Kimyasal gübreye kanatlı alternatif!

14.11.2007
2,309
21

Kimyasal gübreye kanatlı alternatif

Sakarya Üniversitesi Kaynarca Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Saim Özdemir, tavuk gübresinin organik tarımda değerlendirilerek, ekonomiye ciddi katkılar sağlanabileceğini belirtti.

Özdemir, tavuk gübresinin organik tarımda değerlendirilmesi ve sığır yemi olarak kullanılarak ekonomiye kazandırılması amacıyla hazırladığı projeyi, Kaynarca ' da entegre tavuk firmaları ve tavuk üreticilerine tanıttı.

Projenin yılda 4 milyonun üzerinde tavuk üretiminin yanı sıra, Sakarya ' da en çok bitkisel üretimin gerçekleştirildiği Kaynarca ilçesinde uygulanması durumunda, ekonomiye milyonlarca dolara varan ciddi katkıları olacağı kaydeden Özdemir, ' ' Sakarya ' daki tavuk çiftliklerinden yıllık 100 bin ton tavuk gübresi çıkarılmaktadır. Bunun yüzde 25 ' i ise Kaynarca ' dadır. Bu proje uygulanırsa gübreden para kazanmak mümkün olacaktır ' ' dedi.

Kurulacak bir tesiste tavuk gübresinin kuru pellet (preslenmiş) hale getirilip kimyevi gübre yerine tarımda kullanımıyla ciddi oranlarda tasarruf sağlanacağını savunan Özdemir şunları söyledi:

' ' Tavuk gübresi altlık ve dışkıdan meydana gelir. Bir tavuk günde 140 - 160 gram gram taze gübre üretir. Bir kilogram canlı tavuk yaklaşık 0,7 - 1 kg altlıklı tavuk gübresi üretir. Sakarya ' da 2 bin 500 kümesten 100 bin ton gübre ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. Sakarya beyaz et üretimi 152 bin ton, kanatlı hayvan sayısı 16 milyon 903 bin 500. Kaynarca ' da kanatlı hayvan sayısı 4 milyon 230 bin.

Bu gübrenin 25 kilogramlık paketini 10 YTL ' ye satmakta mümkündür. ' '

- ' ' ANADOLU TOPRAKLARI BU GÜBREDEKİ AZOTA AÇ ' ' -

Tavukların yedikleri besin değeri yüksek yemlerin tamamını sindiremediklerini kaydeden Özdemir, ' ' yemin yüzde 35 ' i gübreyle geriye çıkar. Gübre olarak çıkan atık yüksek kaliteli bitki besin elementlerini içinde barındırır ' ' dedi.

Anadolu topraklarının yüksek oranda azot ihtiyacı duyduğunu ifade eden Özdemir, tavuk gübresinde yüksek oranda azot bulunduğunu belirterek şöyle konuştu:

' ' Ülkemiz toprakları bu gübredeki azota açtır. Bitkiler gübredeki azotu 3 aşamada alırlar. Toplam azotun yüzde 45 ' i mineral özellikte ve atıldığında bitkiler bunu hemen kullanabilirler. Yüzde 37 ' si ise gübre verildikten sonraki iki yıl içinde çözünen ve kullanılabilen miktardır. Yarıdan fazlası gübre tarlaya serildikten 2 ay sonra yarayışlı duruma geçer. Kalan yüzde 18 nitrojen ise bir yıl sonra bitkilere yarar. Mineral nitrat ve amonyum azotu ve protein azotu içeren tavuk gübresinin organik olarak da ayrışımı kolaydır. ' '

-KİMYEVİ GÜBREYE ALTERNATİF-

Kimyevi gübre fiyatlarındaki yüksek oranda artışla bu projenin daha da değerli hale geldiğini belirten Adapazarı Ticaret Borsası Genel Sekreteri Kamil Özkan da, şunları söyledi:

' ' Bu yola tavuk dışkılarının atıldığını varsayarak çıktık. Hocamızı bu konuda motive ettik. ' Acaba bu ürünü yem haline getirerek nasıl daha değerli hale getiririz ' sorusuna cevap aradık. Ayrıca toprağa atılan azot içeren kimyevi gübre yağışa göre bir haftada toprakta çözünürken, bazen de havaya uçarken, tavuk gübresi 3 yıl yan etkisi olmadan bitkileri besleyecek özelliktedir. ' '

Zaman


Kayıt Tarihi: 03 Mayıs 2008

Alıntıdır.
 

Benzer Konular