Gübreleme öneriniz nedir

Merhaba arkadaşlar çiftçiliğe yeni başladım bu 2. Sezonum geçen sene şeker pancarı ektim verim çok kötü 5.5 ton bundan dolayı bu sezon ekiceğim yerden toprak analizi yaptırdım çıkan sonuçlar böyle tavsiye olarak da hümik asit yapmamıda önerdiler sizin görüşleriniz nedir kireçlenmeye falan karşı ne yapayım
10912c246a4748f3da2440e814ae647c.jpg

Alınabilir potasyum yüksek gözüksede aslında bitkiye yarayışı olmuyor. Kireç oranın yüksek. 40-50 kg/da 3 15 +kükürtlü gübresini kullanırsan tabana istediğin sonuçlara yakın verim alabilirsin.

Birde dekara 1 lt hümik asit gelecek şekilde ekimden önce tarlaya atıp karıştırabilirsin kirecin etkisini azaltabilirsin. Uzun dönemlik sonuçlar için hayvan gübresi atarsan arazine, çokça faydasını görürsün. Bu arada bende ziraat mühendisiyim ve çiftçilik yapıyorum

Hocam ben 5 yıldan beri karın üzerine Gübre atmaya çalışıyorum. Gübremi almadım fakat yarın bağlantıyı kurup, çarşamba gübreyi getirtip, perşrmbe günü atmayı düşünüyorum. Bu erken dönemde atılan üre bitkinin çalışmasını sağlıyor. Yeni nesil akıllı üre denilen gübreden kullanıyorum. Bazı meslektaşlarım erken atılınca faydası olmayacağını söylüyor, bense bu dönemde atılan gübreden hep fayda gördüm. Kitapta yazılan ile pratikte yapılan ve doğru olan arasında farklar olabiliyor. O yüzden konuşana değil , işini iyi yapana sor

Bu geçen sene ektiğim tarla değil başka tarla ayçekirdeği kalktı şeker pancarı ekicem
Organik madde oranı çok az imkanınız varsa dekara 5 tona kadar iyi yanmış ahır gübresi çekip derin sürüm yapabilirsiniz, bu sene için yapamam diyorsanız organik maddesi düşük olan tarlalar için ürünler var onlardan kullanıp ahır gübresini seneye halledebilirsiniz. Magnezyum çinko demir vs. oranı gözükmüyor fakat toprak kirecli olduğu için bu maddeler toprakta yeteri miktarda olsa bile bitki alamaz. Taban gübresi seçimini kükürtlü gübreden yana kullanabilirsiniz ve ek olarak üstten magnezyum, demir, çinko ve borlu karışımlar kullanabilirsiniz. Önermede potasyum vermemis muhtemelen tarlanızda çok fazla diye fakat kireçli bir tarla olduğundan potasyumun bitki tarafından alımı zor olacaktır belirli miktarda potasyum sülfat uygulamanızı ve yağmurlama veya damlama yapıyorsanız suyla vermenizi öneririm. Üst gübrelemeyi parçalamanız sizin icin faydalı olacaktır mesela azotlu gübreleri 1.çapa ve 2. Çapaya bölebilirsiniz, potasyumu 2 parca halinde sulamayla verebilirsiniz ama en geç agustos başına kadar gübrelemeyi bitirmenizi öneririm. Birde bor uygulamayı kesinlikle ihmal etmeyin ve sıvı kükürt uygulayabilirsiniz, sıvı kükürtler biraz pahalıdır fakat aldığınız sonuca değecektir. Sonuçları olabildiğince cok ilgili kişiye göstermenizi tavsiye ederim böylelikle eksik veya yanlış bilgileri düzelterek en dogru bilgiye ulaşmış olursunuz.

