İlaç Değil Böcek Kullanın

' ilaç Değil Böcek Kullanın '

Türkiye Biyolojik Mücadele Derneği Başkanı Prof.Dr. Nedim Uygun, tarımsal üretimde zararlı böcek ve yabancı otlara karşı, kimyasal tarım ilacı yerine yararlı böceklerin kullanmasını istedi.
19 Eylül 2011 Pazartesi 01:5712141618

ADANA (AA)- Türkiye ' de yılda ortalama 30-35 bin ton tarım ilacı kullanıldığını, bunun için 160 milyon euro para harcandığını belirten Prof.Dr. Nedim Uygun, dünyada tarım ilacı pazarının 26 milyar euro ' yu geçtiğini söyledi. Bunun yanı sıra, tarım ilaçlarının bilinçli kullanılmadığından doğayı, insan ve hayvan sağlığını tehdit ettiğini anlatan Prof.Dr. Uygun, 'Mesela gıda maddelerinde ilaç kalıntıları bırakıyor. Zararlı canlılar ilaçlara karşı direnç kazanıyor. Hedef alınmayan birçok yararlı canlıları öldürüyor. Doğal denge bozuluyor. Hava, toprak ve su önemli ölçüde kirleniyor' dedi.

'YARARLILARDAN YARARLANILMALI'

Tarımda kimyasal yerine zirai mücadele yöntemlerinin kullanılmasını öneren Prof.Dr. Nedim Uygun, 'Biyolojik mücadele bitkilerde ürün kaybına neden olan zararlı canlılara karşı yararlı canlıların kullanılmasıyla zararlıların baskı altında tutulmasıdır. Doğada zararlı türlerin 3 katı kadar yararlı türler vardır ve bunlardan yararlanılmalıdır. Kimyasal mücadelenin aksine bu yöntem çevreyi de kirletmez' diye konuştu.

Tarım ilacı yerine böcekler, akarlar, bakteriler, virüsler, yumuşakçalar, balıklar ve kuşların kullanılabileceğini aktaran Uygun, bu sayede doğal dengenin de korunacağını bildirdi.

'FAYDALARI ÇOK'

Üreticiye devletin gereken desteği vermesi halinde biyolojik mücadelenin Türkiye ' de yerleşeceğini ve kimyasal mücadelenin yerini alacağını vurgulayan Prof.Dr. Nedim Uygun, şöyle konuştu:

'Örneğin Rusya ' ya ihraç edilen tarım ürünlerinde ilaç kalıntısı olduğu için geri gönderildiği sık sık gündeme gelir. Biyolojik mücadele yerleşirse belki ilaçlardan tamamen kaçınamayacağız ama eğer 5 kez ilaçlama oluyorsa ilaçlama azalacak, ürün ilaçlı olmayacak, ürün geri gelmeyecek ve insanlar ilaçlı ürün yemeyecek. Kimyasal mücadele yararlılara da zarar veriyor. Ülkemizin ve doğamızın geleceği için bu çağrıya kulak verilsin.

Ynt: İlaç Değil Böcek Kullanın

Tarım ilacı üreten şirketler bu konuda ne der? Dünya üzerinde 26 milyar euro yu geçtiği belirtilen bir pazarları varken acaba aynı fikirde olabilirlermi? Bizim içtiğimiz ilaçların reçetelerini bile okuduğumuzda, bir hastalığa iyi geleceği yazarken, en azından 8 - 10 tane yan etkisi bulunmakta. :(

Ynt: İlaç Değil Böcek Kullanın

ütobık bır fıkır zararlıları yedilerbıtırdıler hadi yabancı otlarıda yedıler kıyıyı kırpıyıda yedıler e ee kaldı bı tek urun ;D