Kırsal Boşalıyor!

Bizimde aynı köyde genç nüfus kalmamış okul kapanmis Kahveler yatsi namazından sonra kapanıyor millet asgari ücrete geçinmeye calisiyor durum içler acısı fakat köyde gerçekten hayat durdu artik

Trakya da çoğu köyde gençler çorlu lüleburgaz ve çerkezköye göç ediyor.deden kalmış 50 60 dönüm tarla.nasıl olsa onunla bişey olmayacak fabrikaya gidip 1800-2000 lira arası çalışılıyor.kalan arazileride Ziya Organik tarım dönümü 8 ila 10 bin liradan topluyor.RABBİM sonumuz hayreylesin.Hafta sonu hangi birane de kimin maçını izlenecek,hangi barajda ne çeşit balık var.falanca takım ile filanca takım maç sonucu ne olur.idda kupunu sonucu alt mı üstmü oynadın,Bu gibi konulara yoğunlaşıldığı sürece ileride sonuçlarına katlanılacak.Torunlarımız bizi bunun için yargılayacaklar!!!

Bazen düşüyorum bu çiftçiliği yeni nesilden kim yapacak???????
Köylerde genç yok (sıfır) kalmadı yok öyle birşey.
Köyümde çiftçilik yaş ortalaması 55in üzerinde genç olarak bildiğim 28,30,33 yaş civarı 4-5 kişi var kalanı hep emekli takımı çocuğu traktörün t sinden anlamayanlar dolu!
Ee ne olacak bu meslek yok mu olacak? Benim yaşım 19 çiftçilikle bağım doğuştan var merakım bu mesleği yaptıracak tecrübem az da olsa var son 3yıldir çoğu ekipman ile tek başıma işleyebiliyorum ve severek yapıyorum toz yutmaktan hoşnut oluyorum bu ata mesleğini sürdürmek çok isterim. Ama 10yil sonra bu emekli çiftçiler bir kısmı hayatta olmayacak peki ne olacak bu topraklar kime geçecek benim gibi devam ettirmek isteyen 2elin 10parmağını geçmiyor ya bu tozu baştan yutmayacaktık ya da bi akıl verin büyüklerim saygılar.

Benim fikrim ls ye hic bulasma.Heran kendini dagdan asagi hizlanirken gorebilirsin.2 halaoglumda ls kullandi ordan biliyorum.
Bizde neden bişey olmuyor ki acep?
Bazen düşüyorum bu çiftçiliği yeni nesilden kim yapacak???????
Köylerde genç yok (sıfır) kalmadı yok öyle birşey.
Köyümde çiftçilik yaş ortalaması 55in üzerinde genç olarak bildiğim 28,30,33 yaş civarı 4-5 kişi var kalanı hep emekli takımı çocuğu traktörün t sinden anlamayanlar dolu!
Ee ne olacak bu meslek yok mu olacak? Benim yaşım 19 çiftçilikle bağım doğuştan var merakım bu mesleği yaptıracak tecrübem az da olsa var son 3yıldir çoğu ekipman ile tek başıma işleyebiliyorum ve severek yapıyorum toz yutmaktan hoşnut oluyorum bu ata mesleğini sürdürmek çok isterim. Ama 10yil sonra bu emekli çiftçiler bir kısmı hayatta olmayacak peki ne olacak bu topraklar kime geçecek benim gibi devam ettirmek isteyen 2elin 10parmağını geçmiyor ya bu tozu baştan yutmayacaktık ya da bi akıl verin büyüklerim saygılar.
Benim yaşım 22 bnde doğayı çok seviyorum. Çiftçilik tam bana göre bi meslek ve yapıyorum. Ama dünyada çiftçiyim demek için ayak uydurmak için en az 1000 dekar arazi işleyeceksinki mazot 5 lira olmuşu konuşmayacaksın. Ee devlet dedeme 53 dekar yer vermiş. Bu millet köyden şehire gitmeseydi ben nasıl arazimi çogaltacaktım. Yani bu olması gereken bişey. Çiftçiliği her köyde 3 5 kişi yapacak konuma gelmeliyiz. Hem arazi miktarı artar. Hem yatırım yapılacak araziler olur. Bi köyde işi bilmeyen 50 kişiyle ugraşmaktansa 5 kişiyle ugraşmak daha nokta atışı olur. Hibelerden desteklerden gerekli ölçüde yararlanmayı saglar. Artıl devir bedenen iş gücü degil mekanizasyon olarak iş gücü lazım. Bu durumda aslında doğru yolda ilerliyoruz.

Bizde neden bişey olmuyor ki acep?

Benim yaşım 22 bnde doğayı çok seviyorum. Çiftçilik tam bana göre bi meslek ve yapıyorum. Ama dünyada çiftçiyim demek için ayak uydurmak için en az 1000 dekar arazi işleyeceksinki mazot 5 lira olmuşu konuşmayacaksın. Ee devlet dedeme 53 dekar yer vermiş. Bu millet köyden şehire gitmeseydi ben nasıl arazimi çogaltacaktım. Yani bu olması gereken bişey. Çiftçiliği her köyde 3 5 kişi yapacak konuma gelmeliyiz. Hem arazi miktarı artar. Hem yatırım yapılacak araziler olur. Bi köyde işi bilmeyen 50 kişiyle ugraşmaktansa 5 kişiyle ugraşmak daha nokta atışı olur. Hibelerden desteklerden gerekli ölçüde yararlanmayı saglar. Artıl devir bedenen iş gücü degil mekanizasyon olarak iş gücü lazım. Bu durumda aslında doğru yolda ilerliyoruz.

