Adana ' da karpuz hasadı sona ererken, bu yıl erkenci üretim yapanların oluşan iyi fiyatlar sayesinde yüzünün güldüğü, ancak, özellikle haziran ayının ikinci yarısından itibaren yapılan hasatta üreticinin hayal kırıklığı yaşadığı bildirildi.
Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Mutlu Doğru, yaptığı açıklamada, büyük kentlerde ' ' Adana ' ' ya da ' ' Ceyhan ' ' adıyla piyasaya sürülen karpuzdan bu yıl yüksek rekolte ve kaliteli ürün elde edildiğini, geçmiş yıllarda ' ' kabak aşılı karpuzu ' ' nedeniyle oluşan kötü imajın da yavaş yavaş silindiğini belirtti.
Karpuzun en erken Adana ' da üretildiğini ifade eden Doğru, ' ' Kumlu tarlalarda mayıs ayı içerisinde hasat edilen karpuz, kilosu 50 kuruş ve üzerinden satıldı. Turfanda tabir edilen bu karpuz üreticiyi memnun etti.
Ancak daha sonra haziran ayı içerisinde serada yetişen karpuzun da hasat edilmesiyle piyasada oluşan talep fazlası fiyatları birden aşağıya çekti. Özellikle haziranını ikinci yarısından itibaren tarlada kilosu 10 kuruşa kadar indi. Üretici zarar etti ' ' dedi.
Doğru, Ramazanla birlikte fiyatların yükselişe geçtiğini ancak, Adana ' da hasat bittiği için Ege ve Trakya üreticisinin işine yaradığını belirterek, ' ' Karpuzun kilosu perakende olarak ortalama 1 TL ' nin altına düşmüyor. Oysa, birkaç hafta öncesine kadar Adanalı üreticisi tarlada ürünün kilosunu 10 kuruşa veriyordu ' ' diye konuştu.
GELECEK YILDAKİ ÜRETİM
Mutlu, tarımsal faaliyette bulunmanın risklerine de dikkati çekerek, ' ' Bir yıl çok kazandıran üründe ertesi yıl ekim alanı patlaması yaşanıyor. Ya da bunun tam tersi, bir yıl az kazandıran ürüne bir sonraki yılda üretici sıcak bakmıyor. Bu yıl karpuz ekim alanı, önceki yıla göre yaklaşık iki katı artmıştı. Buna göre, erkenci hasat yapılan kumlu tarlalarda ekim alanlarında bir değişiklik olmaz. Ama toprakta ekimde azalma beklenebilir ' ' dedi.
Bu yıl, mart ayında çok fazla yağış olduğu için üreticilerin ' ' kademeli ekim ' ' yapmak durumunda kaldığını, bunun da fiyatların oluşmasına olumlu katkı sağladığını ifade eden Doğru, şöyle devam etti:
' ' Bütün karpuzların aynı anda hasat edilip piyasaya arz olması fiyatları kötü etkiliyordu. Bu yıl en azından bunun olumsuz etkisi yaşanmadı. Kademeli ekim olmasaydı, ekim alanı ve rekolte artışına bağlı olarak fiyatlar daha da aşağıya düşebilirdi.
Bir de ürünün ham hasat edilmesi olumsuzluk yaratan önemli faktörlerden. Bu yıl bunu da çok fazla yaşamadık ama ham hasat etmeye karşı üreticilerin dikkatli olması lazım. Ham hasat yapan bindiği dalı keser. ' '
KIRKLARELİ ' DE KARPUZU KURAKLIK VURDU
Öte yandan, Kırklareli ' de karpuz üreticileri son 3 yılın en kötü sezonunu yaşıyor. Kuralıktan dolayı karpuzlar çatladı, sağlam olanlarda küçük kaldığı için para etmiyor.
Kırklareli ' nin Üsküpdere köyü sakinlerinden karpuz üreticisi Özer Önder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyük umutlarla ektiği karpuzda hüsran yaşadığını söyledi.
Köyde 15 civarında üreticinin 200 dönüm karpuz ektiğini ve 3 aydan bu yana yağış düşmemesi nedeniyle zor günler yaşadıklarını ifade eden Önder, ' ' Ekmiş olduğum 20 dönüm karpuz için 5 bin lira masraf yaptım. En iyi tohumu kullandım, defalarca çapa yaptım ama yağmur olmayınca karpuzlar köklerinde kurumaya başladı. Kuralıktan dolayı karpuzlar çatladı, sağlam olanlarda küçük kaldığı için para etmiyor. En büyük karpuzum deve kuşu yumurtası büyüklüğünde. Utana sıkıla satmaya çalıştığım karpuzlarla zararımı çıkarmaya çalışıyorum ' ' dedi.
Bir başka üretici Kızılcıkdere köyünden Mehmetali Katrancı da karpuzların suya hasret kaldığını belirtti. Tarlanın başındaki artezyen kuyusuna güvenerek ekmiş olduğu 18 dönüm karpuzu, artezyendeki suyun bitmesi sonucu sulayamadığını anlatan Katrancı, bölgedeki karpuz üreticisinin borcunu ödemekte sıkıntı çekeceğini bildirdi.
Bu arada İstanbul ' da yaşamını sürdüren Filiz Arık ise, karpuzların küçük olmasına rağmen lezzetli olduğunu ve fiyatı uygun olduğu için çok miktarda karpuz aldığını kaydetti. Arık aldığı karpuzların bir bölümünü kendilerinin tüketeceğini ve geri kalanını ise eş dosta vereceğini ifade etti.
