İç Anadolu'da açık besi

ae5dde40bcda3329c8b722a8119612f5.jpg

Bizde yapıyoruz 2 yıl önce kışın baktığımız mallar vardı, hayvanlar dünya yem yediler yine iç Anadolu'nun kışında barınamadılar hayvanları 3-4 ay geç kestirmek zorunda kaldık. Hayvan kışın tüm yediğini ısınmaya kullanıyor çekiyor kendini kilo artışı çok az oluyor cidden en iyisi kışın kapalıya çekmek

duygusallık diyince earthship isminde yapılar var çok ucuza ev yapılabiliyor ben ahıra uygun yapı yapmayı düşünüyorum belki kafanıza yatar hurda lastik ve kil azda kolon ve kiriş betonu yada kalın profiller internette videoları var

ilginc bir fikir, aslinda hurda lastigin icini toprak doldurarak kucukbas icin iyi bir barinak yapilabilir gibi gelmeye basladi bana...

herkez ister barınak koşulları süper olsun ama hepimiz imkanlar doğrultusunda bakıyoruz
geçen sene kapalı ahırda baktım bağlı hayvan oynamaz etmez derler yemi dökersin 5 dk sonra biri sağa biri
sola döner başlarlar boynuz tokuşturmaya yem desen yemezler doğru düzgün önlerinden süpürürsün
yeme su içtikten sonra ağzının suyu damlar biri çözülse ahır karışır hiçbiri yatmaz mö de mö
bağlının en iyi yanı zaptı kolay istediğin müdahaleyi yap aşı iğne dert değil kirli hava az gıda

açık havada güneş temiz hava bol gıda rahatlık ne arasan var tek sıkıntı kışın kapalı alanlara göre çamurluk oranı
ilk defa açıkta bakıyorum busene şuana kadar sıkıntı yok gelişimler güzel biraz aşı olaylarında sıkıntı oluyor
-16yı gördük hayvanda zerre titreme vs olmadı yemi suyu olsun geri çekil izle

köylü kesim bağlı hayvan daha çabuk olur kilo gelir diyor
ikisinide yapmış olan tanıdıklar serbest daha çok kilo gelir diyor
zooteknistler bağlı beslemem diyor doğruyu deneyip görecez

kapalı besi diyen arkadaşlar bağlı sistem açık besi diyen arkadaşlarda serbest sistemdenmi bahsediyorlar acaba. bağlı sistemde besiyi erken bitirmek mantıklı ancak yağlı kesim yaptırmak gerekir.

kapalı besi diyen arkadaşlar bağlı sistem açık besi diyen arkadaşlarda serbest sistemdenmi bahsediyorlar acaba. bağlı sistemde besiyi erken bitirmek mantıklı ancak yağlı kesim yaptırmak gerekir.

Ben bağlı sistemden bahsetmiyorum. Padoklar halinde, rüzgardan, yağıştan korunaklı, havadar bir sistemden bahsediyorum. Yarı açık diye tabir edilen sistem. Zaten bu şekilde kurulması hayvan sağlığı açısından en iyisi. Tamamen açık bölgesi de olursa hayvanlar istediği yerde vakit geçirebilir. Konuyu açan Okan Bey'in mevcut yeri de bu sisteme çok uygun. İmkanı varsa üstü kapalı bir yer yapabilir. Bu sadece kışın değil, yazın da işine yarayacağı bir sistem. Zaten sığır ırkları soğuktan değil de sıcaktan çok etkilenir. Kışın yağışlardan, rüzgardan korunsa ve altları kuru olsa yeter.

Kapalı sistemi önermemin sebebi şuan için. İmkan varsa dediğim şekilde kurulsa daha iyi olur. Tamamen kapalı, bağlı, havalandırması yetersiz, güneşin bile zor girdiği, eski tip yapılardan bahsetmiyorum kesinlikle.

iç anadolu için sisttemi anlatıyorum. yarı açık serbest sistem ve kapalı bağlı sistem olmak üzere iki ahır şarttır. neden şarttır şu anda ben şarkışladan mondofon alamıyorum serbest sistemde randıman vermediği için. halbuki kapalı bağlı sistemimde olsaydı mandıram boş durmayacaktı. orada mal simentale göre daha ucuz ama aynı karı bırakacaktı. simental pahalı şu anda sırf rengi için. diyelim simental aldık 50 mal alacağız içinden illaki 6sı 7 si ayak uyduramayacak ayırıp aynı seviyeye gelmesi için hiç yoksa son dönem onu bağlı sisteme geçirmek lazım ee o da yok bizde bu da ortalama karkas kgı düşürecek. en iyi sistem budur yapanda var bizim burda ancak para lazım. her hayvan yarı açık serbeste gitmez her hayvanda bağlıya gitmez. sizde demeyin sende git mandıran hangisinie uygunsa ondan al diye. bakın yukarda anlattım şu anda bağlı sisteme uygun hayvanlar daha hesaplı ama alamıyoruz.

Topragım hiçde açık besi sorun olmuyor eskişehirde örnekleri çok
En kolay ve gidip otobüsle görebilecegin yer yıllardır burada yapılıyormus bende yeni gordum tesadüf eseri elemanlar abi hiç sorun yok ve hayvanlar daha gurbuz ve canavarlar gibiler
akpınar ceza evi var orda ana yolun üzerinde seyitgazi yolunda belediye otobusü bile gidiyor öz besin çiftliği git gör kendi gözünle gör başkasınada sormana gerek yok ne yediriyorlar ne içiriyorlar gör alsana örnek orası yapıyorsa eskişehirin her yerinde olur eskişehirin hava akımının etrafı açık ayazın ortası git gör başka söze gerek yok

• Beğen
Tepkiler: okan
Topragım hiçde açık besi sorun olmuyor eskişehirde örnekleri çok
En kolay ve gidip otobüsle görebilecegin yer yıllardır burada yapılıyormus bende yeni gordum tesadüf eseri elemanlar abi hiç sorun yok ve hayvanlar daha gurbuz ve canavarlar gibiler
akpınar ceza evi var orda ana yolun üzerinde seyitgazi yolunda belediye otobusü bile gidiyor öz besin çiftliği git gör kendi gözünle gör başkasınada sormana gerek yok ne yediriyorlar ne içiriyorlar gör alsana örnek orası yapıyorsa eskişehirin her yerinde olur eskişehirin hava akımının etrafı açık ayazın ortası git gör başka söze gerek yok

Bi ara Eskişehir'de isen gidelim beraber