Hayvancilik Fizibilite

Ynt: Hayvancilik Fizibilite

DeHLiZ link=topic=76516.msg904400#msg904400 date=1404736335' Alıntı:
Desteklemeyi niye gider olarak yazdın hocam :) gelir o :) hoş bence desteklemeleri ilk başta yazmaya karşıyım ben. Belli olmuyor o. Yarın bugün.desteklemeleri bir keserlerle...

abi onuda ekstra gider göstereyim dedim ama yıllık 5000tl geliri garanti altına aldık inek başı yıllık 5000 gelir var dendi herkes isyan etti abi bende bi güzellik yaptım kasaya giren yine 5000 tl ama gider hanesine bir geliri aktardık işler çözülmüştür sanırım:)

Ayrıca bu işi yapan abilerim bu işe girerken normal bir çiftçi olarakmı girilmeli yoksa bir şirket kurulup bu işe girilirse bazı masrafları vergiden düşerek dahamı kar edilir çiftliği büyütme aşamasında bilgisi olan varsa bizimlede paylaşırsa sevinirim...

herkez ilk etap geliri hesaplıyor hemen yem dışında alınan ekipmanlar yıllara göre amortisman bedelleri ekipman bakım giderleri arsa alımı barınak yapımı giderleri
hastalığıydı doğumun gecikmesi hayvan kayıpları , elektrik su vs
ben bu yıl piyasaya adım atcam yem fiyatları uçtu gitti hayvan fiyatlarıda cabası hayırlısı bakalım
hesaplarıma göre işletme 6-7 yılda yatırım maliyetini çıkartıyor

bugün sadece orta gerilim bir hat çektirip trafo koysanız 50000 para gider
tkdk vs nekadar mantıklı düşündürmüyor değil geçen konuştum 55-60 bin sırf proje + fizibilite çalışmasına istiyorlar
benim projeye harcadığım bedel 3 bin barınak 1150 m2 herşey ranta dönüşmüş

işe başlayamadık daha ilk yapacağım iş tamamen kendi kendine yem üretiminde yeten bir işletme olmak bayramdan önce yavaş yavaş kazmayı vurcaz bakalım

mydonose2 link=topic=76516.msg904406#msg904406 date=1404738245' Alıntı:
Ayrıca bu işi yapan abilerim bu işe girerken normal bir çiftçi olarakmı girilmeli yoksa bir şirket kurulup bu işe girilirse bazı masrafları vergiden düşerek dahamı kar edilir çiftliği büyütme aşamasında bilgisi olan varsa bizimlede paylaşırsa sevinirim...

benim limited bir şirketim var halihazırda hayvancılığıda şirket olarak yapsam giderleri vs gösteririz dedik
sakın bulaşma bir ürün imal etmediğin sürece dediler

şirket olduğun zaman %8 kdv %20 kurumlar vergisi
şahıs olduğun zaman %2 vergi hepsi bukadar

birinde 108 liranın 28 tlsi vergi
diğerinde 100 liranın 2 lirası vergi

'evdeki hesap çarşıya uymaz' diye bir atasözü vardır. işin içine CANLI bir varlık girince o hesapların hepsi bozulur gider.. bir salgın hastalık bir doğal afet herşeyi siler süpürür.. anlş-*s

Amortisman giderlerini hesaba dahil etmedik sıfırdn kurulan bir işletme için 100 sağmallık modern bir yapı nereden baksanız 500000 tl ye yakın maliyet demek 100 damızlık hayvan 600000-700000 tl demek büyük rakamlar bunlar.Sıfırdan bu işe girmenin maaliyeti çok yüksek ama! küçükten bu işe girip zamanla hayvan bakım,besleme,sağlık konularını öğrenip sürüyü kendiliğinden büyütmek daha doğru olur bence.

hacimmet link=topic=76516.msg904553#msg904553 date=1404813194' Alıntı:
Amortisman giderlerini hesaba dahil etmedik sıfırdn kurulan bir işletme için 100 sağmallık modern bir yapı nereden baksanız 500000 tl ye yakın maliyet demek 100 damızlık hayvan 600000-700000 tl demek büyük rakamlar bunlar.Sıfırdan bu işe girmenin maaliyeti çok yüksek ama! küçükten bu işe girip zamanla hayvan bakım,besleme,sağlık konularını öğrenip sürüyü kendiliğinden büyütmek daha doğru olur bence.

