Hangi sulama sistemi kullaniyorsunuz

Ynt: Hangi sulama sistemi kullaniyorsunuz

hüseyinaslan link=topic=71745.msg828973#msg828973 date=1389902673' Alıntı:
Benim ilgimi ceken pivot sulama sistemleri aslinda ama bolgede olmayinca insan yeterli bilgiye sahip olamiyor
pahali bea pahali olmasaa en güzel tercih.

toplarken düzgün toplayıp düzgün serersen kullanırken dikkat edersen 7-8 yıl kullanabilirsin en kötü ihtimal 5 yıl kullanırsın bu sana baglı.

omerfarukkoc link=topic=71745.msg829944#msg829944 date=1390067994' Alıntı:
Az Çok Arazimiz Var Allah ' a Şükür...
İşçiyle Uğraşmaktansa Bu Pivot Sistemine Yatırım Yapmak Daha Mantıklı Bana Göre...
bu gun biraz inceleme yaptim kendisini 5 ile 10 yil arasinda amorti ediyor. İsin guzel tarafi 30 sene boyunca calismis sistemler var gerekli bakimlarin yapildigi taktirde tabi

hüseyinaslan link=topic=71745.msg829990#msg829990 date=1390073937' Alıntı:
bu gun biraz inceleme yaptim kendisini 5 ile 10 yil arasinda amorti ediyor. İsin guzel tarafi 30 sene boyunca calismis sistemler var gerekli bakimlarin yapildigi taktirde tabi
Aynen Öyle...

Sıra üzeri bitkilerde damlama kullanıyorum ama pancar için damlamayı önermem,diğer ekin yonca vs.yağmurlama kullanıyorum.

Ben center pivot, tasıma boru yagmurlama ve salma sulama ile sulama yapıyorum. Gelecek yıl ki planlamada center pivotun koseleri için yeraltı damla sulama planlaması var bununla ilgili arge calısmalrım suruyor
pivot ile ilgili olarak yatırımın donus zamanı 5-10 yol soylenmiş bence bu bolge kosullarına gore degişir
Benim bılundugum yerde 110 taon/ saatlik kuyu ile ikinci ürün mısır salma sulamada 130-140 dekar alan sulanıyor verim 900-1000 kg/da ben center pivot ile 230 dekar alan ve 1350 kg/ da verim aldım bu rakalmlara gore ben 2 yılda parasını cıkartmış oluyorum. Hem sulanan arazide hem verimde % 50 artıs oldu. İşin gercegi ben ilk planlama yaparkn sadce extra alan arıtısı hesaplamıstım extra verin supriz oldu benim için Sulama ile ilgili yatırımım planlaması yaparken ister damla sulama ister center pivot içğn mevcut sulama sisteminiz ile ne kaadr verim alıyorsunuz bu yeni yatırım yaptıgınız zaman ne kaadr verim hedefliyorsunuz veya ne kadar extra alan sulamayı hedefliyorsunuz bunnüları hesapladıgınızda tahmini yatırımin geri donusmunu hesaplarsanız
Center pivot ile ilgili extra masraflar yıllık bakım olayı var bana soylenen 3000 saatte motor yaglarının degişmesi gerektigi gunluk olarak uzaktan yagmurlama baslıklarının duzgun calısıp calısmaıgı ve donen aksamalrın greslenmesi seklinde ilk kez yazın kullandım ve simdi bugday için kullanacagım simdiye kadar bakım ile ilgili herhangi birsey yapmadım bugday sulaması baslaerkrn sistemi kntrol edecegim vida somonları tekrar sıkacagım ve yol vermeyi planlıyorum

Ürün ekim dongusu içinde sıraya ekilen bitkler dısında bugday varsa ve bugday için sulama yapılması gerekiyorsa center pivot cok mantıklı bşr yatrım oluyor diger turlu bugday içğn tasımalı boru yagmurlaması sıraya ekilen bitkiler içinde damla sulama ekipmanları kullanmak zorunda kalıyorsunuz

