Ynt: Hangisi önemli? Traktör mü, Ekipman mı?
Önce iş
İşe göre traktör ve o traktöre görede ekipman
Önce iş
İşe göre traktör ve o traktöre görede ekipman
alipasalierkan link=topic=86396.msg1034042#msg1034042 date=1447267657' Alıntı:Aslında mantıklı olan ekipmanın önemli olması gibi gözüküyor. Özellikle mibzer, ilaç mak. ve gübre serpme makinası gibi ekipmanların en iyisi olması her zaman kârlı olacaktır. Traktörümüze uygun en iyi ekipmanı almamız gerekiyor. Ha şöyle bir durum var gelişen teknoloji karşısında ekipmanımızın traktörden istediği güç ve özellik artıyorsa. Bununla birlikte traktörümüzünde daha iyi olması gerekiyor. Böyle baktığımızda aslında ikiside doğru orantılı diyebilirim. Mesela örnek vermek gerekirse Yılmaz abi senin de dediğin gibi genellikle traktör yenileniyor. Arkasından ekipmanlar büyütülüyor ve yenileniyor. Şimdi öbür türlü düşündüğümüzde köyümüzde bir abimiz ekipmanlarını sürekli yeniliyor, büyük ve avrupa ekipmanlar alıyor. Kullandığı traktörler ise Ford 7740 ' tı. Fakat ekipmanlar yenilendikçe gerek hidrolik kapasitesi, gerek hidrolik valf çıkışlarının sayısı, gerek traktörün tonajı yetersiz olmaya başlayınca daha büyük ve donanımlı traktörler aldı. Bunu yaparken de ikinci el traktörler tercih etti. Zaten kendisi hiç sıfır traktör almaz. Genellikle ekipmanı sıfır alır, yada az kullanılmış ikinci el alır. Böyle bir ekonomi izlemekte. Aslında bakıldığında gayet mantıklı diyebilirim.
Bende aynı durumdayım. Tarlayı fazla derin sürmez ve kültivatör teker izini bile kapatmazdı babam ilgileniyor köy işleriyle yanında kimse yok. Çok şükür kimseden geri kalmadık verim ve iş konusunda. Bu sene sıfır traktör aldık bu sene için pulluğu değiştirdim testiye bıçağı aldım ekipman olarak kaldıraca kadar mevcut. Römork eski damperli bana sadece harmanda lazım baharın kültivatör alırım yaza doğruda römork tamam. İşte ikiside önemli diye düşünüyorum.144fenomen link=topic=86396.msg1034109#msg1034109 date=1447280233' Alıntı:Bence ekipman önemli. Traktör eskide olsa yenisinden pek bir aşağı kalır yeri yok.köyde en eski traktör benim ama ben kadar verim alan yok.traktör yeni olmuş güçlü olmuş hikâye önemli olan ekipman toprağı doğru zamanda doğru ekipmanla işleme.
Yaşar abi sanada katılıyorum fakat benim demek istediğim farklı. Mesela ben 640 a 3lü 12 no pulluk 9 ayak kazayağı fln kullanıyorum şimdi degistirsem arazi miktarım a göre 75 hp ideal.alsam td 75 onada aynı inç pulluk sadece 4 lu takarım bu patlatmada da daha büyük tırmıkdada aynı olur yanı verime direk etki etmez benim traktör degistirmem.ama traktör e harcayacagim parayı kaliteli mibzere.ilaca.ekipmana vs yatirsam daha karlı olur.traktörü değiştirmek verime etki etmez diye dusunuyorum.95 hp traktörü olan benim kadar verim alamıyor demek istediğim bu.koridorlar link=topic=86396.msg1034286#msg1034286 date=1447348277' Alıntı:Bende aynı durumdayım. Tarlayı fazla derin sürmez ve kültivatör teker izini bile kapatmazdı babam ilgileniyor köy işleriyle yanında kimse yok. Çok şükür kimseden geri kalmadık verim ve iş konusunda. Bu sene sıfır traktör aldık bu sene için pulluğu değiştirdim testiye bıçağı aldım ekipman olarak kaldıraca kadar mevcut. Römork eski damperli bana sadece harmanda lazım baharın kültivatör alırım yaza doğruda römork tamam. İşte ikiside önemli diye düşünüyorum.
Senin dediklerine katılıyorum benimde dediğim traktörün verime bi etkisi yok. Ben 2. el düşünüyordum traktörü bana 285 yeterliydi bizim burda traktörün çalıştığı yılda en fazla 40 gündür İlçeye yakın yerlerde sulu tarım var biraz daha fazla çalışıyor.Babam almışken yeni olsun dedi aldık.Önceki traktöre ekipmanları 2. el aldım uygun fiyatlarla hiç birinde sıkıntı yaşamadım. Traktör ekim ve hasat zamanında biraz yetersiz kaldı sebebide büyük römorkla iniş ve çıkışlarda problem oluyordu küçük römork var oda uzağa gidip gelince yetiştiremiyordum.Bende şantiye işini bırakıp köy işine ağırlık vermez isem babam tek başına yapamıyor herkesin hakkında hayırlısı.144fenomen link=topic=86396.msg1034312#msg1034312 date=1447352817' Alıntı:Yaşar abi sanada katılıyorum fakat benim demek istediğim farklı. Mesela ben 640 a 3lü 12 no pulluk 9 ayak kazayağı fln kullanıyorum şimdi degistirsem arazi miktarım a göre 75 hp ideal.alsam td 75 onada aynı inç pulluk sadece 4 lu takarım bu patlatmada da daha büyük tırmıkdada aynı olur yanı verime direk etki etmez benim traktör degistirmem.ama traktör e harcayacagim parayı kaliteli mibzere.ilaca.ekipmana vs yatirsam daha karlı olur.traktörü değiştirmek verime etki etmez diye dusunuyorum.95 hp traktörü olan benim kadar verim alamıyor demek istediğim bu.