İklim Değişikliği Bitki Hastalıklarını Artırıyor: Uzmanlardan Biyolojik Çözümlere Çağrı

Ekran Görüntüsü - 2024-01-02 14-38-21.png

Küresel İklim Değişikliği, Bitki Hastalıklarını Artırıyor: Uzmanlardan Çağrı, Biyolojik Ürün Çeşitliliğini Artırmak İçin İnisiyatif Alınmalı


Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Fitopatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Basım, küresel iklim değişikliği nedeniyle bitki hastalıklarının arttığına dikkat çekerek, bu duruma karşı biyolojik ürün çeşitliliğinin artırılması gerektiğini vurguladı. İklim değişikliğinin bitki sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Basım, hastalıkların artış gösterdiğini ve mücadele stratejilerinin revize edilmesi gerektiğini ifade etti.


Bitkilerin sahip olduğu özel bir organizma yapısına sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Hüseyin Basım, bitki hastalıklarının bu organizma yapısını tehdit ettiğini söyledi. Özellikle karbon salınımındaki artışın bitkilerin biyokütle üretimini artırdığını ve bu durumun hastalıkların yayılmasına zemin hazırladığını ifade etti. Sıcaklık artışının yanı sıra yağış miktarındaki değişikliklerin toprak mikroorganizmalarını etkilediğini ve bu durumun da bitki sağlığını olumsuz etkilediğini belirtti.


Prof. Dr. Basım, bitki hastalıklarıyla mücadelede yeni stratejilere ihtiyaç olduğunu ve hastalıkların ortaya çıkmadan önce koruyucu tedbirler alınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kimyasal tarım ilaçlarının yerini alacak biyolojik ürünlerin hızla geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.


İklim değişikliğinin etkisiyle ortaya çıkabilecek yeni hastalıklara karşı hazırlıklı olunması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Basım, bu kapsamda biyolojik ürünlerin çeşitliliğinin artırılması ve mevcut ürünlerin hızla geliştirilmesi çağrısında bulundu. Piyasada bulunan biyolojik ürünlerin sayısının artırılması ve farklı hastalıklara etkili çözümler sunacak ürünlerin geliştirilmesiyle bitki sağlığının korunabileceğini belirtti.


Uzmanlar, tarım sektöründeki paydaşların, iklim değişikliğinin etkilerine karşı daha dirençli bitkilerin yetiştirilmesi, biyolojik ürünlerin teşvik edilmesi ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının benimsenmesi konusunda işbirliği yapmalarını öneriyor. Bu çabaların, gelecekteki iklim değişikliği koşullarında tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak adına kritik bir öneme sahip olduğu belirtiliyor.
 
Son düzenleme:

Benzer Konular