Hocam ben 5 yıldan beri karın üzerine Gübre atmaya çalışıyorum. Gübremi almadım fakat yarın bağlantıyı kurup, çarşamba gübreyi getirtip, perşrmbe günü atmayı düşünüyorum. Bu erken dönemde atılan üre bitkinin çalışmasını sağlıyor. Yeni nesil akıllı üre denilen gübreden kullanıyorum. Bazı meslektaşlarım erken atılınca faydası olmayacağını söylüyor, bense bu dönemde atılan gübreden hep fayda gördüm. Kitapta yazılan ile pratikte yapılan ve doğru olan arasında farklar olabiliyor. O yüzden konuşana değil , işini iyi yapana sor
Atılan her gübrenin illaki yararı olacaktır, önemli olan attığınız gübrenin ne kadarı bitki tarafından kullanılabiliyor? Karda attığınız ürenin %30 luk kısmı bitkinin işine yarıyorsa, kardeşlenme döneminde yani baharda attıgınız ürenin en az %60 lık kısmı bitkiye yarar. Bunu aynı tarlada uygulama yaparak görmek en dogru yoldur.

Değerli görüşleriniz için teşekkür ederim yorumlarınızı tektek okudum çinko demir gibi diğer analizleri yaptıramadım çünkü analiz yapan yerin yetkisi yokmuş ondan dolayı onlar seneye kaldı bugunde birkaç ilaç satan yer ve tarım müdürlüğüyle konuştum şöyle bir uygulama yapmaya karar verdim ve yine bazı sorularım var
1-tarım müdürlüğünde toz kükürt tarlaya gömen makine varmış onu vericekler tarlalar şuan çok çamur biraz girilebir olunca tarlaya kireç oranını düşürmek için toz kükürt yapıcam SORUM:ne kadar kükürt vermeliyim bana dekara 100 kg ver dediler oda 350 tl yapıyor ve 50 dekar ekiyorum ben 50 kg dekara vermeyi düşünüyorum
2-tavsiye edilen taban gübresinde dekara 50 kg seklinde kullanıcam
3-üst gübre 2 kere yapıcam 1. Ve 2. Suda üre ve amonyum sülfat vericen
4-holder ile hümik asit ve sıvı kükürt vericem çapadan önce
5-diğer sezon için tarlanın başına şimdiden hayvan gübresi depolucam şimdiden yanması için
Sizin değerlendirmeniz nedir

Değerli görüşleriniz için teşekkür ederim yorumlarınızı tektek okudum çinko demir gibi diğer analizleri yaptıramadım çünkü analiz yapan yerin yetkisi yokmuş ondan dolayı onlar seneye kaldı bugunde birkaç ilaç satan yer ve tarım müdürlüğüyle konuştum şöyle bir uygulama yapmaya karar verdim ve yine bazı sorularım var
1-tarım müdürlüğünde toz kükürt tarlaya gömen makine varmış onu vericekler tarlalar şuan çok çamur biraz girilebir olunca tarlaya kireç oranını düşürmek için toz kükürt yapıcam SORUM:ne kadar kükürt vermeliyim bana dekara 100 kg ver dediler oda 350 tl yapıyor ve 50 dekar ekiyorum ben 50 kg dekara vermeyi düşünüyorum
2-tavsiye edilen taban gübresinde dekara 50 kg seklinde kullanıcam
3-üst gübre 2 kere yapıcam 1. Ve 2. Suda üre ve amonyum sülfat vericen
4-holder ile hümik asit ve sıvı kükürt vericem çapadan önce
5-diğer sezon için tarlanın başına şimdiden hayvan gübresi depolucam şimdiden yanması için
Sizin değerlendirmeniz nedir
Önerim; kükürtü söylenilen miktarda vermen zaten kükürt kendini tam anlamıyla 3 yılda gösterecek, toz kükürt fiyatına gelince bir hafta önce Kırıkkale'deki bir firmadan ton başı 700tl gibi bir fiyat aldım dekara 70 tl maaliyeti çıkar. Taban gübresini ise hepsini dap vermek yerine yarısını (hatta daha fazlasını) azot ve fosforun yanında potasyum içeren bir gübre verebilirsin (markaların pancar için üretmiş oldugu gübreler gibi) aksi takdirde verim alırsın fakat polar çok düşük gelir. Üst gübreleme güzel ek olarak potasyum sülfat ekleyebilirsin. Pancarın her döneminde potasyum önermemin sebebi; her döneminde kullanıyor olmasıdır, bu konuda ülkemizde tarlaların potasyum ihtiyacı olmadığı yönünde genel bir kanı var, tarlalarımızda potasyumun fazla olması bitkinin bunu alabilecegi anlamına gelmez bu yüzden bitkiye alabileceği miktarda verilmesi şarttır. Hümik asit ve sıvı kükürt uygulaman isabetli olacaktır fakat bu ürünleri kesinlikle kaliteli yerlerden al. Bunların yanında pancar 8-10 yaprakken bor uygulamanı tavsiye ederim, çok fazla yarar görürsün. Ahır gübresini yığman ve fermentesini saglaman ilerki yıllarda çok isine yarayacaktır. Gübrelemeyi em geç ağustos başına bitirmeni tavsiye ederim. Tekrar dediğim gibi sonuçları olabildiğince fazla bilirkişiye göster ki yaptığın uygulama ve kârın maksimuma ulaşsın.