Köyden göç edenlerden kalan arazileri alıyosun iyi yapıyosunda.Arkadan gelen nesil varmı ben çiftçi olacam diye.Sen sadece kendini kurtarırsın ama gelecekde çiftçisi olmayan bir ülke olarak şimdiki genç nesil açlıkla sefaletle karışı karışıya kalacak.Davulun sesi uzaktan hoş gelir.Hnagimizn çocuğu ben büyünce çiftçi olacam derki.Durum ortada.Biz sadece yaptığımız işle bugunü kurtarırız ama sonrası felaket olacak.Baştakiler Bunun böyle olmasını istiyolar bizde ayak uyduruyor sesimizi bile çıkaramıyoruz.Neden çünkü yaptığımız iş toplumda bile sayılmıyor.İş demiyolar artık bu işe.Çiftçiye kız bile vermiyolar dostum artık olay bu kadar vahim yani.Avrupalı çiftçilere bak adamlar nasıl sosyal kendine güveni yerinde ekipman desen herşey var.Çünkü arkadalarında kocaman devlet desteği var.

Trakya da çoğu köyde gençler çorlu lüleburgaz ve çerkezköye göç ediyor.deden kalmış 50 60 dönüm tarla.nasıl olsa onunla bişey olmayacak fabrikaya gidip 1800-2000 lira arası çalışılıyor.kalan arazileride Ziya Organik tarım dönümü 8 ila 10 bin liradan topluyor.RABBİM sonumuz hayreylesin.Hafta sonu hangi birane de kimin maçını izlenecek,hangi barajda ne çeşit balık var.falanca takım ile filanca takım maç sonucu ne olur.idda kupunu sonucu alt mı üstmü oynadın,Bu gibi konulara yoğunlaşıldığı sürece ileride sonuçlarına katlanılacak.Torunlarımız bizi bunun için yargılayacaklar!!!

Kesinlikle!

Avrupada tarim,daha çok tarımsal şirketlerin elinde. Sayıları az da olsa,aile isletmeleride var. Yalnız kırsal alanda yoğun yerleşim alanları (köy statüsünde) yok denecek kadar az. Yalnız kasabalar daha çok köylerin yerini almış.
Türkiye de ise tarım,kırsal kesimde yoğun bir şekilde yaşayan ve yerleşim alanları gereği "köylü" olarak adlandirilan insanların yaptığı bir iştir. Fakat son yıllarda ülkemizde tarım,giderek büyük şirketlerin rant kapısı ve köylülerin ise masraflı bir iş olarak gördüğü bir konuma girmiştir.

Yalnız bu Türkiye nin kültürüne ters olur.

Bu durum heryerde aynı tarla falan babadan bişey yoksa gençler ne yapsın? 50 60 donumle geçim nasıl dönecek allah aşkına herşey pahalı satarken ucuz , en azından sigorta işliyor biryerde çalışıyorlar köyde kalsalar ayda sırf 500 tl sigorta yatiracaklar hayvancılık deseniz 55 tl olmuş yem, mazot 5 tl daha da geçecektir. Bence gençler hakli hükümet sağolsun herkesi zorluyor tarımı yaptirmamak için, ileride tarım hayvancılık azalacak belkide çok az bir kısım yapacak bu işleri. Zaten yapılmasa ne olacak devletimiz ithalat ile hallediyor sorunları...

son iki yılda erzurum il sınırlarında çks kaydı sildirenlerin sayısı yaklaşık 2000 civarı..
neredeler diye sorarsanız..
sanırım batıya size komşu geldiler...
Kış bastırıyor..
her eve en az 4 ton kömür lazim(4000)tl.
kışlık giysi,bot,mont..1000 tl
aracına antifriz,lastik 1500 tl..
üzerine 5 ay yine donarak yaşıyor..
mazot litre 5tl..
zaten tek ürün ekilip zorla hasat oluyor..
Küresel ısınmaya dayalı tarım yapılamıyor.. ve buna bağlı olarak kısa yaz döneminde birde 30-35 derecelik sıcaklık ile kuraklık sonucu verimler düşük..
Kış ise aylarca bir iş görülmez..
herkes evinde sobanın başında oturur birbiriyle didişir..(yapacak bişey yok) :)
-35 ile +35 arasındaki 70 derece farkıyla insanların hastalığı hiç bitmez..
en büyük hastaneler burada..
ama açıldıkça dolar yer kalmaz.
sonunda sabır biter..
canını kurtarmanın peşine düşer..
ne mevsimin nede cehaletin düzene bineceği yok..
en iyi yol ÇIK GIT BATIYA lafıdır..
böyle olmaması lazım..
batının göç alması anlamsız..
bir vatanın her köşesi kendine has insanını barındırmalı..
bunun önüne geçilmeli..
NE DERSINIZ,NE ÖNERIRSINIZ

