KABA YEM ÜRETİMİ HAKKINDA

D

Devrim Ozturk


Neymiş ya o direk gibi susuz büyuyorsa iyi ama susuz büyüyen biseye benzemiyor bize çorağa dayanikli biseler lazim

kandemir_06

Türkiye şartlarında en güzel kuru iklim yemi; kara buğday ve korunga karışımı. Bunu ekip, koya biliyorsan (arı koyamazsan arıcılara kirala) arazine dönüm başına 2 kovan arı koyacaksın. Arılar bu iki otu çok seviyorlar.

Arı nın işi bittikten sonra da tarlaya sen girip biçeceksin. Hayvanlar hem slajını hemde kurusunu iştah ile yiyor.

Tek olumsuzluğu çok yıllık bu otların asıl verimi 2. seneden başlaması. Bunun dışında mükemmel.
 
kandemir_06

Türkiye şartlarında en güzel kuru iklim yemi; kara buğday ve korunga karışımı. Bunu ekip, koya biliyorsan (arı koyamazsan arıcılara kirala) arazine dönüm başına 2 kovan arı koyacaksın. Arılar bu iki otu çok seviyorlar.

Arı nın işi bittikten sonra da tarlaya sen girip biçeceksin. Hayvanlar hem slajını hemde kurusunu iştah ile yiyor.

Tek olumsuzluğu çok yıllık bu otların asıl verimi 2. seneden başlaması. Bunun dışında mükemmel.
Abi dekara kac kg silaj gelir susuz tarımda?
 
Bu bitki guney amerika kitasinda yetistiriliyor, enerji ve protein degeri olarak dusuk, yetistirenlerin profesyonel olmasi lazim 3 ila 9 ay arasinda tam belli olmayan bir zamanda protein cok fazla dusuyor.

Kucuk biryerde denemek lazim, rutubet ve iliman hava istiyor. Yesil aksam cok ama digerleri icin denemek lazim.
 
Bu bitki guney amerika kitasinda yetistiriliyor, enerji ve protein degeri olarak dusuk, yetistirenlerin profesyonel olmasi lazim 3 ila 9 ay arasinda tam belli olmayan bir zamanda protein cok fazla dusuyor.

Kucuk biryerde denemek lazim, rutubet ve iliman hava istiyor. Yesil aksam cok ama digerleri icin denemek lazim.
Guney amerikaysa bize yaramaz abi ya. Konu basinda ilk dedigim mevzu hakkinda ne diyorsun misir silaji yerine hep tritikale silaji versek nolur
 
D

Devrim Ozturk

Guney amerikaysa bize yaramaz abi ya. Konu basinda ilk dedigim mevzu hakkinda ne diyorsun misir silaji yerine hep tritikale silaji versek nolur

Maralfalta otunu araştır. Boy 2,5-3 mt. ye kadar çıkıyor. Hem kuru ot olarak hemde slajlık olarak kullanıla biliyor.

1 dönümden 28-29 ton (yanlış duymadın 28-29 TON) ürün vermesi ile de şu an dünya şampiyonu.

Haaa unutmadan söyliyeyim.. Darendelilerden uzak dur. Benim hanım tarafı Darendeli. Çok tehlikelilerdir. :) :)
 

Maralfalta otunu araştır. Boy 2,5-3 mt. ye kadar çıkıyor. Hem kuru ot olarak hemde slajlık olarak kullanıla biliyor.

1 dönümden 28-29 ton (yanlış duymadın 28-29 TON) ürün vermesi ile de şu an dünya şampiyonu.

Haaa unutmadan söyliyeyim.. Darendelilerden uzak dur. Benim hanım tarafı Darendeli. Çok tehlikelilerdir. :) :)
Abi oyle bisey varsa protein enerji degerleri dusuk degilmidir? Sonucta 1 dönümün ucu belli başi belli o kadar urun geliyosa bir yerden illaki fire olur ya oyle geliyor bana
 
D

Devrim Ozturk

Abi oyle bisey varsa protein enerji degerleri dusuk degilmidir? Sonucta 1 dönümün ucu belli başi belli o kadar urun geliyosa bir yerden illaki fire olur ya oyle geliyor bana

%18,71 ham protein, %12 karbonhidrat oranına sahip. Kuraklığa çok iyi gelen ve hayvanların severek yediği bir bitki olduğu söyleniyor.

