Hindistan ve Brezilya'daki sıcaklık gelecekteki hasat potansiyelini azaltıyor

21.12.2020
1,458
2,218

Hindistan ve Brezilya'daki sıcaklık gelecekteki hasat potansiyelini azaltıyor​

29 Nisan 2022
Kaynak: Tahıl Ticareti

ozima-psheniczya-nimeczko%D1%97-selekczi%D1%97-dlya-ukra%D1%97ni.jpg

Tüccarların dikkati, sıcaklığın hasat potansiyelini azalttığı Hindistan, Brezilya ve Pakistan'daki hava koşullarına odaklanırken, Amerika Birleşik Devletleri'nde kışlık buğdayın yetiştirildiği bölgelerde nihayet yağmur yağacak.

Brezilya'nın merkezinde, kurak mevsimin erken başlaması ve sıcaklıkların 30-33 o C'ye yükselmesi nedeniyle ikinci hasat mısır mahsulleri düşmeye devam ediyor. Mato Grosso eyaleti, Nisan ayında yalnızca 30 ile 17 yılın en güçlü yağış açığını kaydetti. 10 yıllık ortalamanın yüzdesi. Önümüzdeki hafta önemli bir yağış beklenmiyor, sadece güney bölgelerde mısır ve kışlık buğday mahsullerinin durumunu iyileştirecek sağanaklar olacak.

Hindistan ve Pakistan'da anormal sıcaklık hakim. Mart ayında Hindistan 1901'den bu yana en yüksek sıcaklığı kaydetti ve bu ay 120 yılın en sıcak ikinci ayıydı ve Nisan rekor bir sıcaklık olabilir. Hafta boyunca sıcaklık keskin bir şekilde yükselecek ve bazı yerlerde 50 oC'ye ulaşacak. Hindistan Meteoroloji Dairesi'ne (IMD) göre Mart – Nisan aylarında yağış miktarı normalin %25-30'u kadardı. Isı ve kuraklık, ülkenin buğday hasadını %10-15 oranında azaltabilir ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı askeri saldırganlığının yol açtığı gıda krizini şiddetlendirebilir.

Ukrayna ve Rusya da dahil olmak üzere Karadeniz ülkelerinde kışlık buğday mahsulleri iyi durumda, ancak yağmur ve soğuk havalar ilkbahar mahsullerinin ekimini geciktiriyor. Ukrayna'da, doğu ve güney bölgelerinde ekim, düşmanlıklar ve mayın tarlaları tarafından engellenirken, diğer bölgelerde yakıtla ilgili sorunlar var. Tarım Politikası Bakanlığı'na göre, 25 Nisan itibariyle 3,6 milyon hektar veya geçen yılın sadece %75'i olan tahminin %25'i ekildi. Böylece, alanın %9'u mısır (geçen yıl %20), geçen yıla göre iki kat daha az olan %17'si ayçiçeği ekilmiştir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde hava soğuk ve nemlidir, bu da Ortabatı'da bahar ekinlerinin, soya fasulyesinin ve mısırın ekilmesini geciktirir ve Güney Ovalarında kuraklığı azaltır ve buğday ekinlerinin durumunu iyileştirir. Önümüzdeki hafta sağanaklar ekimi tekrar geciktirecek.

Etiketler: Ukrayna , mısır , tahıl , Brezilya , AB , Pakistan , buğday , Hindistan , ABD

 
Hindistan'da 46 dereceye ulaşan hava sıcaklığı nedeniyle eğitim, tarım ve enerji kaynakları konusunda sorunlar yaşanıyor
AA - Dünya
04.05.2022 07:57 - Güncelleme: 04.05.2022 09:05


Hindistan 46 dereceye ulaşan hava sıcaklığı nedeniyle zor günler yaşıyor. Aşırı sıcaklar nedeniyle 25 kişinin hayatını kaybettiği ülkede, eğitim, tarım üretimi ve enerji kaynakları konusunda da büyük problemler yaşanıyor.​


