Dedem aldığı gubre sattığı bugday ve aycicegi faturalarını hiç atmazmis. Elektrik fatulari falan , çimento, demir vs faturalar duruyor. En eski 1960 yıllardan kalma evraklar vardi ama tabi çoğu atılmış. En çok dikkatimi çeken 1983 kasim ayında 1 ton buğday 43000 lira , 1 ton DAP 32000 liraymış. Ayrica aynı ayda anneme gelinlik almışlar 31000 liraya ki sordum baya kaliteliymis pahalı aldik demisti.
iyi olmuş atmadığı bravo dedene, o yıl üre gübresi faturası bulabilseydin keşke birde, DAP tan çok çok ucuz olurdu kesin buğdayın yarı fiyatınadır 20-25 bin den fazla değildir, 1983 ben sünnet çocuğuydum fiyatları bilemem ama 7-8 yıl sonrasında az çok fiyatları takibime almaya başlamıştım, biyerlere not alsak daha iyi olurmuş ama 1 ton buğdaydan pahalı gübre hiç hatırlamıyorum eski tarihlerde, 2010 lardan sonra zaten kantarın topuzu kaçtı gübrede, 1 e 1 fiyat normali diyorum ben.
şimdi 1 ton buğday 4300 lira olunca 1 ton DAP 3200 lira olması lazım 1983 e göre ama bugün 13200 lira, buğday 4 lira, tabiki 4 lira Dap gübresinede 4 lira üre gübresinede razı olur üretici, ancak o fiyatlar kurtarır zaten.
Gübre aynı gübre sanki içine fazla bişeymi koymaya başladılar, hayır aynı gübreler, haa bu gübreler bulunmaz hint kumaşları olmuş fiyat uçmuşsa üreticide kullanamaz olay bundan ibaret, zorla güzellik olmaz.
Türkiye 1980 yılına gelindiğinde Elazığ, Samsun, İskenderun, Akdeniz Gübre, Bagfaş, Gemlik ve İGSAŞ gübre tesisleri ile 10 gübre fabrikasına sahip olmuş ve yıllık üretimini 4 milyon tona çıkarmış, o tarihten bu yana gübre üretiminde gelişme durmuş gerileme yavaş yavaş başlamış yakın zamanlarda kaosa gidiş her yıl artmış, hatta son zamanlarda bu makasın açılması hep dışarıdan getirmeye bağlı, getirenlerde ucuza nerden bulsa getirdi Avrupa pazarını örnek göstererek voleyi vurdu görünüyor.