Ynt: KESİMDE ÜRETİCİNİN MALI GÖZÜNÜN ÖNÜNDE ÇALINIYORMU
turgutguclu link=topic=85185.msg1019989#msg1019989 date=1440542442' Alıntı:
ben besiciyim kesim işiylede uğraşıyorum %1 fire düşen yada hiç düşmeyenin fiyatıda ona göre olur. Kimse para kazanmadığı işi yapmaz ben sadece bir kesimcinin ortalama ne kadar kazandığını anlatmaya çalıştım. Nasip olurda mezbahane acarsan ve toptan et ticaretine başlarsan benim ne demek istediğimi anlarsın . Ben etimi sıcak veriyorum diyosun fire konusunda bir de yazının sonunda demişsin sucuk 50 lira diye neden sucuk 50 lira biliyormusun fire verdiği için
Elbette her sektörün kendi içerisinde zorlukları mevcut. Bir kasap için de fire bunlardan biri.
Bu konunun çözümü bunlarla sağlanmaz, yani firenin %1-3 yada 5 olması değil sorun. Sorun ülkede üretimin içler acısı bir hale gelmesi.
Sektörde en az kazanan kesim üretici. 1 aracı bir günde 500-1000 hatta 5000 hayvan kestirebilir. Karını ona göre büyütür. Ama üreticinin üretim potansiyeli sınırlı. 1 yetiştiricinin bakabileceği hayvan sayısı da sınırlı. Diğer sektörlerin aksine, eleman alıp işi döndürebilme de şansı kalmadı artık. Keza ettiği kar, elemanın maaşını karşılamaz oldu.
Şu an için büyükbaş popüler. Kar marjı daha yüksek ve nisbeten kurtarıyor ama büyükbaşın da yıldızının söndüğü dönemler oldu. Çok eski bir geçmişte de değil üstelik. Bu nedenle anlık duruma bakarak, yada belirli bir alana yönelerek değil, genel tabloya bakarak konuşmak lazım. Resmin tamamını görmek gerekiyor.
Sadede gelirsek et sorunun çözümü için 2 tane atılması gereken adım var.
1-) Etçi ırklar ile yapılacak mera ağırlıklı 'ekstansif' yetiştiricilik
2-) Aracı sayısının azaltılması
En hayati adımlar bunlar. Hem üreticinin para kazanması, hem tüketicinin ete uygun fiyata ulaşabilmesi için bu iki adım atılmadan bir neticeye varmak imkansız çünkü.
Kısaca fire ve ciğer gibi konular, nüans konular. Adil bir denkleme oturtularak çözülebilir.
Asıl konu ülke için yeterli etin üretlememesi. İşte ülke için çözülmesi gereken sorun bu.