Ynt: Kapalı besi Koyunculuk Yapılabilir mi?
ismail_17 link=topic=55088.msg615029#msg615029 date=1342532296' Alıntı:
Maliyet sorunu olur bence yarı kapalı yarı meracılığa dayalı belki olabilir koyunculuk birkaç yıldır iyi para kazanıyo inekçilik hazıra dayalı masraflı taşıma su ile değirmen döndürmek gibi kapalı koyunda maliyetli olur kapalıda sağlık sorunlarıda çok olur koyunların ineğe göre sindirebilirliği fazla ne verirsen tane yada ot hiç bütün çıkarmaz daha iyi sindiriyo koyun meradan,da daha iyi yararlanıyo uygun bedava merası olana süper iş hemde sağlıklı yürüyon ve koşuyon devamlı babam koyuncu benim doğma büyüme 68 yaşında hala 60 -70 koyun bakıyo çakı gibi maaşallah ben inekçiliği seviyorum babam hazırcı der ineklere hazırcı olur herhalde kapalı koyunda.
arkadasim,
oncelikle Allah babana uzun omurler versin, basindan eksik etmesin.
koyun belirttigin gibi sindirimi iyi olan bir hayvan.
yedigini ete donusturme konusunda daha verimli.
aslinda hayvanin genel olarak vucut agirligi azaldikca bu konudaki verimi de artiyor.
tavuklarda bu konuda koyunlardan daha basarili.
meraya dayali koyunculuk yaparsan, elbette yem giderini en az seviyede tutmus olursun.
fakat, hayvanlarin ne kadar beslenir, yavrularina ne kadar iyi bakar, canli agirlik artislari ne olur gibi konular da var. kontrollu bir sekilde besledigin hayvanlar ile, bu konularda daha iyi sonuclar elde edecegini dusunuyorum.
birincisi, burada kapali besi diyerek kesinlikle havalandirmasi iyi olsa da dört duvar arasinda yapilacak bir yetistiricilik degil kast ettigim, mutlaka ve mutlaka yeterli acik gezinme alani olmali.
ikincisi, verimli irklar ile calismak cok onemli bir konu. 1.70-2.00 canli sayisi artis oranina sahip irklar var.
tahirova, sönmez, şarole bunlardan bazilari. sadece et veya sadece sut icin calismak da hatali ( yapagi geliri zaten artik yok varsayiliyor ). et ve sut geliri birlikte hedeflenmeli. bir hayvana 1lt sut icin ekstra 700 gr arpa veriyorsun. bunun karsiligi para olarak 45kurus. fakat 1litre sutu 1.5tl ' den satiyorsun. buradanda ciddi bir gelir elde edilebiliyor.
ucuncusu, kapali besicilikte, ortamin steril/temiz olmasi cok onemli bir konu. hayvanlar bir biriyle yakin durumdalar. bir hastalik durumunda, sen hastaligi fark edinceye kadar surunun tumune yayilmis olabilir bu hastalik. sterilizasyon icin EM(Etkin Mikroorganizmalar) kullanilabiliyor. bu tamamen dogal ve organik sertifikali bir urun. yetistirecegin urunler icin gubre amacli ' da kullanabiliyorsun. merakli arkadaslarin bu urunu arastirmalarini oneririm.
dorduncusu, urunu mumkun olan en yuksek fiyata satmayi hedeflemelisin. bugun organik urunler mi para ediyor, o zaman organik urun eldesine calis. organik bir urunun maliyeti ekstra %30 gibi bir rakam oluyorken, sen bu urunu en az %50 fazlasina satiyorsun. ayrica, gecmis doneme ait fiyat hareketlerini incelemelisin. yemi ucuz oldugu zaman alip, eti pahali oldugu zaman satma sansin varsa bunu kullanmalisin.
besincisi, yemini mumkun mertebe kendin uretmeye calismalisin.
ukalalik yapiyor, tereciye tere satiyor gibi gozukmek de istemiyorum. ben yakin bir gelecekte bu sekilde bir yetistiricilik dusunuyorum. bunlar benim bu konuda benim onemli oldugunu dusundugum noktalar.
koyunlar uzerinde benim tecrubem onlari sevip oksamaktan, bazen yiyecek otlari onlerine koymaktan fazla degil. ama bu konuda destek alabilecegim tanidiklarim da var. son olarak bunu da belirtmis olayim.