Kayseri’de KÜBA devrimi

23.12.2014 - 02:30 | Son Güncelleme: 22.12.2014-22:43

Milliyet.com.tr »
Ekonomi »
Haber


Kayseri’de KÜBA devrimi
Küba’dan teknoloji transferi yapan Hasbiotech İlaç, dünyanın ilk Hepatit C aşısını Kayseri’de üretecek. Şubat ayında temeli atılacak fabrikada, tüm dünyada tedavi gideri yıllık 18 milyar dolar olan Hepatit C’ye karşı üretilen aşı 100 dolara satılacak

Fehim Genç

ABD ile Küba arasındaki ilişkiler normalleşirken, Türkiye ve Küba arasında da dünya çapında etkisi olacak bir yatırımın temeli atılıyor. Kübalılarla ortaklık kuran Hasbiotech İlaç firması, Kayseri’de dünyanın ilk Hepatit C aşısını üretmeye hazırlanıyor. Tedavisi için yılda 18 milyar dolarlık harcama yapılan hastalığa karşı üretilecek aşı Kayseri’den tüm dünyaya ihraç edilerek 1 milyar dolarlık gelir elde edilecek.
Kocaeli ve Konya’daki fabrikalarında vasıflı ve parlak çelik üreten Hasçelik ile Küba’daki tek Türk firması Giraylar A.Ş.’nin ortaklığıyla kurulan Hasbiotech İlaç’ın Erciyes Teknopark’ta kuracağı ilaç fabrikasının temeli şubat ayında atılacak.

Orijinal ilaç üretecek
Hasbiotech Genel Müdürü Seyfullah Dağıstanlı, ilk etapta 10 milyon euro’ya malolacak yatırım hakkında şu bilgileri verdi:
“Yatırım grubumuz Hasçelik, yeni yatırım alanları ararken, Türkiye’de pahalı olan ilaçların muadillerini üretme fikri gündeme geldi. Küba’daki tek Türk firmasının sahibi olan Ömer Giray’ın tavsiyesiyle Küba’ya gidildi. Küba’nın orijinal ilaçlara sahip olması çok çarpıcı geldi ve Kübalılarla anlaşma sağlandı. Türkiye’de ilk kez molekülünü oluşturarak orijinal ilaç üreteceğiz. Böylece Kayseri, bir biyoteknoloji merkezi olacak.”

Tedavisi ucuzlayacak
Orijinal ilaç arayışında Hepatit C aşısı üzerinde yoğunlaştıklarını belirten Dağıstanlı, şunları söyledi:
“Çok yakın zamana kadar Hepatit C hastalığını tedavi edebilen bir ilaç yoktu. Çok yeni bir ilaç çıktı. Bu ilaçla 3 aylık tedavinin maliyeti 100 bin liraya çıkıyor. Biz ise Kayseri’de üreteceğimiz Hepatit C aşısını 100 dolara satacağız. Dünyada henüz bu aşıyı yapan başka ilaç firması yok. Biz koruyucu tedavi yöntemi olan aşı sayesinde hem hastalığın yayılmasını önleyeceğiz, hem de hastalığa yakalanılması halinde yüksek tedavi masrafından kurtaracağız.”



Teknoloji Küba’dan
Aşı üretimi için gereken teknolojinin Küba’dan sağlanacağını kaydeden Dağıstanlı, “Biz de Türk tarafı olarak aşının klinik çalışmalarını yapacağız” dedi. Dağıstanlı, şöyle devam etti:
“Yaptığımız araştırmalarda, biobenzer dediğimiz birçok ilacın arkasında Küba’nın olduğunu gördük. Çin, Hindistan ve İran’ın ürettiği ilaçların arka planında Küba’nın olduğunu anladık. Muadil ilacın yanında kendi orijinal ilaçlarını da üretiyorlar. Kayseri’deki yatırım Kübalıların AB pazarına girmeleri anlamına da geliyor.”



Che de doktordu
Küba Devrimi’nin kilit isimlerinden Ernesto ‘Che Guevara’ da bir doktordu. Arjantinli olan Che, Buenos Aires Üniversitesi’nde tıp eğitimi alırken Latin Amerika’da dünya görüşünü etkileyecek iki geziye çıktı. Bu sırada yaygın fakirlik, açlık ve hastalığa şahit olan Che, 1953 yılında tıp fakültesinden mezun oldu. 1959’da Fidel Castro liderliğinde Küba’da yönetimi ele geçirdiler. 1965’ten itibaren dünyada devrimci hareketlere destek olan Che, 1967’de Bolivya’da öldürüldü.



