2019 yılında büyükbaş besi işine girecektim.tokat ta yakın bir akraba aracılığıyla yer buldum
bulduğum yerin özellikleri:
tokat ili
köyde yaşayan kışın 2 aile imamla birlikte 3 aile
yazın 13-15 aileye çıkıyor
köy yolları kışın dahil en fazla 2-3 kere 1 günlüğüne kapanıyor.
hayvan sayısı 30-35 adet büyük baş.küçükbaş yok.
köyün ekilebilir alanlarının yardan fazlası boş.
köy meraların tam ortasında.yani bütün etrafı mera ve otlak
köyün mera ve otlakları 15bin dönümden fazla.
6000 dönüm idare eder,6000 dönüm iyi,3000 dönüm ise çok iyi durumda.
yazın 100-120 büyük baş hayvan otlatmaya gelen kişi tutulan çobanın parasını veriyor,köydeki 30-35 hayvanıda bu sürüye katıyorlar.köylü herhangi bir para çobana ödemiyor.
köy 1200-1350 rakımda.kışın 2 ay dan fazla kar yerde durmuyor.kışın -15 (70 yıllık kayıtlardan buldum )dereceden daha aşağı düşmüyor.yazın yayla gibi serin.
su problemi yok.
besi hayvanı için güzel bir yer.muhtar,tanıdığın arkadaşı çıktı.iletişime geçtim.besi hayvancılığı yapmak istediğimi anlattım.olumlu yaklaştı.bende 3-4 kere 700km yolgidip her gittiğimdede 3-4 gün kalıp kiralanabilecek arazi ve mera,satınalınabilecek köyde arazi bakıyordum.son gittiğimde muhtarla sözleşip gitmiştim.bana arazileri yerinde gösterecekti.son dakikada ne olduysa,muhtar ortadan kayboldu,kiralanabilecek mera için görüşmeye gittiğim devlet memuruda soğuk davranmaya başladı,bilgi vermek istemedi.3 gün muhtara ulaşamadık.çalştığı yerden bilgi aldık.muhtar tokatta ama bizim telefonumuza çıkmıyordu.yani bizden kaçıyordu.aradaki tanıdık akraba zor duruma düştü.bende tandık daha fazla problem yaşamsın diye üzerine gitmedim.
sonuç:
.muhtarın gönlünü yapıcan,muharın cebini görücen,köylünün gönlünü yapıcan,resmi kurumlardaki memurların gönlünü yapıcan.ben hiçbirini yapmam,varsa köyün ortak yapısı (derneği,köy evi,camisi,yolu gibi.....)olan yerlere para veririm yada komple ben yaptırırım.devletin boş meraları kanı bozuk muhtarların elinde oyuncak olduğu için merada hayvancılık işi hayal.lanet olsun bu rüşvet ve muhtarlık düzenine deyip,mera işnden vaz geçtim.şimdi trakyada yer bakıyorum.merasız,kendi kaba yemimi ekeceğim yer araştırıyorum.MERACILIK ÖLDÜ YAŞASIN MUHTARLAR.devletin bu işe bir an önce el atması lazım.merayı kiralasan bile köylüyle,muhtarla uğraşıcaksın.iş adam vurmaya kadar gidiyor.devlet malına sahip değil.mal sanki köyünmüş,muhtarınmış.15bin dönümde 35 hayvan otlatsınlar.kullanılmayan meralar zamanla özelliğini yitiriyor.bu bile ihanettir.kimse köyüme gelmesin,meramı kullanmasın,hepsi bana kalsın zihniyeti.bu hem insanlık için ayıp,hemde Allah için haram bir davranış.zaten haram üzerine kurulan bir iş den nasıl bereket beklersinizki.hem bencilce haramın içinde yüzücen hemde bereket beklicen.sonrada DEVLET BİZE BAKMİYİRR diyecen.bu sadece mera işinde değil her iş için böyle.
sözün özü.önce kendimizi düzelticez.sonra devletten beklicez.