ufukk link=topic=60999.msg673044#msg673044 date=1356555728' Alıntı:
Abicim Bimer e şikayet bildirin. Ben gönderdim kendi çaplarında cevap dönmüşler. Ne kadar fazla kişi yaparsa o kadar şansımız olur.
Dediğiniz gibi basın organları i yazarala mail atalım. durumu anlatan.
Amaç sesimizi duyurmak kamuoyu oluşturmak. Başka çaremiz yok.
Bimer den bana gelen Cevap
----------------------------------------
----------------------------------------
Sn. Ufukk
04.12.2012 tarih ve 734085 sayılı Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) yaptığınız başvurunuz incelenmiştir. Başvurunuz ile ilgili olarak;
Bilindiği üzere ülkemiz kırmızı et piyasasında meydana gelen aşırı fiyat artışlarının önüne geçilebilmesi ve halkımızın beslenmesine katkı sağlanması amacıyla, piyasalara ithalat yoluyla müdahale edilmesi zorunlu hale gelmiş, Bakanlığımız tarafından 2010 yılından itibaren kesimlik ve besilik sığır ve koyun ile sığır eti (karkas) ithalatına izin verilmiştir. Yapılan ithalat piyasalarda olumlu etki doğurmuş ve et fiyatlarında düşüş başlamıştır. Ayrıca ülkemizde bulunan birçok besi işletmesi besi hayvanı ithalatı ile boş olan işletmelerini değerlendirmeye başlamışlar ve ülkemiz besi hayvanı sayısında artış olmuştur.
Piyasalarda oluşan istikrarın devamı, et maliyetleri içerisinde en büyük paya sahip besicilik yapan yetiştiricilerimizin korunması ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla yapılan değerlendirmeler sonucunda; 30 Ekim 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile sığır eti (karkas) ithalatı için gümrük vergisi oranı % 75’den % 100’e, kesimlik sığır ve kesimlik ve besilik koyunların ithalatı için gümrük vergisi oranı % 30’dan % 40’a çıkartılmıştır. Ülkemiz et piyasasındaki istikrarın devamının sağlanabilmesi ve hayvancılığın sürdürülebilirliğini teminen, ülkemiz besicilerin ihtiyacı olan 300 kg’ın altındaki besilik hayvan ithalatında gümrük vergisi oranı 0 (sıfır) olarak uygulanmaya devam etmektedir.
NOT : Başvurunuzdaki adres bilgisi yetersiz olduğundan e-posta yoluyla cevap gönderilmiştir.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Hayvan ve Hayvansal Ürünler Sınır Kontrol Daire Başkanlığı
Tel : 0 312 258 75 02
Faks : 0312 258 75 80
-------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------
Onların cevabı üzerinde bende tekrar aşağıdaki maili yazdım.
Sayın Ali Emre bey,
Bimer üzerinden gönderdiğim soruma verdiğiniz yanıt için öncelikle size teşekkür ederim.
Ülkemizde istikrarın olması hepimizin yararına olan bir durumdur. Hayvancılık ve tarım sektöründe sizinde bildiğiniz üzere her ürünün , her malın bir yetiştirme maliyeti vardır. Bizler aile işletmelerinde geçimini tarımdan sağlayan bakanlığımızın tanımıyla piyasadaki küçük aktörleriz. Ülkemizin yararına olduktan sonra ithalatada karşı değiliz. Lakin yerli kaynaklar ile besiye çekilen bir besi danasını şu an ülkemizin birçok yerinde 13.5-14.0 TL/KG fiyatından kesime gidiyor. Bu fiyat bize zarar ettiriyor. Bu fiyatın en azından zarar etmememiz için 17.00 TL/KG fiyatının üzerinde olması gerekli. Et ve Balık kurumu , TMO ' nun tahıl piyasasında yaptığı gibi en azından bu fiyatlarda bir müdahalesi olamaz mı? Mevcut EBK fiyatları piyasadan daha düşük durumda.
İthal et gelmesine rağmen kasaplarda ve marketlerde et ürünlerinde çiftçinin elindeki malın ucuzlaması kadar , tüketici tarafına çok fazla bir ucuzlama yansıması olmadı. Üretici ve Tüketici arasındanki komisyoncuların kazancında bir eksilme olmadığı gibi , bu fiyat düşüşü birkaç istisna hariç tüketici tarafına yansımadığını gözlemliyoruz.
Ülkemize hala gemiler dolusu , tırlar dolusu ithal hayvan geliyor. Canlı hayvan komisyoncuları elimizdeki ürünü bırakın almayı gelip bakmıyorlar bile. Rica minnet araya hatır gönül koyup gelip bakmaya , yalvararak adeta bir fiyat vermeye ikna etmeye çalışıyoruz. Yem fiyatları bu sene ülkemizde kuraklığında sebep olmasından dolayı epeyce arttı.
Bizler bu işin ticaretini yapmıyoruz , hayatta kalabilmek , geçimimizi sağlayabilmek için tüm olumsuz şartlara rağmen üretmeye çalışıyoruz. Ama bilesiniz ki bunu tüm samimiyetimle yazıyorum , hamasi siyasi söylemlerle enkaz edebiyatı yapmıyorum ama gerçekten bu şartlarda köylülün bu duruma ile başa çıkması gerçekten çok zor. Köylü mecburiyetten elindeki mala bakamaz duruma geliyor , birçok aile işletmesi bu şartlarda varlığını devam ettiremez. Köylere gidip ziyaret ederek bu duruma kendiniz şahit olabilirsiniz , işletmeler nasıl dönüyor? hayvanlara ne masraf oluyor? girdiler ne kadar zamlanmış kendi gözleriniz ile görebilirsiniz. Biz devletimizden , devletimize yük olacak bir destek istemiyoruz , sadece piyasaya hakkaniyet ve adalet çerçevesinde düzenleme yönünde birkaç küçük adım bekliyoruz. 300 TL desteğin devamını olumlu karşıladık , ama fiyat yönündende bize nefes aldıracak birçak küçük düzenleme bekliyoruz.
Köylü kesiminin elinde para olunca yine harcamamız piyasaya gidiyor. Bizler parayı stoklayıp yastık altına , bankaya yatıran bir kesim değiliz. Bizim paramız yine alet-edavat almaya , piyasadan yem almaya kısaca calı ekonomi içine gidiyor. Tarım ile iş yapan esnaf ve tüccara gidiyor. Bunlardan mal alınca devletimize yeni vergi olarak dönüyor. Bu nedenle bizlerin üretebilmesi , işletmelerin kapanmaması çok önemli. Bizler nasıl sanayide reel sektör , kobiler varsa , tarımdaki karşılığıda bizleriz. Tarımsal ekonimin büyük çarklarına hareket , biz küçük çarkların dönmesi ile başlıyor.
Saygılarımı sunuyor çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Hiçbirşey yazmak aklınıza gelmiyorsa bu yazılanlardan esinlenin.