Yapılması gerekeni hükümet bilecek biz bilsekte yetmez! Şuanda fabrika da 16-24 vardiyasondayım.bakım ustasıyım. Yanımda yardımcı bir kardeşim var Adı CEM yüksek okul elektrik bölümü mezunu ama iş bulamadığı için makina bakımcı olarak çalışıyor. memleketi ERZURUM. babası 12 yaşında ErzurumUN (OLUR)ilçesinden çıkıp gelmiş trakyaya buralarda özel bir çimento firmasında sorumlu pozisyonundaymış iş kazası geçirmiş kolu kopmuş.cem kardeşim zor günleri çok küçük yaşta yaşamaya başlamış.hayat gerçekten çok ama çok zor.elektrikçi olmasına rağmen yardımlarımızşa birlikte makina bakımcılığı ona öğretiyoruz çünkü Evi o geçindiriyor.diyeceğim o ki babasının durumu iyi olsaydı ne işi var buralarda! Yada zamanın da fabrikalar erzurumada kurulsaydı daha iyi olmazmıydı?

Gençlere büyük şehir özentisi aşılanıyor. Köylüsü komşusu zamanında gitmiş boşver kanka tozda toprakta ne işin var diye. aklını çeliyor. En basiti abimin oğlu makine mühendisliği 4. Sınıf öğrencisi arada köye gelir bisey yapılırken bu ne olacak ne yapacağız köyde kimse yok gibi sorular!!!! Bide şu var sanayi kentleri ilçeleri sömürmek için yatırım yaptırmadı. Örnek bizim Pınarbaşı Tr'nin en büyük toprak yüzölçümüne sahip mezralarla birlikte 124 köyü var. Yahu terör ve zorlayan yok. İş sahalarını kurdurmadılar milleti göçe zorladılar sonuç kim kaybetti halk.

Genç nesile köyde kalması gerektiği anlatılamaz..
kimse dinlemez..
yaşam şartları ve standartları iyileştirilmesiyle zaten herkes kendi ayağıyla döner..
Yukarıda anlattığım hayat ve zirai şartlarda yaşamayı kabul etmek gerçekten zor..
tv'de seyrettiği diziden,geziden
nette gördüğü güzel manzara resminden sonra..
Ağır kış şartlarında at bağlasan durmaz..
yetkili birilerinin oturup bunu uzun uzun düşünmesi lazım..
yoksa yakın gelecekte herşey dahada kötü bir hal alacak..
bu arada sizlerle birşey paylaşayım..zamanında erzurumda ağır kış şartlarından ve günümüzdeki gibi ağır vergilerden yorulan halkın imdadına yetişen SULTAN 4.MEHMET FERMANI....
alıntıdır..........

a406344478fe24f1812cfa4b20542d45.jpg

Ferman’ın Türkçesi şu şekildedir:

“Cihanın kendisine itaat ettiği hükümdarın fermanı, taç sahibi Padişah’ın apaçık buyruğu ve Hudavendigâr’ın şerefli emiri

giriş Fatihi Ebü’l- feth ve’n-Nasr Sultan Muhammet Han (Allah ona yardım etsin) hükmiyle yazılmıştır

Allah’ın rızasını istemek, Resûlünün sünnetini diriltmek ve Allah’ın emrini yüceltmek

yaratıklara şefkat olmak için Cihanın kendisine itaat ettiği Padişah’ın (benim) hükmüm şöyledir: Erzurum eyaletindeki bid’atlerden

bulgur ve buğday teklifi; din ve kanuna aykırı olarak gereğinden fazla alınan akça, öşür akça

ve hisseyi ödeyip ve çiftçilik yapmayan milletlerden perakende olarak alınan

odun teklifi, kışlık vergisi, otlak teklifi, muaf akçası

atları kışlaya verme teklifi, yıllık arpa ve develeri besleme teklifi, Paşa’ya bağlılara

köyleri kışla olarak verme teklifi, konak akçası ve koyunsuzlardan koyun adedi, yıllık saman ve yağ teklifi ve post,

teftişi, kilise ve namaz kılmayan teftişi, bez , iplik akçası ve köle bedeli, bir yere bağlandıktan sonra

tekrar köle, esir bedeli akçası; yün, tırpan akçası, katır ve deve akçası ve işbu anılan yirmi üç adet teklif adedini yasaklayıp

kaldırdım. Bundan sonra adı geçen vilayete vali olanlardan diğer hakimlerden her kim bu yazılanlardan birini alır ise Allah ve Resulünün

lâneti üzerine olsun. Soylu evlatlarından, büyük vezirlerinden ve yüce vekillerinden her kim Osmanlı eyaletinde bu zulm

ve bid’atlardan razı olursa ALLAHIN MELEKLERİNİN ve BÜTÜN INANANLARIN LANETİ ONLARIN ÜZERİNE OLSUN . Haram ayı olan Muharrem’in ilk günleri 1081 yılı, Ketebe İzzet.”