizzat rekabet kurallarını ihlal etmesi, piyasaya zorla müdehale etmesi 'havyarı herkes yesin, fiyatı yerlerde sürünsün' demesi, havyar yetiştiricilerinin sonunu getirmez mi?
Özetle:
- ya baskül şu an en az 15 lira (Trakya şartlarında) olacak
- yada devlet tarafından ıslah edilmiş kaliteli meralar hayvancık yapanlara tahsis edilecek.
Çünkü 1 koyuna 1 kuzu için 1 yıl bakıyorsun.
Başka türlü bu sektörün ayakta kalabilmesi zor.
Bunları yaptığı:
'Köpekleri salıp yaşları bağlamak'