Doğal bertaraf! Kimyasal yerine doğal gübre…

Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Kayabeyli köyündeki bir hayvancılık tesisini ziyaret edip, tesisten çıkan atıkların doğal gübre olarak üreticilerin tarlasına dökülmesi için alınan vidanjörleri inceledi. Vali Bilgin, Kırklareli’nin artık dere ve çevre kirliliği ile anılan bir il olmayacağını söyledi.

Çınar TÜRKMEN

Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Kayabeyli köyünde faaliyet gösteren Dost Ziraat Hayvancılık A.Ş. tesisini ziyaret etti.

Burada, hayvancılık tesislerinden çıkan atıkların, çiftçilerin tarlalarında doğal gübre olarak kullanılması amacıyla alınan vidanjörleri inceleyen Vali Bilgin, Kırklareli’nin artık dere ve çevre kirliliği ile anılan bir il olmayacağını söyledi.

Kayabeyli köyündeki tesiste incelemelerde bulunan Vali Bilgin, daha sonra hayvancılık tesisinden çıkan atıkların doğal gübre olarak tarlaya dökülmesi çalışmalarını takip etti.

Vali Bilgin’e Lüleburgaz Kaymakamı Mustafa Kaya, İl Emniyet Müdürü Seçkin Çengeloğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ersoy Canbek ve kurum müdürleri de eşlik etti.

“ARTIK DERE KİRLİLİĞİ İLE ANILMAYACAĞIZ”

Yapılan çalışma hakkında bilgi veren Vali Osman Bilgin; “İlimizde son dönemde derelerin kirletilmesi ile ilgili haberlerin çokça çıktığını görüyoruz. Kirlilik konusunda çok yönlü konular var. Ülkemiz geliştikçe, tesis sayısı arttıkça insanların ihtiyaçları artıyor, ihtiyaçlar arttıkça tüketimler artıyor. Çevre konusu bizim için çok hassas bir konu. Eğer biz yaşadığımız coğrafyayı yok sayarsak coğrafya da bizi yok sayar. İlimizde özellikle, yapılan analizlerde çiftlik sahiplerinin tamamıyla bu konularda toplantı yapıyoruz. Bu sürecin her anını takip ediyoruz. Bu kapsamda şunu gördük, çiftlik sahiplerimizin gübresel atıklarını atabilecekleri noktalarla ilgili sıkıntı yaşadıklarını gördük. İlimizde yeterli olmayan sayıda biyogaz tesisi var. Onlar da belli kilometrekare alan içerisinde dışkıları alabiliyorlar. Bu sorunun çözümü için, hem vatandaşların yaşadıkları sıkıntıların çözümü hem çevre konusunda duyarlılığımızı en üst seviyeye çıkartmak amacıyla çiftlik sahiplerimizle köylülerimizi buluşturma yönteminin en düzgün yöntem olacağını ortaya koyduk. Çiftlik sahiplerimiz bu vesileyle kendileri vidanjör aldılar. Vidanjörle dışkılar doğal gübre olarak ekonomiye, doğaya katkı sağlamış olacak. Çiftçilerimizin verimini de artırmış olacağız. İlimizde artık dere kirliliği, çevre kirliliği gibi kavramların da minimize olması yönünde atılan önemli adımlardan bir tanesi” dedi.

“ÜCRETSİZ DÖKÜLECEK”

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ersoy Canbek ise hayvancılık tesislerinin atıklarının tarımsal gübrelemede kullanılabilmesi için geliştirilen proje kapsamında hayvancılık tesislerinde üretilen, biyogaz tesislerinin kapasite fazlası olan atıkların kimyasal gübre kullanımını azaltmak ve bu atıkların tarımsal alanlarda kullanımı amacıyla çiftlik sahipleri tarafından civardaki köy halkının ücretsiz olarak kullanması için bu vidanjörleri aldıklarını söyledi.

Canbek; “Bu sayede hem çiftlik sahipleri gübrelerini çiftçilerin kullanımına ücretsiz olarak sunacaklar, hem de vidanjörlerini ücretsiz olarak tahsis edecekler. Böylelikle bölgemizde hem tarımsal üretimin artmasına katkı sağlayacağız hem de hayvancılık atıklarının tarımsal üretimde kullanılmasına olanak sağlayacak” dedi.

Kayabeyli köyünden üretici Rüştü Gelen de; “Artık alt taban gübresi kullanmıyorum. Bu işlemin çok faydası var. Çiftlik yetkililerine teşekkür ederiz. Hiç gübre atmadan Ayçiçek ektik. Hem maliyetimiz azaldı hem de toprağa kimyasal karışmamış oldu” ifadelerini kullandı.
 

Benzer Konular