Hint basınında yer alan haberlere göre, Hindistan Meteoroloji Departmanından (IMD) yapılan açıklamada, ülkenin bazı kesimlerinde hava sıcaklığının 46 dereceye kadar çıktığı belirtildi. Son haftalarda hava sıcaklığının tehlikeli derecede yüksek seviyede seyrettiği Hindistan'da sıcaklığa bağlı sağlık sorunları nedeniyle 25 kişinin hayatını kaybettiği açıklanırken, kronik rahatsızlıkları olanlara kapalı alanlarda kalmaları tavsiye edildi.

SARI ALARM VERİLDİ​

Açıklamada, yüksek hava sıcaklıklarının sağlığın yanı sıra mahsulleri ve enerji kaynaklarını da olumsuz yönde etkilediğine işaret edildi. Bu arada IMD, ülkenin kuzeyinde ekstratropikal fırtına nedeniyle sarı alarm verdi. Meteoroloji yetkilileri, fırtınanın hemen ardından ülkenin bazı bölgelerindeki hava sıcaklıklarının belirli bir süreliğine de olsa düşmesini bekliyor.

OKUL SAATLERİNDE DEĞİŞİKLİK​

AŞIRI SICAKLAR BUĞDAY ÜRETİMİ İÇİN TEHDİT​

Dünyanın ikinci büyük buğday üreticisi Hindistan'da etkili olan sıcak hava, tarım sektörünü de tehlikeye attı. Halihazırda Rusya - Ukrayna Savaşı'nın küresel buğday tedarikini kesintiye uğraması nedeniyle birçok ülke buğday açığını kapatmak için gözlerini Hindistan'a çevirdi. Ancak Hindistan'daki aşırı sıcaklar, mahsul verimini de tehlikeye atarak söz konusu tedarik sorununu büyüttü. Erken gelen sıcak hava dalgasının tarımı olumsuz etkilediği ülkede, 1901'den bu yana en yüksek seviyelere erişen mart ayı sıcaklıkları nedeniyle buğday verimi oldukça düşmüştü.

 
Tahıl piyasaları, rekor sıcaklık 2022 buğday mahsulünü olumsuz etkilediği için Hindistan'ın buğday ihracatını kısıtlayacağını açıkladığı bu sabah saat 05:30 sularında yükseldi. Buğday fiyatları yükseldi, mısır ve soya fasulyesi de yükseldi.

 
Hindistan kuraklığa rağmen Buğday ihracatına devam edecekmiş. Türkiye'ye olan ihracatı da onaylamış bu arada.

5 Mayıs 2022 Bloomberg'de
ByJeanette Rodrigues imzasıyla çıkan habere göre:

Tüketici İşleri, Gıda ve Kamu Dağıtımı Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, Hindistan'ın buğday ihracatı üzerindeki kontroller için bir durum görmediğini söyledi.

Başbakan Narendra Modi'nin hükümeti buğday ihracatı için pazara erişimi kolaylaştırıyor. Açıklamaya göre, Mısır ve Türkiye, Hindistan buğdayının ithalatını onayladı ve İtalya ve Hollanda gibi Avrupa ülkeleri de Hindistan'dan ithalat arıyor.

Çarşamba günü Bloomberg News Hindistan yükselen gıda enflasyonu gönderilen şiddetli ısı dalgaları ekinler zarar vermiş gibi buğday ihracatını kısıtlama getirmeyi düşündüğünü Ukrayna'da savaştan sonra sıkı küresel malzemeleri şiddetlendiriyor bildirmişti.

Tarım ve İşlenmiş Gıda Ürünleri İhracat Geliştirme bir heyet ziyaret olacağını ederken “bir dizi ülkede yeni pazarlar keşfetmek için,” Hükümet durumu sürekli olarak izlediğini de sözlerine ekledi.

 

Benzer Konular