Önerim; kükürtü söylenilen miktarda vermen zaten kükürt kendini tam anlamıyla 3 yılda gösterecek, toz kükürt fiyatına gelince bir hafta önce Kırıkkale'deki bir firmadan ton başı 700tl gibi bir fiyat aldım dekara 70 tl maaliyeti çıkar. Taban gübresini ise hepsini dap vermek yerine yarısını (hatta daha fazlasını) azot ve fosforun yanında potasyum içeren bir gübre verebilirsin (markaların pancar için üretmiş oldugu gübreler gibi) aksi takdirde verim alırsın fakat polar çok düşük gelir. Üst gübreleme güzel ek olarak potasyum sülfat ekleyebilirsin. Pancarın her döneminde potasyum önermemin sebebi; her döneminde kullanıyor olmasıdır, bu konuda ülkemizde tarlaların potasyum ihtiyacı olmadığı yönünde genel bir kanı var, tarlalarımızda potasyumun fazla olması bitkinin bunu alabilecegi anlamına gelmez bu yüzden bitkiye alabileceği miktarda verilmesi şarttır. Hümik asit ve sıvı kükürt uygulaman isabetli olacaktır fakat bu ürünleri kesinlikle kaliteli yerlerden al. Bunların yanında pancar 8-10 yaprakken bor uygulamanı tavsiye ederim, çok fazla yarar görürsün. Ahır gübresini yığman ve fermentesini saglaman ilerki yıllarda çok isine yarayacaktır. Gübrelemeyi em geç ağustos başına bitirmeni tavsiye ederim. Tekrar dediğim gibi sonuçları olabildiğince fazla bilirkişiye göster ki yaptığın uygulama ve kârın maksimuma ulaşsın.
Kükürtü hangi firmadan alsınız iletişim bilgilerini verirmisiniz

Atılan her gübrenin illaki yararı olacaktır, önemli olan attığınız gübrenin ne kadarı bitki tarafından kullanılabiliyor? Karda attığınız ürenin %30 luk kısmı bitkinin işine yarıyorsa, kardeşlenme döneminde yani baharda attıgınız ürenin en az %60 lık kısmı bitkiye yarar. Bunu aynı tarlada uygulama yaparak görmek en dogru yoldur.
Nasıl yani mesala ben arpaya 12 kilo üre attm hemen akabinde yagmur yagdı. Şimdi yüzde kaçlık arpa kabul ederki

Bence mehmet sak doğru söylüyor kükürt uygulaması benim ph oranını düşürücek başka bir yol varmıdır kireç oranını düşürmek için
Diğer bir yol olarak kükürt vermezsin dolayısıyla topraktaki fosfor,potasyum,demir,çinko vs çözüp bitkiye vermek yerine kendin uygulama yaparsın ama unutma ki ileride daha fazla kireçlenmeye ve ph nın yükselmesine sebep olacaktır.