İRİDİUM BUĞDAY ÇEŞİDİ GÜNCEL

Ynt: İRİDİUM BUĞDAY ÇEŞİDİ GÜNCEL

Erman hocam kolay gelsin.

Buğdayın keyfi ve duruşu çok güzel. Üre tam zamanında uygulanmış. Kardeşlenme harika görünüyor.

Yaprak uygulamaları konusunda Ali Saraç ve Salih Abi ' ye (manas) katılıyorum.

Sık buğday ile seyrek buğdayın dertleri farklıdır. Seyrek buğdayda ot ve verimi arttırmak için boğuşursun, sık buğdayda hastalık ve yatma.

Bu buğday kısa zaman içerisinde toprağı örteceği için fazla bi ot derdi olmaz. Sadece buğdayın altında kalıp ileride dert açmaması için, yakın tarihli bi herbisit uygulaması yeterli gerekli. (Ki bazı noktalarda geniş yapraklılar görünüyor) Daha sonra zaten kendi barındırmaz otu içinde.

Yatmaya karşı en güçlü silajlar kalsiyum ve potasyum. Yapraktan ikisinin de birden çok kez verilmesi gerekli.

Lakin burdaki sıkıntı, kalsiyumun bağlayıcı etkisi. Beraberinde yada yakın tarihte uygulanmış birçok ilaç ve gübrenin yarayışlılığını ciddi şekilde azaltır kalsiyum. O nedenle yalın yada karışabilirliğinden emin olunan maddeler ile atılmalı.

Gübreleme periyodundaki 33 ' lük AN ise, tüm azotlu gübreler içerisinde yatmayı en teşvik edici gübredir. Bizde çeltikçiler bildiğin öcü gibi korkar bu nedenle AN ' dan. Tarlaya yaklaştırmazlar. Ayrıca sulanabilir bi arazide yoğun 'nitrat azotu' kullanmak da tartışılabilecek bi durum.

Zaten risk varken daha da kamçılamamak için 33 ' lük değiştirilebilir. Fungusitleri ise bol bol sipariş vermeye şimdiden başlamak lazım.

amonyum nitrat vejetatif yani yeşilaksamda üre ise yani nh4 formundaki azot ise generatif yani tohumun , danenin oluşmasını teşvik eder o bakımdan bende yılmaz abiye katılıyorum nitrat buraya sakıncalı olabilir :)

Herkese ve Yılmaz dostum ayrıntılı yorumu için tşkler 33 şart değil zaten onu en son dane dolumu için düşünüyorum potasyum veririm calsiyum için ne yapmak gerek suyla atsam olmaz mı 26 can değil de yaprak gübresini su ile yani ben iki kez yaprak uygulamayı düşünüyorum 1. De ot ve hastalık için 2. De bitki Besleme yani calsiyum hangisinde olmalı 3. Kez uygulama dersem birader başlarım senin buğdayına der :)

mikro element eksikliği varsa pas ilacı zamanına bırakma bence tocata ot ilacı fetrilon combi (önerim) ve fülvik asit. ben geçen sene adagio yu yatırdım fazla gübreyle bilgin olsun .iridium aynı firmanın ürünü.

Bu çeşitte en fazla 19 kilo tohum önerilir.fakat 25 kilo kullanmissiniz.gubrelemeyi arttirmaniz gerekebilir zira az gubrede basak küçük kalır.
En iyi ilaçları kullanmalısınız.1 hafta içinde Tocata, nisan sonu Opera max.ot ve pas ilaciyla beraber dekara 50 gr potasyum nitrat sapları kuvvetlendirecektir.
Ayrıca nitratı 2 seferde kullanmanızda fayda var.2. Nitrat 33 luk olmalı.bol sans.bereketli olsun

Yorumlar için çok tşkler kafa allak bullak oldu :) tocata pas ilacı değil mi ? Tocata ve ot ilacını verirken içine humik-fulvik asit combi sıvı fosfor da kayatım mı ?

ErmanHoca link=topic=82203.msg977638#msg977638 date=1425331964' Alıntı:
Yorumlar için çok tşkler kafa allak bullak oldu :) tocata pas ilacı değil mi ? Tocata ve ot ilacını verirken içine humik-fulvik asit combi sıvı fosfor da kayatım mı ?
Tocata, epoxyconazole+prohcloraz..
Epoxy, yaprakta uzun sure kalan bir madde ve yaprak hastalıklarına karşı kullanilir.septoria vs.
Prohcloraz, sapa ve köke etki eder..kok boğaza karşı kullanilir.
İçine hiçbirşey karıştırma..ilacı bozarsin..agir metaller fungusitleri bozar

