İkinci (bahar) üst gübresi ne olabilir?

Ben bu yıl üst gübreyi 2 parti şeklinde uygulamak istiyorum. Bölgemizde mayıs 25 te arpa hasadı olur. Buna göre d/20 kg. 20-20 ile ekilen arpalara 15 ocak ta d/15 kg. üre ve mart başında da d/13 kg. amonyum sülfat uygulamak istiyorum.

Zira ben bir sitede; amonyum sülfat,Üre ve amonyum nitrat şeklinde bir sıralama yaptıklarına rast geldim. Bu benim kafamı karıştırdı. Bildiğim kadarıyla azot; üre formundan amonyuma ve daha sonrada nitrat formuna geçerek değişim evrelerini tamamlar. Yoksa bir yanlış yapmayalım.
Ure ch4n2o sulfat nh4 kimyasal formundadir üre su ile temas ettiginde amid formuna gecer hizli bir sekilde bitki tarafindan kullanilabilir veya yikanir sulfat hem sulfat formunda bitki tarafindan kullanilir hemde toprakta bakteriler tarafindan nitrata indirgenir nh3 formuna. Nitrat sulfata gore hizli kullanilir ama sulfata gore hizlica da topraktan yikanir. Benim tavsiyem erken baharda havalar halen soguk sayilabilecek durumdayken yuksek amino asitli sivi yaprak gubreleri tercih edilmeli. Hava ve toprak sicakligi belirli saviyelere tukseldikten sonra da ure veyahut sulfat tercih edilebilir. Tabi gubreleme tarladaki urunun durumuna bakilarak farklilik gostermelidir.

Ure ch4n2o sulfat nh4 kimyasal formundadir üre su ile temas ettiginde amid formuna gecer hizli bir sekilde bitki tarafindan kullanilabilir veya yikanir sulfat hem sulfat formunda bitki tarafindan kullanilir hemde toprakta bakteriler tarafindan nitrata indirgenir nh3 formuna. Nitrat sulfata gore hizli kullanilir ama sulfata gore hizlica da topraktan yikanir. Benim tavsiyem erken baharda havalar halen soguk sayilabilecek durumdayken yuksek amino asitli sivi yaprak gubreleri tercih edilmeli. Hava ve toprak sicakligi belirli saviyelere tukseldikten sonra da ure veyahut sulfat tercih edilebilir. Tabi gubreleme tarladaki urunun durumuna bakilarak farklilik gostermelidir.

Fakat bizim bölgede şu an bile 10 ila 13 derece sıcaklık var. Ayrıca hasat bizde "Mayıs 20" gibi çok erken tarihlerde başlar.

Sizce (d/15 kg. Üre,d/13 kg.As) şeklindeki 2 uygulamalı deneme iyi sonuç verir mi?

Not: arazilerimiz yüksek ph ve yüksek kireçli olarak tahlillerde görünüyor.

Fakat bizim bölgede şu an bile 10 ila 13 derece sıcaklık var. Ayrıca hasat bizde "Mayıs 20" gibi çok erken tarihlerde başlar.

Sizce (d/15 kg. Üre,d/13 kg.As) şeklindeki 2 uygulamalı deneme iyi sonuç verir mi?

Ani bizde bu sene böyle yapmayı düşünüyoruz. Pancar yerlerinde bol AS kullandığımızdan buğdaylar daha iyi oluyor.

Ani bizde bu sene böyle yapmayı düşünüyoruz. Pancar yerlerinde bol AS kullandığımızdan buğdaylar daha iyi oluyor.

Doğrudur. Amonyum sülfat gübresi kireçli araziler için tam bir veli nimet.

Geçen sene "20.20+25" kükürtlü kompoze toros gübresini kullandım ve içeriğindeki 25 lik Ä·ükürt inanılmaz derecede arpaya bir fark kattı. Bu sene ise ısrarla istememe rağmen bayinin elinde olmadığı ve ekim zamanıda daraldığı için mecburen "20.20+5" gübresini kullandım ve geçen senenin ekinleri ile daglar kadar fark var. Yüzde 5 lik kükürt yetersiz kaldı. Ama seneye "20.20+30+zn" gübresini kullanacagım.

Geçen sene "20.20+25" kükürtlü kompoze toros gübresini kullandım ve içeriğindeki 25 lik Ä·ükürt inanılmaz derecede arpaya bir fark kattı. Bu sene ise ısrarla istememe rağmen bayinin elinde olmadığı ve ekim zamanıda daraldığı için mecburen "20.20+5" gübresini kullandım ve geçen senenin ekinleri ile daglar kadar fark var. Yüzde 5 lik kükürt yetersiz kaldı. Ama seneye "20.20+30+zn" gübresini kullanacagım.

Abi biz bu sene 20.20.25 kükürtlü kullandık geçen seneden bariz üstün dediğin gibi. Üst gübresinide yukarıda yazdığım gibi uygulucaz bakalım nolcak. 1250 dönüm ekin var 100 kilo artış olsa bizim için çok iyi.