Erciyes Teknopark’ta
Hasbiotech İlaç’ın ortağı Giraylar A.Ş.’nin sahibi Ömer Giray, “İlaç işinin Küba menşeili ilaçların ruhsatlanmasıyla başladığını belirterek, şunları söyledi:
“Bioteknolojik ilaç imali için, Erciyes Üniversitesi’ne bağlı Erciyes Teknopark’ta arazimizi aldık, altyapı çalışmaları sürüyor, yakın zamanda temelini atacağız. Burada, Küba’dan gelen ve dolumu yapılacak ilaçlarla, burada faz çalışmaları yapılıp dünya piyasasına sürülecek yeni jenerasyon ilaçlar üretilecek.”



Küba’da bayram havası
Küba’nın başkenti Havana’daki ilk ve tek Türk kuruluşu olduklarını belirten Giraylar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Giray, ABD ile Küba arasındaki politik yumuşamanın Küba’da bayram havası estirdiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Normalleşen ilişkiler, getireceği refah açısından sevinçle karşılandı. ABD’nin, ‘50 yıllık Küba politikamızı değiştirme zamanı geldi’ açıklaması işin moral açısından değerini katladı. Ambargo ve afetler ülkede sıkıcı şartlar meydana getirmişti. Açılacak olan ilişkiler ülkenin kalkınmasına çok faydalı olacak.”
ABD ile Küba arasında yapılacak ticaret anlaşmasının Türk firmaların hem lehine, hem de aleyhine gelişmeler göstermesinin normal olduğunu kaydeden Giray, şöyle konuştu:
“Çok kısa mesafeden ve kaliteli Amerikan ürünlerinin gelebilecek olması bizim pazarımızı oldukça zorlayacak. Başlattığımız alışkanlıklar sayesinde, halkın kaliteli Türk mallarına ilgisinde artış beklemekteyim. Ayrıca Mariel şehrinde yeni bir sanayi bölgesi inşa ediliyor. Bu bölgede üretilecek malların maliyet ve hammadde ithalatına getirilecek kolaylıklarla yeni teşvikler sağlandı. Bu bölgenin başta inşaat ve turizm olmak üzere Türk firmalarının ilgisini çekeceğini umuyorum.”

Mangalda Küba kömürü
Küba’da sanayi ürünlerinden, kişisel bakım ürünlerine kadar çok geniş bir yelpazede Türk ürünlerinin satışını yaptıklarını söyleyen Giray, Küba’dan da Türkiye’ye ayda 30 konteyner mangal kömürü getirdiklerini, bu miktarı 2015’te ayda 60 konteynere çıkartacaklarını açıkladı. Giray, şöyle konuştu:
“Küba’nın özellikle marabu ağacından imal edilen mangal kömürü, kalitesiyle dünyaca meşhurdur. Yüksek yanma gücü ve uzun süre dayanan kaliteli olan marabu kömürü Türkiye’de de aranan bir kömür.”

Demir çelik satıp kömür ve ilaç satın alıyoruz
Türkiye’nin Küba’ya ihracatı 2011 yılında 12.3, 2012’de 16.3, 2013’te 30.2 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’nin Küba’ya sattığı ürünlerin başında demir/çelik profil, motorlu taşıt, maya, tel, inşaat demiri, filmaşin ve iş makinesi yer alıyor.
Türkiye’nin Küba’dan ithal ettiği ürünlerin yüzde 57’sini odun kömürü, yüzde 30’unu ilaç ve yüzde 10’unu da alkol, alkollü içkiler ve likörler oluşturuyor.



THY Havana’ya direkt uçuş başlatacak...
Türk Hava Yolları (THY) Küba’nın başkenti Havana’ya direkt seferlere başlamaya hazırlanıyor. Küba’ya gidenler halen, çeşitli havayollarının aktarmalı seferleriyle Havana’ya ulaşıyor. İstanbul - Havana uçuş süresi ortalama 14 saat sürüyor. Direkt seferlerin başlamasının ardından hem uçuş süresinin kısalması, hem de bilet fiyatlarının ucuzlaması bekleniyor.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Milliyet’e yaptığı açıklamada, alacakları iki katlı uçakları uzun menzilli uçuşlarda kullanacaklarını söylemişti.
THY, Kamuoyunu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, uzun menzilli seferlerin planlandığı noktaları şöyle açıklamıştı:
 

Benzer Konular