zaten biz senin yaptığın gibi abi tek inekten karlılağa baktık tek inekten karlılığa bakacaksınki 100 başlık işletme ve onun içine bakacağın hayvanı alacaksın sonuçta ben 100 hayvandan yıllık 500bin kazanacaksam bu yatırımı yaparım:) tabi okadar para yok bizde 5 -10taneyle başlayıp büyütmeyi düşünmekteyiz aslında bu işe girecek olanlar kumarınız içkiniz lüks bir hayata olan hevesiniz yoksa bu iş aç bırakmıyor 5 inekle dahi yıllık olarak askeri ücretliden daha fazla kazandırıyor sanırım bu iş:)

bu olaylar bukadar kolay değil hepimiz çiftçli yada üretimci olarak biliyoruz , hesap kitap asla defterdeki olmaz ki canlı hayvandır bu , 5000 bin tl kar deniyor kağıt üzeri kar bu , ütopyaya gerek yok düşük yapar , şap gelir perişan olursunuz.Dediğim gibi bu işler el bebek gül bebek değildir , herzaman riski vardır.herkes kendine göre hesaplasın , bu hesaba göre niye insanlar holding kuruyorki bağlasın parayı bu işe demi sizin hesaba göre böyle bir kazanç yok şuan türkiye de , peki o adamlar neden girmiyor bu işe ? paraysa para bankalar bile okadar faiz vermiyor

Avşar Beyi link=topic=76516.msg953080#msg953080 date=1420316930' Alıntı:
bu olaylar bukadar kolay değil hepimiz çiftçli yada üretimci olarak biliyoruz , hesap kitap asla defterdeki olmaz ki canlı hayvandır bu , 5000 bin tl kar deniyor kağıt üzeri kar bu , ütopyaya gerek yok düşük yapar , şap gelir perişan olursunuz.Dediğim gibi bu işler el bebek gül bebek değildir , herzaman riski vardır.herkes kendine göre hesaplasın , bu hesaba göre niye insanlar holding kuruyorki bağlasın parayı bu işe demi sizin hesaba göre böyle bir kazanç yok şuan türkiye de , peki o adamlar neden girmiyor bu işe ? paraysa para bankalar bile okadar faiz vermiyor

Gerçek bir fizibilitede bu dediklerinin hepsi katılır işin içine, olayı bir salgına karşı önlem alınır, düşük bruselladan da olabilir mineral ve vitamin eksikliklerinden de başka hastalık ve durumlardan da, o yüzden fizibilite hazırlanırken ön görülebilir kayıplar ya da olası kayıplar diye bir bölüm vardır fizibilitelerde, bu kayıpların içinde buzağı kayıpları , süt kayıpları ve inek kayıpları vardır.

Adamlar en olasılıkların çoğunu hesaplar ve yine de ön görülemeyen kayıplar diye başka bir durum ortaya çıkartırlar :) Bizim burada görülen 2 sayfalık fizibiliteler gibi değil onların fizibilitesi, o yüzden Sütaş, Banvit vs. gibi firmalar süt-besi işinde hala. Bakmayın Koç ' un bu işten çekildiğine o perakende ve gıda sektöründen tamamen çekiliyor, bu firmalar halen işin içinde, arada bir ağlarlar ama herkesten çok daha iyi kazanırlar.

DeHLiZ link=topic=76516.msg953088#msg953088 date=1420317515' Alıntı:
Gerçek bir fizibilitede bu dediklerinin hepsi katılır işin içine, olayı bir salgına karşı önlem alınır, düşük bruselladan da olabilir mineral ve vitamin eksikliklerinden de başka hastalık ve durumlardan da, o yüzden fizibilite hazırlanırken ön görülebilir kayıplar ya da olası kayıplar diye bir bölüm vardır fizibilitelerde, bu kayıpların içinde buzağı kayıpları , süt kayıpları ve inek kayıpları vardır.

