güzel ancak bir de titreşimli yapsalarmış çok daha güzel olurmuş
Yılmaz beye "Neden Titreşimli Değil?" diye sorduğumda bana şöyle bir açıklama yaptı...
1- 1000 kg üstü doluluk durumlarında, titreşim özelliği işlevini yerine getirme konusunda sorunlar yaşamaktadır. Bu nedenle yüksek depo hacmine sahip makinelerde tercih edilmiyor. Yapılan makine malumunuz 2000 litreye kadar kapasite arttırımına gidilebilir.
2. Titreşimli sistemlerde* gübre, 3 ana boşaltma penceresinden tepsiye iletilir.
Ancak 8 kg/da ve altı normlarda gübre atmanız gerektiğinde, söz konusu boşaltma pencereleri çok fazla daraltıldığından, tıkanma problemleri yaşanmaktadır. Bu yüzden tasarladığımız sistemde 5 kg/da çinko sülfat gibi düşük miktarlarda gübre uygulamalarında başarı sağlanmaktadır.
3. Titreşimli sistemlerde tepsiler çıkarılamamaktadır. Bu durumda farklı gübreler için kalibrasyon, depoda kalan gübrenin boşaltılamaması ve aynı kanatlar ile farklı iş genişlikleri elde edilememesi gibi birçok hayati özellikten vazgeçmek zorunda kalıyorsunuz. Çok fonksiyonel olmayan bir özellik için çok sayıda önemli ve hayati özelliği kaybedersiniz.
4. Titreşim özellikli makineleri halı hazırda sadece bir firma üretiyor. Aynı ürün ya da bir benzerini yapmak, bizi kopya ürün üreten bir firma durumuna düşürecektir. İrtem Tarım Makineleri herhangi bir markanın ürünlerini kopyalamaz. Özgün ürünleri üretir ve tasarlar.
5. Gübre serpme konusunda dünyanın en iyileri kabul edilen Amazone ve Rouch firmalarının vibrasyonlu modelleri yok. Vibrasyon, özellikle nemlendirilmiş tohum saçım başarılı bir yöntem. Ancak konu gübre ise aynı şeyi söylemek çok doğru olmayacaktır.
6. Sonuncu ve en hayati konulardan biri de kullanım ömrü. Vibrasyonlu makinelerde bulunan gazlı piston ve diyafram gibi sarsıntıya maruz kalan parçalar belirli bir süre sonra yıpranmakta ve degişim gerektirmektedir. Ancak bu parçaların fiyat ve değişim masrafları makinenin fiyatına kıyasla yüksek meblağlara yol açmaktadır. Bizim amacımız çiftçiye sürekli yüksek masraflar açan ya da 6-7 sene kullanıp ıskartaya çıkartılan makineler üretmek değil. Çok uzun ömürlü makineler üretmek zorundayız. Çünkü çiftçiniz ne kadar zor şartlarda para kazandığını çok iyi biliyoruz.
Trakya çevresinde her an görebileceğiniz, aktif kullanımda olan 35 yaşındaki irtem pnömatik ekim makineleri ya da 25 yaşındaki irtem gübre serpme makineleri bu anlayışımızın en belirgin örnekleridir.