İrtem mi Şakalak mi

Tarlanın yüzeyinde zaten bitki ve ya anız kırıntısı kalmayacak Türkiyedeki insanların anlamadığı konuda burası ayçiçeği saplarını anızları bitki ırıntılarını tırmık ile tarladan çıkartmaya çalışıyorlar bu çok yanlış.

Pullukların inçleri büyümeli ve pulluk tabaklarının öününe anız devirme kulakları yapılmalı daha sonra sürülen tarlada yüzeyinde hiç bitki ve ya anız kalmadığı görülecek (yabancı videolarda olduğu gibi) bu sayede ot sap anız dal ne varsa toprağın altında çürümeye göndereceğiz. o parçalar orada çürüyüp ileride gübre olarak kullanılabilecek.

Toprak yüzeyinde veya 10 cm kadar derinlikte kalan anızlar kurtların yaşama alanındadır ve burada bulunan sap tarlada kurt yapar. anızlar daha derine gitmeli....
Yani tarlanızda bitki kırıntısı düzgün düzeltilmemiş iyi işlenmemiş bir tarlanız varsa diskli ilede ekseniz balta ayaklada ekseniz veriminiz iyi hazırlanmış bir tarlaya kıyasla iyi olmayacak

çift diskli mibzerler ile balta ayaklı mibzer aynı olarak düşünüyorum. balta ayaklar sekme zıplama yapmadığından taş ufak kesek geldiğinde kenara iterek aynı seviyede ekim yapmaya devam eder. Buna nazaran diskli mibzer ya üstünden atlar tohumu açıkta bırakır ya o keseği kaldırıp altına eker tohum çok derine gitmiş olur. Dediğim gibi biz memnunuz ciddi farklar hatta şöyle söyleyeyim
Bizim tarla anız sürdük hazırladık. yan tarafımız nadas tarla aynı gün ikimizde buğday ektik akşamına yağmur yağdı şuanda bizim tarla buğday tarlayı kapattı o tarla nadas olmasına rağmen birazı çıkmış birazı daha yeni çıkıyor dalgalı bitiş var ve çok geç bitti buğdaylar

Ayçiçeği anızına sapları kaybetmek için pullukla girersek o çıkan kesekleri hangi aletle dağıtacaz?
Verimde,çimlenmede hiç bir fark yok 7 yıldır bu şekilde buğday ekiyoruz çok iyi sonuçlarda alıyoruz.
 
Ayçiçeği anızına sapları kaybetmek için pullukla girersek o çıkan kesekleri hangi aletle dağıtacaz?
Verimde,çimlenmede hiç bir fark yok 7 yıldır bu şekilde buğday ekiyoruz çok iyi sonuçlarda alıyoruz.

Çerezlik mi. yağlık mı ayçiçeği?
Bu sene 250 dönüm kadar çerezlik vardı bizde sapları baya kalındı sapları parçalamak bizim için zor oldu. Önce goble disk ile sürdük, daha sonra yerle bağlantısı kesilen sapları kuruması için bıraktık, saplar kuruduktan sonra rototiller ile o sapları parçaladık. toprağın yüzeyi üstüne serildi parçalanmış saplar. daha sonra pulluk ile sürdük yüzeyde hiç sap kalmadı tırmıkladık ektik.
Biraz fazla mazot yaktık. Doğrudur ancak bu sene silaj makinesi ile çerezlik ayçiçeği saplarını tarlaya savurup öyle sürmeyi ve ya sap parçalama alıp sap parçalama dan sonra sürmeyi planlıyoruz.