Adamlar en olasılıkların çoğunu hesaplar ve yine de ön görülemeyen kayıplar diye başka bir durum ortaya çıkartırlar :) Bizim burada görülen 2 sayfalık fizibiliteler gibi değil onların fizibilitesi, o yüzden Sütaş, Banvit vs. gibi firmalar süt-besi işinde hala. Bakmayın Koç ' un bu işten çekildiğine o perakende ve gıda sektöründen tamamen çekiliyor, bu firmalar halen işin içinde, arada bir ağlarlar ama herkesten çok daha iyi kazanırlar.

kazanç var elbet , bende bir üretimciyim benim kazancım sütyada besicilik değildir en sağlam ırkla üretimdir.benim demek istediğim olay kağıt üstündeki gibi hesaplanmamalı sonuçca canlı hayvanlar bunlar , elbet bir bakım maliteyi var, şuan birçok firma çekildi o kredilerden sonra yapamaycaklarına inandılar çünkü yapamazlarda öyle uzaktan görüldüğü gibi kolay değil.şuan sistemde geldi %40 itha hayvan , konuşcak çok şey ama bakkal işletmediklerini düşünsünler işletmeciler

Avşar Beyi link=topic=76516.msg953131#msg953131 date=1420322878' Alıntı:
kazanç var elbet , bende bir üretimciyim benim kazancım sütyada besicilik değildir en sağlam ırkla üretimdir.benim demek istediğim olay kağıt üstündeki gibi hesaplanmamalı sonuçca canlı hayvanlar bunlar , elbet bir bakım maliteyi var, şuan birçok firma çekildi o kredilerden sonra yapamaycaklarına inandılar çünkü yapamazlarda öyle uzaktan görüldüğü gibi kolay değil.şuan sistemde geldi %40 itha hayvan , konuşcak çok şey ama bakkal işletmediklerini düşünsünler işletmeciler
Işte ben de onu diyorum :) 2 sayfalık fizibilite gören sanıyor ki inek dediğin makine :) batanların çoğu öyle, ömründe belki ineği koyunu sadece televizyonda görmüş :) her işte kazanırsın iyi ya da kötü. Ama her şeye hazırlıklı olmak ve işe 4 elle sarılmak şart.

hacimmet link=topic=76516.msg904285#msg904285 date=1404674134' Alıntı:
Fizibilitede eksik taraflar yanlış hesaplar çok Hocam hayvancılık düşünüyorsak Konyalı olduğunuz için bu bölgenin maliyet ve ürün satış fiyatları üzerinden hesap yapın.

Kısaca 1 sağmal inek üzerinden hesap yapalım ortalama 25 lt süt hesabından gidelim yani
305 x 25 =7625 lt

Konyada güncel süt fiyatıtemmuzdan itibaren 1250 tl artı %8 kdv alırsanız 1250+80=1330 tl desteği hariç 70 tl süt desteği olsa (bu dönem dönem değişiyor ama ortalama 70 tl diyelim)
Süt fiyatı destek dahil 1400 tl
-7625x1400=10675 tl süt cirosu

AYNI ŞEYİ MANİSA/ALEŞEHİR İÇİN YAPARMSINIZ HOCAM :)
1 yıllık hayvan maliyetini hesaplıyalım

günlük ortalama 20 kgr silaj yese 3,5 kgr yonca yese 1,5 kgr saman yese ortalama 25 lt verim için günlük 10 kgr karma yem yese
Burada hesabı şöyle yapalım 12 aylık dönemde yem hesabından 1 ay düşelim 2 aylık kuru dönemde yem maaliyeti laktasyon döneminde günlük masrafın yarısına anca gelir o yüzden 1 ay düşelim toplam 11 ay için yem masrafı hesaplayalım

Mısır silajı 20 kgr-fiyat 125 tl -20x125=2500 lr
Yonca balyesi 3.5 kgr fiyat 550 tl -3.5x550=1925 lr
SAMAN balyesi 1,5 kgr fiyat 300 tl -1,5x300=450 kr
Kesif yem 10 kgr fiyat 1000 tl -10x1000=10000 tl

Günlük toplam 14,875 krş yem maaliyeti olur yem maddelerinin kgr birim fiyatlarınıda bölge fiyatlarından yüksek tututk.

11x30=330 gün ---330x14,875=4,908 tl

Süt cirosu 10675-4908=5765 tl kar

Ortalama bir hayvan için 500 tl sağlık gideri yazalım suni tohumlama vs bu kadar tutmaz ama yinede yazalım.Yıllık ortalama hayvan başı 250 tl bakıcı masrafı yazalım
500+250=750 tl

Yani bu günkü şartlarda konyada 1 inekten yılda 5000 tl kar edilebilir buzağı karı hariç.

Bu konuda yazılanlar gerçekten ufkumu açtı. Tüm arkadaşlardan Allah razı olsun. Bu konu ile ilgili son zamanlarda TKDK ve diğer desteklerle girişimlerde bulunmuş aktif olarak hayvancılık ile uğraşan arkadaşların görüş ve önerilerini de almak isterim.

Saygılarımla.