unsal link=topic=71745.msg830217#msg830217 date=1390118162' Alıntı:
Ben center pivot, tasıma boru yagmurlama ve salma sulama ile sulama yapıyorum. Gelecek yıl ki planlamada center pivotun koseleri için yeraltı damla sulama planlaması var bununla ilgili arge calısmalrım suruyor
pivot ile ilgili olarak yatırımın donus zamanı 5-10 yol soylenmiş bence bu bolge kosullarına gore degişir
Benim bılundugum yerde 110 taon/ saatlik kuyu ile ikinci ürün mısır salma sulamada 130-140 dekar alan sulanıyor verim 900-1000 kg/da ben center pivot ile 230 dekar alan ve 1350 kg/ da verim aldım bu rakalmlara gore ben 2 yılda parasını cıkartmış oluyorum. Hem sulanan arazide hem verimde % 50 artıs oldu. İşin gercegi ben ilk planlama yaparkn sadce extra alan arıtısı hesaplamıstım extra verin supriz oldu benim için Sulama ile ilgili yatırımım planlaması yaparken ister damla sulama ister center pivot içğn mevcut sulama sisteminiz ile ne kaadr verim alıyorsunuz bu yeni yatırım yaptıgınız zaman ne kaadr verim hedefliyorsunuz veya ne kadar extra alan sulamayı hedefliyorsunuz bunnüları hesapladıgınızda tahmini yatırımin geri donusmunu hesaplarsanız
Center pivot ile ilgili extra masraflar yıllık bakım olayı var bana soylenen 3000 saatte motor yaglarının degişmesi gerektigi gunluk olarak uzaktan yagmurlama baslıklarının duzgun calısıp calısmaıgı ve donen aksamalrın greslenmesi seklinde ilk kez yazın kullandım ve simdi bugday için kullanacagım simdiye kadar bakım ile ilgili herhangi birsey yapmadım bugday sulaması baslaerkrn sistemi kntrol edecegim vida somonları tekrar sıkacagım ve yol vermeyi planlıyorum
çok güzel anlatmışsın öncelıkle çok tesekkur ederım. Dogrusu arastırırken sunları merak edıyorum. Parsellerım çok büyük degil 30 40 70 100 dekar seklınde yerlerımız var bu gıbı buyuklu kucuklu yerlere ayrı ayrı mı almam gerek pek bılgim yok açıkcası.

unsal link=topic=71745.msg830217#msg830217 date=1390118162' Alıntı:
çok güzel anlatmışsın öncelıkle çok tesekkur ederım. Dogrusu arastırırken sunları merak edıyorum. Parsellerım çok büyük degil 30 40 70 100 dekar seklınde yerlerımız var bu gıbı buyuklu kucuklu yerlere ayrı ayrı mı almam gerek pek bılgim yok açıkcası.

Cekilir tip center pivotlar var fiyatları nekadar herhangi bir bilgim yok center pivot için karar verirken arazini sekli de cok onemli hale geliyor sonucta center pivot daire seklinde sulama yapacagı için arazi kare veya diktorgen ise koseler sulanmamıs olacak
Benim sahsi fikrim tabi sizin arazilerin aeklini birbirne uzaklıgını bilmiyorum ama bence damla sulama daha mantıklı olur gibi geliyor hepsini aynı anda sulamak zorunda degilseniz bir mobil filtre ile butun arazilerinizi sulayabilrisiniz gibi geliyor

Aslında tam dıktortgen seklınde. Ama dedıgenede katılıyorum buyuk ve çok duzgun arazı lazım. En ıyısı damlama ıle ıse koyulmak.

su anda tasimali sitem borular ile yagmurlama sistemi kullaniyoruz is gucu temini zorlugu, arazi buyuklugu ve malzeme yetersizligi nedeni ile su bulunmasina ragmen yeterli sulama yapamiyoruz. Baharda silaj misir ekimi yapacagiz, silaj icin ozellikle bu sene gibi kurak senelerde bolgemizde sulama daha da onemli olacak. Onceleri yeni sistem olarak damla sulama dusunuyordum, ancak ornegin 100 dekar arazide 5 yil kullanilabilecek bir damla sulamanin ilk yatirim maliyeti, ve her sene kurma toplama maliyeti/isciligi bunun yaninda ornegin az yagis alan senelerde capa oncesi sulama ihtiyaci olabilecegini de dusunerek tamburlu sistem ve buyuk tabanca sistemlerini degerlendirmeye basladim. Tamburlu sistem benim sartlarimda daha kullanisli olabilecek gorunuyor ancak maliyeti yuksek, 50mt yaricapta puskurtebilen buyuk tabanca sistemleri ise tamburlu sistemi karsilayamazsam iscilik ve dagilim homojenitesi acisindan mevcuda gore nispeten kucuk bir yatirimla daha avantajli olacak gibi gorunuyor.

Gercekten güzel paylasımlarda bulunmusun. Duşuncene katılıyorum bu sene kuraklık gercekten sıkıntı ben 24 mt mesefali tabancalar kullanıyorum. Ama tam homojen dengelı dagılım yapıyor. Sprıngler daha akılcı gibi duruyor