Hububat için yaprak gübresi tavsiyesi

Selamlar herkese
Forumdaki konuları okudum çok yardımı oldu

Sapa kalkma döneminde isabion ile hazır yaprak gübrelerinden alıp uygulamayı düşünüyorum yani ikisini karıştırıp ekmeyı düşünüyorum. Tavsiyelerinizi duymak isterim

Selamlar herkese
Forumdaki konuları okudum çok yardımı oldu

Sapa kalkma döneminde isabion ile hazır yaprak gübrelerinden alıp uygulamayı düşünüyorum yani ikisini karıştırıp ekmeyı düşünüyorum. Tavsiyelerinizi duymak isterim
İsabionda yaprak gübresi zaten. Ben kökboğaz ilacı ile isabion,ara pas ile yieldon,son pas ile opifol kullanıyorum. İsabionu her uygulamada kullanınca bana buğdayı çabuk döndürüyor gibi geldi. Sıvı azotta kullanmanızı tavsiye ederim maliyetinin karşılığını güzel veriyor.

Yapay zeka uygulamaları bu gibi sorularımıza güzel yabıtlar verebilecek kadar veriye ve bilgiye sahip
Saatlerce araştırmalar yaparak derleyebileceğimiz bilgileri saniyesinde bize veriyor.
Şimdi konuyla ilgili yapay zekaya sorup cevabını buraya yazacağım
Soru şu şekilde olacak

Buğdayda besleme ve gübreleme ile ilgili bana bir gübreleme takvimi oluşturmanı istiyorum.
Buğdayı Kasım ayında 25 kg Dap ile beraber ektim, topraklarımız potasyum olarak zengin, hafif kireçli ve organik maddece fakir topraklardır.
Üst gübresi olarak 30 kg üreyi iki seferde veriyorum.ayrıca bir sefer herbisit uygulamasıyla beraber bir sefer bunun haricinde olmak üzere iki kez pülverizatörle yaprak besleme yapıyorum.yaprak besleme için depomdaki malzemeler; demir sülfat, çinko sülfat, mangan sülfat, bakır sülfat, magnezyum sülfat, potasyum sülfat, deniz yosunu, aminoasit(isabion), hümik asit.bu malzemelerden işimize yarayacak olanları kullanarak ve başka malzemeler temin etmem gerekiyorsa onları da temin edebilirim...
Bana bir gübreleme takvimi ve programı oluşturur musun?

İşte tam olarak böyle bir soru soracağım ve cevabını gelip buraya tekrar yazacağım

Buğday İçin Gübreleme Takvimi

Toprak Durumu:

Potasyumca zengin → Potasyum takviyesine gerek yok.

Hafif kireçli → Mikro elementlerin alımı kireçli toprakta azalabilir. Yaprak gübrelemesine özen gösterilmeli.

Organik madde fakir → Hümik asit kullanımı ve organik maddeyi artırıcı uygulamalar önerilir.

---

1. Temel Gübreleme (Kasım – Ekimle Birlikte)

DAP (Diamonyum Fosfat) → 25 kg/da

Fosfor, kök gelişimini teşvik eder.

Azotun bir kısmını sağlar.

---

2. Üst Gübreleme (Şubat – Mart)

1. Üst Gübreleme (Şubat başı - Kardeşlenme dönemi)

Üre → 15 kg/da

Kardeşlenmeyi desteklemek için azot ihtiyacını karşılar.

2. Üst Gübreleme (Mart sonu - Sapa Kalkma dönemi)

Üre → 15 kg/da

Bu dönemde bitki azotu en iyi değerlendirir ve başak oluşumu desteklenir.

---

3. Yaprak Besleme (Pülverizatör Uygulamaları)

1. Yaprak Besleme (Herbisit ile birlikte – Mart başı, kardeşlenme dönemi)
Amaç: Stresi azaltmak ve besin takviyesi yapmak.

Çinko Sülfat (ZnSO₄) → 100 g/da (Kök gelişimi ve dane dolumu için kritik.)

Mangan Sülfat (MnSO₄) → 100 g/da (Fotosentezi artırır.)

Magnezyum Sülfat (MgSO₄) → 150 g/da (Klorofil üretimini destekler.)

Hümik Asit → 100 cc/da (Besin alımını artırır.)

2. Yaprak Besleme (Bağımsız Uygulama – Nisan başı, bayrak yaprak dönemi)
Amaç: Stresi azaltmak, başak gelişimini ve dane dolumunu desteklemek.

Demir Sülfat (FeSO₄) → 100 g/da (Yeşil aksamı destekler.)

Bakır Sülfat (CuSO₄) → 50 g/da (Enzim aktivitesini artırır.)

Aminoasit (Isabion) → 100 cc/da (Stres azaltır, verimi artırır.)

Deniz Yosunu → 50 cc/da (Hormon etkisiyle bitkiyi güçlendirir.)

---

Öneriler ve Ek Uygulamalar

Potasyum Sülfat: Toprak potasyum açısından zengin olduğu için kullanılmasına gerek yok. Ancak analizle eksiklik görülürse dane dolum döneminde uygulanabilir.

Mikro Elementler: Çinko ve mangan özellikle kireçli topraklarda eksik olabilir, düzenli uygulanmalı.