• Beğen
Tepkiler: ziyaretci96
Abi biz bu sene 20.20.25 kükürtlü kullandık geçen seneden bariz üstün dediğin gibi. Üst gübresinide yukarıda yazdığım gibi uygulucaz bakalım nolcak. 1250 dönüm ekin var 100 kilo artış olsa bizim için çok iyi.

Maşallah bayağı varmış ve dediğin gibi 50 ila 100 kiloluk artışın olması büyük fark demektir.

Ben geçen tabana: d/20 kg ve üst gübrelemede d/17 kg. üre kullandım. Hasat sonrası yaptığım hesaplara göre ortalama dekara 400 kiloya yakın bir verim aldık. Ama eğerki ikinci bir üst gübresi daha atsaydım (d/15 kg. Amonyum Sülfat) tahminince 600 kg. civarı bir rekolte olurdu.

Sen benim yaptığım hatayı sakın yapma. 15 kg. Üre ve 15 kg. Amonyum sülfat kullanırsan ve yağışlarda dengeli düşerse Allah ın izniyle çok güzel bir verim alırsın.

Ben ise yine geçen seneki gibi tek seferde 17 kg. Üre atacağım. Zira son 4-5 aydır bel fıtığım yine azdı, traktörü kullanacak halim yok. Deneme tarlası,yaprak gübreleri ve daha bir çok hayalim bu yıl askıda kaldı.

• Beğen
Tepkiler: manyaslı

Taban gübresini dekara kaç kg attınız?

Maşallah bayağı varmış ve dediğin gibi 50 ila 100 kiloluk artışın olması büyük fark demektir.

Ben geçen tabana: d/20 kg ve üst gübrelemede d/17 kg. üre kullandım. Hasat sonrası yaptığım hesaplara göre ortalama dekara 400 kiloya yakın bir verim aldık. Ama eğerki ikinci bir üst gübresi daha atsaydım (d/15 kg. Amonyum Sülfat) tahminince 600 kg. civarı bir rekolte olurdu.

Sen benim yaptığım hatayı sakın yapma. 15 kg. Üre ve 15 kg. Amonyum sülfat kullanırsan ve yağışlarda dengeli düşerse Allah ın izniyle çok güzel bir verim alırsın.

Ben ise yine geçen seneki gibi tek seferde 17 kg. Üre atacağım. Zira son 4-5 aydır bel fıtığım yine azdı, traktörü kullanacak halim yok. Deneme tarlası,yaprak gübreleri ve daha bir çok hayalim bu yıl askıda kaldı.

Geçmiş olsun abi önce sağlık. Bu şekilde yapıcaz. Sonucu burada paylaşırım ömrümüz yeterse.

Güzel kardeslenme var ise ve ben tabana saglam attim gubremi diyorsaniz yapraktan besleyin ozra madenciligin alphamin sivi gubresini oneririm daha sonra sulfat oneriyorum cunku sulfatin bir kismini dusuk enerji harcayarak bunyesine alir bitki. kalan kisim nitrata indirgenir nitrat kullanimi bitkide yuksek enerji ve su ihtiyacini dogurur ustteniki uygulama granul tavsiye etmiyorum lakin soylediklerim teorik bilgime dayanarakdir. Yani sizin bolgenizi ve ikliminizi yakindan bilmedigim icin herhangi bir zarara mahal vermek istemem. Tanidiginiz bir ziraat muhendisine soylediklerimi aktararak fikir alabilirsiniz. Üre ve amonyum formundaki azot kok gelisimini tesvik eder. Topraklarimiz kirecli ve ph yuksek diyosunuz sulfat kullanmanizi tavsiye ederim. ilk uygulama yaprakdan alphamin yada excell prime vaya 2 si karistirilarak daha sonra da uygun zamanda sulfat kullanilmasini onerim.

Topraklar kirecli oldugu icin as kullanmak istemiyorum demissiniz neden acaba? Meraktan
Linkini attiginiz konuyu inceledim sulfat ph dusurmez atilan kukurtu bitki kullanir gibi degerli dusunceler paylasilmis. Sigara da oldurmuyor ama icilmesi ozendiriliyor mu? Bu topraklar cocuklarimiza kalacak o tuzden ph yuksekse sulfat kirecli ise kukurtlu gubreleme kullanilmali. Kukurtu bitki kullanir ph dusurmeye etkisi olmaz dusuncesine gelince sulfat kullanmadin varsayalim bitki madem kukurtu kullaniyodu siz nitrat attiginizda hani benim kukurtum nerede demez mi. Bu arada herkesin dusuncesine saygim sonsuz. Telefondan inceledigim icin 12 mesaj gordum o konuda 12 mesajda verilen bilgilerde sulfat kullanmamaya karar vermeniz biraz acele karar aldiginizi gosteriyor. nh4 formundaki amonyum azotu kök gelisimini sağlayan stokinin hormonunun salgilanmasini tesfik eder saglam kök saglam bitki. Biraz daha fazla arastirma sulfata sirtinizi donmeyim lutfen :)