wallace22 link=topic=77011.msg910779#msg910779 date=1407788935' Alıntı:
Sevgili Yılmaz kardeşim,
Oncelikle maliyeti icar hariç olarak belirttim. Bu maliyetlerin içine amortisman, traktör bakım onarım gibi maliyetleri koymadim.
Ortalama 100 donum yer eksen, yıllık 1.000 tl olan mibzer maliyeti de donum başına 10 tl eder.
Yıllık 3.000 tl traktör genel gideriniz olsa 200 dönüm yer eksenuz donum başına 15 tl eder.
Kendi işimizi kendimiz yaptigimiz sofor ve ya isci calistirmadigimiz icin işçilik maliyeti eklemedim. Bu durum baska arkadaşlar için farklı olabilir.
Ayrıca amacım maliyeti olduğundan düşük gösterip çok kazandığımızi göstermek değildi. Amacım ürettiğimiz ürünün ithal ürünlerle rekabet konusunda giderek gerilediğini gostermekti.
Estağfirullah.
Öncelikle yazım (inşallah) kırıcı anlaşılmamıştır diye umuyorum. Aksine forumda vakıf ve liyakatli insanlarla konuşmayı, tartışmayı çok seven biri olarak üslubunuz çok hoşuma gitti. Özellikle belirtmek istedim.
Ekipman, traktör ve genel maliyetlerin hesaplanmasında yanılmak istenmiyorsa hesaplama yöntemi şöyle olmalı.
Elinizde bulunan bir tarla, şahsınıza ait olduğunda icar vermiyorsunuz. Bu doğru.
Ama tarla bir üretim elemanı olduğu için, belirli bir yatırım bedeli var. Bu yatırımın sırf maliki olduğunuz için dahi size belirli bir getirisi olmak zorunda.
Şöyle anlatayım.
200 dekar tarlaya sahipseniz ve çiftçilik yapmazsanız ne kazanırsınız?
1-) Icar. Senelik hiç elinizi taşın altına sokmadan 10.000 ile 20.000 lira arasında kira geliriniz olur.
2-) Traktör ihtiyacınız yok. Dolayısı ile binlerce lira para cebinizde kalacak. Bu 200 dekar yer işleyen birinin senelik 4500 lira salt traktör maliyeti olduğu düşünülünce bu para cebinizde kalır. Ünü sadece traktörü satın alma maliyetinizdir. Bakım onarım içimde değil. 80 hp sıfır bir traktör 80.000 lira. 15 yıl kullandığınızda fiyatı üçte birine düşüyor. (Burdan senelik maliyetini düşünün)
3-) Ekipman ihtiyacınız yok. Bu tutar genelde traktörün yarısı kadardır. Pulluk, kültivatör, çizel, kova, tapan, tırmık, mibzer, havalı, ara çapa, rotovatör vs. Tüm ekipmanlar içinde. Yıllık ortalama 2750 lira diyebiliriz. (Iyimser bir rakam) Bu para da cebinizde kaldı.
4-) Traktör ve ekipmanların, tekerlek yıpranması, bakım-onarım, bıçak, pim, uç, vs gibi sarf malzemeleri. Yıllık en az 1000 lira. (Traktöre 4 adet radyal lastik 7.000 lira, ordan pay biçin)
5-) Artık çiftçilik yapmadığınız için, çiftçiliğe harcadığınız tüm emeği başka bir işe aktarabilirsiniz. Imkan ve kalifiyelik durmunuza göre, farklı bir işte çalıştığınızda alacağınız parayı da bu hesaba ekleyin. Ben, farklı bir işletmede şoförlük yada çobanlık yapabileceğinizi farzederek piyasa için düşük bir ücret olabilecek 1500 lira rakamını yazıyorum. Daha iyi bir iş bulabilirseniz fiyatı arttırın. Yıllık 18.000 lira.
6-) Ücretli çalışan olduğunuz için sigorta bedelinizi de kendiniz yatırmak zorunda değilsiniz artık. Aylık 420, yıllık 5000 lira cebinizde.
----------------------------
Yıllık toplam
En az: 41.250 tl
En çok: 51.250 tl
Buyrun burdan yakın..
İşin özü maliyet analizi böyle yapılır. Emekte, iş gücü de, yatırım aracı da bir maliyettir.
Tohum, mazot ve gübreyi hesapladınız. Üzerine yukarıdaki maliyeti de eklediniz.
İşte maliyet hesaplama.