Sulama suyu ile potasyum nitrat ve kalsiyum nitrat uygulama yapabilirsen en guzeli olur cunku yapraktan alim sinirli olur imkan varsa yagmurlama ile dekara 10 kg potasyum nitrat 5kg calsiyum nitrat vermeni oneririm boyle yaparsan 33 lugu bi miktar dusurebilirsin

konya ovasında pas ılacına cok nadır seneler ıhtıya cduyar hatta cogu cıftcı pas nasıl bırseydır bılmez
yanlış hatırlamıyorsam 2010 veya 11 de olabılır tosunbey revactayddı ama tosunbeylerın /70 nde pas olusdu kımsede bılemedı ben pas atmısdım o yıl mıllet %50 verım kaybı yasadı tosunbeyde tarıh oldu eken yok artık
erman hoca cıhanbeylıde tuzgolune yakın bolgede ph sorunu var hocamda mucadele yapmamısdır dıye tahmın edıyorum 26 nıtrat olmaz dememdekı kasıt 26 lıkdalı calsıyum ureı atmıssın ot ılacıyla 300 gr organık grop at mehmet cımende vardır yoksada temın eder bolerek 33 nıtrat at suneye gırersen sıvı potasyum kullan baska bırseye gerek kalmaz
ben erman hocaya formdaş olarak yakın olan cıftcılerdenım bolgeyıde ıyı bılıyorum

azoxystrobin link=topic=82203.msg977646#msg977646 date=1425332484' Alıntı:
Tocata, epoxyconazole+prohcloraz..
Epoxy, yaprakta uzun sure kalan bir madde ve yaprak hastalıklarına karşı kullanilir.septoria vs.
Prohcloraz, sapa ve köke etki eder..kok boğaza karşı kullanilir.
İçine hiçbirşey karıştırma..ilacı bozarsin..agir metaller fungusitleri bozar
Dostum tocata ot ilacı ile beraber olmaz mı ? Yani herbisit ve fungisit karışmaz mı ?
araplıova link=topic=82203.msg977649#msg977649 date=1425332754' Alıntı:
uygulayabilirim potasyum sülfat olmaz mı nitrat bulamazsam sıvı şekilde var lombirico K Şeklinde ithal calsiyum da var ayni sekilde sıvı bunları suyla atsam
Sulama suyu ile potasyum nitrat ve kalsiyum nitrat uygulama yapabilirsen en guzeli olur cunku yapraktan alim sinirli olur imkan varsa yagmurlama ile dekara 10 kg potasyum nitrat 5kg calsiyum nitrat vermeni oneririm boyle yaparsan 33 lugu bi miktar dusurebilirsin

manas link=topic=82203.msg977651#msg977651 date=1425332841' Alıntı:
konya ovasında pas ılacına cok nadır seneler ıhtıya cduyar hatta cogu cıftcı pas nasıl bırseydır bılmez
yanlış hatırlamıyorsam 2010 veya 11 de olabılır tosunbey revactayddı ama tosunbeylerın /70 nde pas olusdu kımsede bılemedı ben pas atmısdım o yıl mıllet %50 verım kaybı yasadı tosunbeyde tarıh oldu eken yok artık
erman hoca cıhanbeylıde tuzgolune yakın bolgede ph sorunu var hocamda mucadele yapmamısdır dıye tahmın edıyorum 26 nıtrat olmaz dememdekı kasıt 26 lıkdalı calsıyum ureı atmıssın ot ılacıyla 300 gr organık grop at mehmet cımende vardır yoksada temın eder bolerek 33 nıtrat at suneye gırersen sıvı potasyum kullan baska bırseye gerek kalmaz
ben erman hocaya formdaş olarak yakın olan cıftcılerdenım bolgeyıde ıyı bılıyorum
Salih Abi burası ph çok kötü değil yonca tarlası kötü ama burası toprak kaliteli silaj yeri bencede yatabilir :( 33 luk bolerek ver demissin amonyum sülfat atmayım mı ?

Hocam potasyum sulfat daha pahalidir nitrat onerirm elindeki sivilari pas ilaci ile birlikte uygulayabilirsn tocato bildgm kadariyla kokbogazi ilaci arkadaslar hastalik olursa kokbogazindan devrilme olur yatar diyorlar onu bitki sik oldgu icin hastalik olabilir tocatoyu hemen uygula amonyum sulfat kesinlikle uygula derim potasyum sut ve dane olumda bilirsiniz

ben ure sulfat 33 kullanıyorum hocam yabancı ot ılacıylada organık grop ıcınde cınko en fazla olan o
potasyum nıtrat 10 kg tavsıyesı vardı galıba bız patatesde 10 kg potasyum kullanıyoruz bu netıcede bugday eger sune ılacı atacaksan svı potasyum kullanabılırsın azotu ver korkma

Tocata ile ot ilacını hemen 3-4 güne yapayım sonra bitki Besleme ile operamax vereyim 15 kg amonyum sülfat potasyum nıtrat bulursam calsıyum :) 33 lük nıtrat da duruma göre artık :)