Karpuzların en küçüğü 50 kuruşa, biraz büyükleri ise 1-2 liradan satılıyor.
Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Mutlu Doğru, yaptığı açıklamada, büyük kentlerde ' ' Adana ' ' ya da ' ' Ceyhan ' ' adıyla piyasaya sürülen karpuzdan bu yıl yüksek rekolte ve kaliteli ürün elde edildiğini, geçmiş yıllarda ' ' kabak aşılı karpuzu ' ' nedeniyle oluşan kötü imajın da yavaş yavaş silindiğini belirtti.
Karpuzun en erken Adana ' da üretildiğini ifade eden Doğru, ' ' Kumlu tarlalarda mayıs ayı içerisinde hasat edilen karpuz, kilosu 50 kuruş ve üzerinden satıldı. Turfanda tabir edilen bu karpuz üreticiyi memnun etti.
Ancak daha sonra haziran ayı içerisinde serada yetişen karpuzun da hasat edilmesiyle piyasada oluşan talep fazlası fiyatları birden aşağıya çekti. Özellikle haziranını ikinci yarısından itibaren tarlada kilosu 10 kuruşa kadar indi. Üretici zarar etti ' ' dedi.
Doğru, Ramazanla birlikte fiyatların yükselişe geçtiğini ancak, Adana ' da hasat bittiği için Ege ve Trakya üreticisinin işine yaradığını belirterek, ' ' Karpuzun kilosu perakende olarak ortalama 1 TL ' nin altına düşmüyor. Oysa, birkaç hafta öncesine kadar Adanalı üreticisi tarlada ürünün kilosunu 10 kuruşa veriyordu ' ' diye konuştu.
GELECEK YILDAKİ ÜRETİM
Mutlu, tarımsal faaliyette bulunmanın risklerine de dikkati çekerek, ' ' Bir yıl çok kazandıran üründe ertesi yıl ekim alanı patlaması yaşanıyor. Ya da bunun tam tersi, bir yıl az kazandıran ürüne bir sonraki yılda üretici sıcak bakmıyor. Bu yıl karpuz ekim alanı, önceki yıla göre yaklaşık iki katı artmıştı. Buna göre, erkenci hasat yapılan kumlu tarlalarda ekim alanlarında bir değişiklik olmaz. Ama toprakta ekimde azalma beklenebilir ' ' dedi.
Bu yıl, mart ayında çok fazla yağış olduğu için üreticilerin ' ' kademeli ekim ' ' yapmak durumunda kaldığını, bunun da fiyatların oluşmasına olumlu katkı sağladığını ifade eden Doğru, şöyle devam etti:
' ' Bütün karpuzların aynı anda hasat edilip piyasaya arz olması fiyatları kötü etkiliyordu. Bu yıl en azından bunun olumsuz etkisi yaşanmadı. Kademeli ekim olmasaydı, ekim alanı ve rekolte artışına bağlı olarak fiyatlar daha da aşağıya düşebilirdi.
Bir de ürünün ham hasat edilmesi olumsuzluk yaratan önemli faktörlerden. Bu yıl bunu da çok fazla yaşamadık ama ham hasat etmeye karşı üreticilerin dikkatli olması lazım. Ham hasat yapan bindiği dalı keser. ' '
KIRKLARELİ ' DE KARPUZU KURAKLIK VURDU
Öte yandan, Kırklareli ' de karpuz üreticileri son 3 yılın en kötü sezonunu yaşıyor. Kuralıktan dolayı karpuzlar çatladı, sağlam olanlarda küçük kaldığı için para etmiyor.
Kırklareli ' nin Üsküpdere köyü sakinlerinden karpuz üreticisi Özer Önder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyük umutlarla ektiği karpuzda hüsran yaşadığını söyledi.
Köyde 15 civarında üreticinin 200 dönüm karpuz ektiğini ve 3 aydan bu yana yağış düşmemesi nedeniyle zor günler yaşadıklarını ifade eden Önder, ' ' Ekmiş olduğum 20 dönüm karpuz için 5 bin lira masraf yaptım. En iyi tohumu kullandım, defalarca çapa yaptım ama yağmur olmayınca karpuzlar köklerinde kurumaya başladı. Kuralıktan dolayı karpuzlar çatladı, sağlam olanlarda küçük kaldığı için para etmiyor. En büyük karpuzum deve kuşu yumurtası büyüklüğünde. Utana sıkıla satmaya çalıştığım karpuzlarla zararımı çıkarmaya çalışıyorum ' ' dedi.
Bir başka üretici Kızılcıkdere köyünden Mehmetali Katrancı da karpuzların suya hasret kaldığını belirtti. Tarlanın başındaki artezyen kuyusuna güvenerek ekmiş olduğu 18 dönüm karpuzu, artezyendeki suyun bitmesi sonucu sulayamadığını anlatan Katrancı, bölgedeki karpuz üreticisinin borcunu ödemekte sıkıntı çekeceğini bildirdi.
Bu arada İstanbul ' da yaşamını sürdüren Filiz Arık ise, karpuzların küçük olmasına rağmen lezzetli olduğunu ve fiyatı uygun olduğu için çok miktarda karpuz aldığını kaydetti. Arık aldığı karpuzların bir bölümünü kendilerinin tüketeceğini ve geri kalanını ise eş dosta vereceğini ifade etti.
Karpuzların en küçüğü 50 kuruşa, biraz büyükleri ise 1-2 liradan satılıyor.