Bizde Tarım öz'ün çekili tek diskli mibzeri ve İrtem'in balta ayaklı mibzeri mevcut ikisini uzun süre kullandık balta ayaklıdan her koşulda daha memnun kaldık sizde çalışmıyorsa toprak yapısından olabilir bilemiyorum.
Çok yakın bir aile dostumuzda aynı şekilde onda da tek diskli mibzer ve balta ayaklı mibzer mevcut onlarda çok memnunlar balta ayaktan (Onlar 200 dönüm kadar soğan ve 1000 dönüm kadar hububat ekimi yapıyorlar bahsettiğim mibzer ile)
 
Çerezlik mi. yağlık mı ayçiçeği?
Bu sene 250 dönüm kadar çerezlik vardı bizde sapları baya kalındı sapları parçalamak bizim için zor oldu. Önce goble disk ile sürdük, daha sonra yerle bağlantısı kesilen sapları kuruması için bıraktık, saplar kuruduktan sonra rototiller ile o sapları parçaladık. toprağın yüzeyi üstüne serildi parçalanmış saplar. daha sonra pulluk ile sürdük yüzeyde hiç sap kalmadı tırmıkladık ektik.
Biraz fazla mazot yaktık. Doğrudur ancak bu sene silaj makinesi ile çerezlik ayçiçeği saplarını tarlaya savurup öyle sürmeyi ve ya sap parçalama alıp sap parçalama dan sonra sürmeyi planlıyoruz.

Bizde Tarım öz'ün çekili tek diskli mibzeri ve İrtem'in balta ayaklı mibzeri mevcut ikisini uzun süre kullandık balta ayaklıdan her koşulda daha memnun kaldık sizde çalışmıyorsa toprak yapısından olabilir bilemiyorum.
Çok yakın bir aile dostumuzda aynı şekilde onda da tek diskli mibzer ve balta ayaklı mibzer mevcut onlarda çok memnunlar balta ayaktan (Onlar 200 dönüm kadar soğan ve 1000 dönüm kadar hububat ekimi yapıyorlar bahsettiğim mibzer ile)

Bizde hersene 450-500 dekar yağlık ayçiçeği ekeriz.Biçtikten sonra ekim yönünün dikine sonrada ekim yönüne goble çekip direk ekiyoruz.Çimlenmede vs hiçbir problem kalmıyor.Buğday anızınıda pullukla sürünce hepsini toprağın altına veriyoruz.
Bizim irtemin birde sürekli hortumları yerinden çıkıyordu.
2013 model ud2750 modeliydi bizimki.Şimdiki yeni çıkanlar nasıl bilmiyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Erbaalı60
Bizde hersene 450-500 dekar yağlık ayçiçeği ekeriz.Biçtikten sonra ekim yönünün dikine sonrada ekim yönüne goble çekip direk ekiyoruz.Çimlenmede vs hiçbir problem kalmıyor.Buğday anızınıda pullukla sürünce hepsini toprağın altına veriyoruz.
Bizim irtemin birde sürekli hortumları yerinden çıkıyordu.
2013 model ud2750 modeliydi bizimki.Şimdiki yeni çıkanlar nasıl bilmiyorum.

Ekim yönünün dikine sürmek çok mantıklı çok sarsıntı olmuyor mu traktörde yağlık ayçiçeği sapından çok kalın oluyor çerezlik sapları ama birkere dikine sonra onun dikine yine çekmek mantıklı ;)
Hortumlarda çıkma sorunu bizde de oluyor en sonunda bağladık artık telle iple vs. (amazone kalitesinde bir makine değil)

Birde tıkanma sorunu oluyor hortumlar kıvrılıyor akmıyor. hortumlarda araya tabanca (fıskıye) kavalı takıp uca yine o yumuşak hortumlardan takmak aklıma geldi olmadı öyle yapacağım tıkanma ve çıkma sorunları hoş değil.

Çimlenme konusunda haşhaş ekiyoruz biz bizim mibzerle ektiğimiz yerlerde güzel çimlenme var. ama diskli mibzerle ekildiğini bildiğim 3 kişinin haşhaşları hiç bitmedi. (Ama bu durum soğuktan da olabilir, uğra kesmesinden de olabilir.)
 
