Genç nesile köyde kalması gerektiği anlatılamaz..
kimse dinlemez..
yaşam şartları ve standartları iyileştirilmesiyle zaten herkes kendi ayağıyla döner..
Yukarıda anlattığım hayat ve zirai şartlarda yaşamayı kabul etmek gerçekten zor..
tv'de seyrettiği diziden,geziden
nette gördüğü güzel manzara resminden sonra..
Ağır kış şartlarında at bağlasan durmaz..
yetkili birilerinin oturup bunu uzun uzun düşünmesi lazım..
yoksa yakın gelecekte herşey dahada kötü bir hal alacak..
bu arada sizlerle birşey paylaşayım..zamanında erzurumda ağır kış şartlarından ve günümüzdeki gibi ağır vergilerden yorulan halkın imdadına yetişen SULTAN 4.MEHMET FERMANI....
alıntıdır..........
Ferman’ın Türkçesi şu şekildedir:
“Cihanın kendisine itaat ettiği hükümdarın fermanı, taç sahibi Padişah’ın apaçık buyruğu ve Hudavendigâr’ın şerefli emiri
giriş Fatihi Ebü’l- feth ve’n-Nasr Sultan Muhammet Han (Allah ona yardım etsin) hükmiyle yazılmıştır
Allah’ın rızasını istemek, Resûlünün sünnetini diriltmek ve Allah’ın emrini yüceltmek
yaratıklara şefkat olmak için Cihanın kendisine itaat ettiği Padişah’ın (benim) hükmüm şöyledir: Erzurum eyaletindeki bid’atlerden
bulgur ve buğday teklifi; din ve kanuna aykırı olarak gereğinden fazla alınan akça, öşür akça
ve hisseyi ödeyip ve çiftçilik yapmayan milletlerden perakende olarak alınan
odun teklifi, kışlık vergisi, otlak teklifi, muaf akçası
atları kışlaya verme teklifi, yıllık arpa ve develeri besleme teklifi, Paşa’ya bağlılara
köyleri kışla olarak verme teklifi, konak akçası ve koyunsuzlardan koyun adedi, yıllık saman ve yağ teklifi ve post,
teftişi, kilise ve namaz kılmayan teftişi, bez , iplik akçası ve köle bedeli, bir yere bağlandıktan sonra
tekrar köle, esir bedeli akçası; yün, tırpan akçası, katır ve deve akçası ve işbu anılan yirmi üç adet teklif adedini yasaklayıp
kaldırdım. Bundan sonra adı geçen vilayete vali olanlardan diğer hakimlerden her kim bu yazılanlardan birini alır ise Allah ve Resulünün
lâneti üzerine olsun. Soylu evlatlarından, büyük vezirlerinden ve yüce vekillerinden her kim Osmanlı eyaletinde bu zulm
ve bid’atlardan razı olursa ALLAHIN MELEKLERİNİN ve BÜTÜN INANANLARIN LANETİ ONLARIN ÜZERİNE OLSUN . Haram ayı olan Muharrem’in ilk günleri 1081 yılı, Ketebe İzzet.”