Hümik Asit: Toprak organik madde eksikliği nedeniyle belirli periyotlarla uygulanmalı.

Bu programla hem makro hem de mikro besin dengesini sağlayarak verimi art
ırabilirsiniz. Eğer spesifik bir eksiklik tespit edilirse program revize edilebilir.

gübretaşın bitki besleme ürünleri fiyat performans ürünüdür fiyatları uygun işlevselliği yüksek değil ama iyi bu pahalılık ortamında iş görür isabionlar cifolar diğerleri hepsi pahalı gübretaşın ürünlerine bakmanızı öneririm

Pülverizatörüm 1000 litrelik ve 1000 litre ile 25 dekar yer ilaçlıyorum, sence 1000 litre su ile yaprak besleme için kaç dekar yere uygulama yapmalıyım.ve bana 1000 litre su içine ne kadar malzeme karıştıracağımı hesaplayarak program oluştur diyeceğim
Sonra da cevabı buraya yazacağım

Mevcut durum:

1000 litre su ile 25 dekar alan ilaçlanıyor.

Yaprak besleme için optimum su miktarı genellikle 30-40 litre/da olarak önerilir.

Daha etkili bir uygulama için 1000 litre su ile 20 dekar alan beslenmeli.Yaprak Besleme Programı (1000 Litre Su / 25 Dekar)

1. Yaprak Besleme (Mart başı – Herbisit ile birlikte, kardeşlenme dönemi)
Bu uygulama, bitkinin erken gelişim döneminde kök gelişimini ve kardeşlenmeyi desteklemek, stresi azaltmak ve mikro besin eksikliklerini gidermek için yapılır.

1000 litre suya 2.5 kg çinko sülfat eklenir. Bu, bitkinin büyüme hormonlarını destekleyerek kök gelişimini artırır.

2.5 kg mangan sülfat eklenir. Bu madde, bitkinin fotosentez kapasitesini artırarak gelişimini destekler.

3.75 kg magnezyum sülfat eklenir. Magnezyum, klorofil üretimi için gereklidir ve bitkinin yeşil aksamını güçlendirir.

2.5 litre hümik asit eklenir. Hümik asit, toprakta bulunan besinlerin daha iyi alınmasını sağlar ve bitkiyi stres koşullarına karşı dirençli hale getirir.

Bu karışım, herbisit uygulaması ile birlikte yapılır ve 25 dekar alana uygulanır.

---

2. Yaprak Besleme (Nisan başı – Bağımsız uygulama, bayrak yaprak dönemi)
Bu uygulama, bitkinin başak oluşturma ve dane dolum sürecini desteklemek için yapılır. Bu dönemde bitkinin mikro element ihtiyacı artar ve stres faktörlerine karşı dayanıklılığı artırmak gerekir.

1000 litre suya 2.5 kg demir sülfat eklenir. Demir, bitkinin enzim sistemlerini ve klorofil üretimini destekler, yaprakların daha sağlıklı olmasını sağlar.

1.25 kg bakır sülfat eklenir. Bakır, bitkinin hastalıklara karşı direncini artıran bir elementtir ve enzim aktivitesinde önemli rol oynar.

2.5 litre aminoasit (Isabion) eklenir. Aminoasitler, bitkinin strese karşı direncini artırarak büyüme sürecini hızlandırır.

1.25 litre deniz yosunu eklenir. Deniz yosunu, bitkinin doğal büyüme hormonlarını destekleyerek gelişimini hızlandırır ve dane dolum sürecini iyileştirir.

Bu karışım bağımsız olarak uygulanır ve 25 dekar alana püskürtülür.

---

Önemli Notlar:

pH Ayarı: Eğer suyun pH’ı yüksekse (7 ve üzeri), karışıma pH düşürücü eklenerek 5-6 aralığına ayarlanmalıdır.

Karışım Sırası: Önce suda tamamen çözünebilen toz maddeler karıştırılmalı, ardından sıvı bileşenler eklenmelidir.

Uygulama Zamanı: Sabah erken saatlerde veya akşamüstü uygulanmalıdır, böylece besinler daha iyi emilir ve buharlaşma önlenir.

Bu program, buğdayın besin ihtiyacını tam olarak karşıl
ayacak ve yüksek verim almanı sağlayacaktır.

İsabionda yaprak gübresi zaten. Ben kökboğaz ilacı ile isabion,ara pas ile yieldon,son pas ile opifol kullanıyorum. İsabionu her uygulamada kullanınca bana buğdayı çabuk döndürüyor gibi geldi. Sıvı azotta kullanmanızı tavsiye ederim maliyetinin karşılığını güzel veriyor.
Fazla aminoasit kullanımı bitkiyi yaşlandırır çabuk olgunlaşır 2. Uygulamada deniz yosunu kullanılabilir.

Maxplus zn Çinko fosfit ve rootstar(Salisilik asit, amino asit,alginik asit,indol bütirik asit,sitokinin, nitrofenoller gibi.)75 tl dekar maliyetli güzel kaliteli bir yaprak beslemesi

Resimler ve ekler

• 1000044496.jpg
    1000044496.jpg
    175.4 KB · Görüntüleme: 0
  • 1000044497.jpg
    1000044497.jpg
    114.2 KB · Görüntüleme: 0