  • Beğen
Tepkiler: MF_5450
Bizde hersene 450-500 dekar yağlık ayçiçeği ekeriz.Biçtikten sonra ekim yönünün dikine sonrada ekim yönüne goble çekip direk ekiyoruz.Çimlenmede vs hiçbir problem kalmıyor.Buğday anızınıda pullukla sürünce hepsini toprağın altına veriyoruz.
Bizim irtemin birde sürekli hortumları yerinden çıkıyordu.
2013 model ud2750 modeliydi bizimki.Şimdiki yeni çıkanlar nasıl bilmiyorum.
Bizde ayçiçek biçildikten sonra ciguli yoksa 1 düz 1 ters çekiyoruz bi tiller bi aysan ekimi yapıyoruz
 
  • Beğen
Tepkiler: MF_5450

Ekim yönünün dikine sürmek çok mantıklı çok sarsıntı olmuyor mu traktörde yağlık ayçiçeği sapından çok kalın oluyor çerezlik sapları ama birkere dikine sonra onun dikine yine çekmek mantıklı ;)
Hortumlarda çıkma sorunu bizde de oluyor en sonunda bağladık artık telle iple vs. (amazone kalitesinde bir makine değil)

Birde tıkanma sorunu oluyor hortumlar kıvrılıyor akmıyor. hortumlarda araya tabanca (fıskıye) kavalı takıp uca yine o yumuşak hortumlardan takmak aklıma geldi olmadı öyle yapacağım tıkanma ve çıkma sorunları hoş değil.

Çimlenme konusunda haşhaş ekiyoruz biz bizim mibzerle ektiğimiz yerlerde güzel çimlenme var. ama diskli mibzerle ekildiğini bildiğim 3 kişinin haşhaşları hiç bitmedi. (Ama bu durum soğuktan da olabilir, uğra kesmesinden de olabilir.)

Ekim yönünün dikine çekeeken 6-7 km hızla çalışıyoruz mecbur traktörde kabin süspansiyon olmasına rağmen yüksek hızlarda baya sallıyor.Gobleyi erkunta takarsak ayran gibi oluyoruz akşama kadar :D
Bizim saplarda baya kalın oluyor hele 300-350 kg geçen tarlalar odun gibi oluyor ama bir ters bir düz vurunca hepsi dağııp gidiyor.
İrtemin şanzuman ayarıda bizi çok uğraştırıyordu.Mesela a tohumuna 22 kg a ayarlıyoduk b tohumuna geçince 28 kg atıyordu.Farklı cins tohumlar ekilecekse bir günde 2-3 kez ayar yaptığımız oluyordu.Oda ciddi bir zaman kaybı okuyor.
Tarımözde şanzuman yok ama ayarlanılan kiloya ekiyor.
 
Ekim yönünün dikine çekeeken 6-7 km hızla çalışıyoruz mecbur traktörde kabin süspansiyon olmasına rağmen yüksek hızlarda baya sallıyor.Gobleyi erkunta takarsak ayran gibi oluyoruz akşama kadar :D
Bizim saplarda baya kalın oluyor hele 300-350 kg geçen tarlalar odun gibi oluyor ama bir ters bir düz vurunca hepsi dağııp gidiyor.
İrtemin şanzuman ayarıda bizi çok uğraştırıyordu.Mesela a tohumuna 22 kg a ayarlıyoduk b tohumuna geçince 28 kg atıyordu.Farklı cins tohumlar ekilecekse bir günde 2-3 kez ayar yaptığımız oluyordu.Oda ciddi bir zaman kaybı okuyor.
Tarımözde şanzuman yok ama ayarlanılan kiloya ekiyor.

evet o biraz zaman kaybı oluyor (elinde terazi ile geziyorsun makinenin arkasıdan :D ) ama yapacak birşey yok ya amazone da olsa horsch da olsa lemken de olsa bu hassas ayar yapılacak :( ozaman kaybı olacak yani :)

Haşhaş 1.5 - 2 kg ekiyorlarmış daha sonra seyreltme yapıyorlar. biz direk 450 gr ektik 430a ayarladık ama 450 (+-10) gr falan attı zarar ettirmeyecek bir rakam hem seyreltme işi daha az olacak böyle ekilince

Bu yüzden bize bu mibzer lazım.

Sadece bu sene hexaferm in gübresini aldık onu atarken sorun yaşadık gübre bazıları toza dönüşüyordu doğru atmadığı yerler oldu oda mibzerle alakalı değil ;)
 
  • Beğen
Tepkiler: Erbaalı60

Benzer Konular