Ufak bir yere ekilip de denenir mi?
Bence durmak bile hata.. Düşünsene 10 dönüm yerinden, 380 ton yem alıyorsun..! :)
 
%18,71 ham protein, %12 karbonhidrat oranına sahip. Kuraklığa çok iyi gelen ve hayvanların severek yediği bir bitki olduğu söyleniyor.

Ufak bir yere ekilip de denenir mi?
Bence durmak bile hata.. Düşünsene 10 dönüm yerinden, 380 ton yem alıyorsun..! :)
Valla abi dedigin rakamlar da fena degil ha denenir valla imkanim olsa yemin ediyom denerim ha evde nasi yapacam saksıya mı ekeyim😂😂😂😂😂
 
D

Devrim Ozturk

Valla abi dedigin rakamlar da fena degil ha denenir valla imkanim olsa yemin ediyom denerim ha evde nasi yapacam saksıya mı ekeyim

Ektikten 45 gün sonra ürünü elde ediyorsun. Sezonda 3 defa biçim yapıyorsun zaten. Eğer 1 mt.2 bir yere ekersen (tabii ot un istediği toprak şekline getirip te), bundan da 28 kg. ürün elde edersen ve tahlilini yaptırıp protein oranını öğrenirsen bu ot bence bir çok derde çare olur.

Slajı nın çok kaliteli olduğu belirtiliyor. Ne derece doğru dur? Ekmeden bilemezsin..!
 
Ektikten 45 gün sonra ürünü elde ediyorsun. Sezonda 3 defa biçim yapıyorsun zaten. Eğer 1 mt.2 bir yere ekersen (tabii ot un istediği toprak şekline getirip te), bundan da 28 kg. ürün elde edersen ve tahlilini yaptırıp protein oranını öğrenirsen bu ot bence bir çok derde çare olur.

Slajı nın çok kaliteli olduğu belirtiliyor. Ne derece doğru dur? Ekmeden bilemezsin..!
Abi denemek icin evvela hayvanımız olması lazım yerimiz olması lazım ya ben böyle arastiriyom falan da yolun o kadar başindayim o kadar başındayım ki konustugum laf ile bulundugum yer tamamen farkli. Su ise giriyim ilk bi disardan alacam herseyi de sonra her turlu urunu ekip birinde karar kilacam dedigin verimleri alabilirsem 40 50 donum benim isimi fazla fazla gorur
 
Abi darendeliler cok iyi ticaret yapar ama dürüsttür gene ayıplı sahte mal vermez hic yoksa Allahından korkar abi deniz kenarının adamından korkacan😆😆

Ulkenin 3 tarafi deniz olduguna ve Istanbul ile Izmir gibi kalabalik sehirlerimiz deniz kenari olduguna gore dediginiz su oluyor, ulkenin % 75inden fazlasindan korkmak gerek,

Hic kimseyi soyundan, nufusa bagli oldugu yerden dolayi yargilamamak gerek, sanirim Kandemir bu mesaji aceleyle ve nereye gittigini pek dusunmeden yazmis, ya siler ya ozurdiler, enazindan Allahtan korkar da yapar....
 
Ulkenin 3 tarafi deniz olduguna ve Istanbul ile Izmir gibi kalabalik sehirlerimiz deniz kenari olduguna gore dediginiz su oluyor, ulkenin % 75inden fazlasindan korkmak gerek,

Hic kimseyi soyundan, nufusa bagli oldugu yerden dolayi yargilamamak gerek, sanirim Kandemir bu mesaji aceleyle ve nereye gittigini pek dusunmeden yazmis, ya siler ya ozurdiler, enazindan Allahtan korkar da yapar....
Yok abi herkes kendini biliyor zaten ama cok kisi bu denizi olan yerin adamından şikayetçi:)) ama herkes kendini biliyor zaten eger bir kisi kendisini iyi biliyorsa bu dedigimi ustune alınmazki:) bak ankarada bizim çamlıderelilerden herkes nefret eder herkes kötü bir ozelliğiyle anar ama ben hic üstüme alınmam cunku soylenen seyler bende yok:) yani herkes kendini bildigine gore sorun sıkıntı yok
 
maralfalfa ile ilgili Arjantin`de yapilan resmi arastirma sonuclarindan bir tablo.

