ufukk link=topic=64403.msg727766#msg727766 date=1364967696' Alıntı:
Ülkemizde siyasi istikrar var , birçok dünya ülkesine göre bu bakımdan avantajlıyız. 10 sene öncesine göre daha kolay kredi alabiliyoruz , birçok banka Tarım sektörüne girdi , kazançlı bir fikriniz varsa , bunu kolayca finanse edebilirsiniz. Lakin eski karlılık dönemleri yok , deniz sadece tarım sektöründe değil birçok sektörde bitti , bu sadece maalesef tarımda değil birçok sektörde böyle , önceden mahallede bir bakkal dükkanı olan , küçük esnaf olan vb işletmeler ile çok rahatça geçinilirdi , doğruya doğru. Lakin her sektörde olduğu gibi küresel sermaye ve küresel fonlar dünyadaki global krizlerden sonra birçok ülkede , birçok yatırıma girdiler. Önceden her ilimizde Carrefour mu vardı? , Kipa mı vardı? bunlar en çok göze batanları mesela , bunun gibi yapılar geldiler birçok küçük esnafa darbe vurdular , Avrupanın 1960-1970 lerde yaşadığını bizler yeni yaşıyoruz , acı ama gerçek bir değişimden geçiyoruz. Bu elbette canımızı acıtıyor , elbette bizlere epeyce zararı oluyor. Zaman öyle bir zaman olduki , bir maldan , bir üründen üretenden çok aracısı , ticaretini yapan kazanıyor. Yeni dünyanın ekonomik düzeni bu , keşke olmasa daha sosyal bir devlet olsa , küçük üretici ve esnafı ezdirmesin ama bir noktadan sonra olmuyor işte. Daha siyaset üstü konuşmak gerekirse , şu başımızda olan siyasi görüşten daha farklı olan rakipleri gelse bu durumun değişeceğine dair hiç bir umudum yok , çünkü para kimde ise onun istediği düzene gidiyor herşey. Her alanda büyük olmak makbul hale geldi , mahalle bakkalı yerine market , küçük üretici yerine çiftlikler , küçük esnaf yerine büyük fabrikalar daha bu örnekleri saymak mümkün , burda senin partin şunu yapmış , başımızdaki bunu yapmış , sen bilmemnecisin ben bilmem hangi partiye oy verdim işin sadece çok çok küçük bir kısmı , herkezin kendine göre siyasi görüşü var , olmasıda lazım zaten. Zaten hepimiz aynı düşünseydik , aynı kimselere oy verseydik bile emin olun yine çok kavga çıkardı , yok senin adam yaramaz , benimki iyi vs tadında. Bu ekonomik değişimlerin sancılarını en çok üreten kesim hissediyor , bu nedenle en çok ses bizden çıkıyor , bu doğaldır. Bir sene boyunca bir tarladan ürün almak için başına kaç defa gidiyoruz , bir hayvanı yetiştirmek için günde kaç defa hizmet ediyoruz ona , vs vs elbette emeğin en yoğun kullanıldığı sektörlerden birisi çiftçilik ama lakin işimiz her sene zorlaşıyor , Allah hepimizin yardımcısı olsun. En büyük siyaset geçim siyaseti oldu , iddia ediyorum bu başımızdakiler gitsin , tam zıttı bir iktidar gelsin yarın daha iyi olacağımıza dair hiçbir umudum yok , bu sistem oturana kadar böyle gidecek gibi görünüyor. Burda birbirimizi kırmanın , söylenmenin vs nin bence anlamı çok yok , sinir olduğunuz ile kalırsınız , karşı tarafı kırdığınız ile kalırsınız. Kalın sağlıcakla.