ABD'den gemilerle yola çıkan ve dün akşam saatlerinde Mersin limanına indirilen inekler, kamyonlarla Konya'ya getirildi. Süt ineklerinden bin tanesi Konya Şeker A.Ş'ye ait Şeker Süt Damızlık Çiftliğine, 300'ü de Ilgın Pancar Ekicileri Kooperatifine teslim edildi.
PANKOBİRLİK Genel Başkanı, AB Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, ineklerin kamyonlardan ahırlara indirilmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ve Konya için gayet güzel bir gün yaşadıklarını söyledi.
BUNLAR ANGUS DEĞİL, HOLSTEIN
Türkiye'nin etle ilgili sıkıntısını gidermek, et hayvancılığında altyapıyı oluşturmak adına 2010 yılında Avustralya'dan angusları Türkiye'ye getirdiklerini anımsatan Konuk, “Bugünkü göçmenlerimiz ise önceki göçmenlerimizle aynı değil. Bugün sütün, süt sığırcılığının anası kabul edilen holstein ırkı bu hayvanlar Amerika'dan geldi. Konya'ya bin 300 adet geldi. Bin adeti burada, 300 adeti de Ilgın'a gönderildi” dedi.
50 BİN HAYVAN OLACAK
Konuk, süt sığırcılığının yanı sıra Taşağıl'da da et sığırcılığıyla ilgili gelişmeyi anguslarla sağladıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Konya Şeker, 5 yıl içerisinde 50 bin hayvan sayısına ulaşacak. Özellikle hayvancılıkla ilgisi olmadan sadece ticari kaygılarla sektöre girenlerin devamlılıklarının olmadıklarını gördük. Biz Konya Şeker olarak modanın takipçisi değiliz. Biz ekmeğini topraktan ve ahırdan kazanan insanların ekmeğinin sürekliliği adına bu işleri yapıyoruz. Dolayısıyla ticari şartları ne olursa olsun sürdürülebilirliği esas alıyoruz. Önümüzdeki günlerde Konya Şeker, olarak Avrupa'nın belki en büyüğü ve dünyanın üçüncü büyüğü et ve süt entegre tesislerini Konya'mıza kazandıracağız. Türk insanının, genç nüfusun ihtiyacı olan proteinin temininde artık fiyatlar ve etiketlerin etkisi olmayacak. Bundan sonrasında hem tüketicinin ulaşabileceği uygun fiyatlar olacak hem de üreticinin kazanacağı aralık tesis edilecek. Bugün burada bu anlamda doğru bir adımın daha atıldığını rahatlıkla söyleyebilirim.”