MARALFALFA.png

Pespese hasat yapiliyor Eylul 30 ile basliyor ve hasata kadar gun sayisi 2nci sutunda var. Dikkat ederseniz CP yani ham protein miktarinda cok fazla dusus , oynama , var. 60 gunden sonra 3-4 seviyesine dusuyor. Buradaki neden olarak bitkinin odunsu sap kismindaki buyuklukle yaprak buyuklugundeki oranytisizlik soylenmis, yapraklar her bicimde kuculuyor. Bolge kanarya adalari, rrutubet ve yagis var, salma sulama ek olarak yapilmis.

Ziraatcilerde daha detayli bilgi vardir herhalde, birileri ekip arastirmistir, cikar biryerlerden.

Ekildigi yerlerde silaj maliyeti cok yuksekse yem olarak kullanilmis ama bioyakit uretiminde kullaniliyor devamli. Bu yakit imali icin misir kullaniliyor ama bu bitki kullanilirsa daha ekonomik oluyormus.
 
Bakın abiler israilde sulama zor olduğu için yem bitkisi olarak buğdayı yeşile biçiyorlar. Kurak yeri olup da illa ben mısır silajı yapacam diye dünyanın merkezine doğru kuyu kazmıyor adamlar hep kendi ortamları neye müsaitse onunla maksimum verime oynuyorlar biz neden iç anadolu gibi kurak yerlerde hala kuyu kazmaya uğraşırız ki? O kuyular bizim için cok kıymetli tüketmemiz kabahat. https://youtu.be/U7QNgZ0QHXE
https://youtu.be/Li7e3yv9qm0
https://youtu.be/KmLLMUgk8Nk
3 videoya da göz atın. Biz neden hala suyu bu kadar fazla isteyen ürünlerle uğraşıriz ki bizde yapalım. Valla ilerde isletmemi ic anadoluya acarsam hep boyle kaba yem karsilamak var aklimda.
 

Kardeşim mısırda bir buğdaygil bitkisidir yani buğday veya tritikaleyi mısıra ikame edebilirsin ve silajını mısır ile aynı süreç ile yaparsın. Kokutursun diyenlere inanma baklagil silaji zor ve biraz daha risklidir Buğdayı 20-22 mm ye doğrayıp sıkıştırısan hiçbirşey olmaz Tek sorun buğday zor çiğnenir. Ve ek olarak inokulant ve melas kullanırsan hiç bir sorun olmaz Tabi bu kullanım biçtiğin döneme göre değişir Erken biçersen (çiçek dönemde) nişasta oluşumu az olucağı için muhakkak kullanman lazım daha geç dönemlerde miktar düşebilir
 
Kardeşim mısırda bir buğdaygil bitkisidir yani buğday veya tritikaleyi mısıra ikame edebilirsin ve silajını mısır ile aynı süreç ile yaparsın. Kokutursun diyenlere inanma baklagil silaji zor ve biraz daha risklidir Buğdayı 20-22 mm ye doğrayıp sıkıştırısan hiçbirşey olmaz Tek sorun buğday zor çiğnenir. Ve ek olarak inokulant ve melas kullanırsan hiç bir sorun olmaz Tabi bu kullanım biçtiğin döneme göre değişir Erken biçersen (çiçek dönemde) nişasta oluşumu az olucağı için muhakkak kullanman lazım daha geç dönemlerde miktar düşebilir
Abi mısırı tercih etmeme sebebim sulama zorunluluğu olması. Ankarada ve cevre illerde su sorunu var sulu tarla fiyatları uçuk. Verdigin bilgiler icin sagol. Aslinda sulu yerim olsa ryegras eker 3 biçim ot alir hemen arkasina misir silaji ekerim ama iste sulu arazi yok. Siz bugday veya tritikale silajı yapıyor musunuz
 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt