Geri Dönen Hiçbir Ürün İçeride Satışa Sunulmuyor

6.png

Türkiye Tarım Zirvesi’nde Bakan İbrahim Yumaklı’dan Önemli Açıklamalar

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Türkiye Yüzyılında Sürdürülebilir Tarım" temasıyla düzenlenen 4. Türkiye Tarım Zirvesi’nde, tarımsal üretim, ihracat, gıda güvenliği ve hayvansal üretim konularında önemli bilgiler verdi.

İhraç Edilen Ürünlerde Geri Dönüş Oranı Çok Düşük

Bakan Yumaklı, Türkiye'nin ihraç ettiği ürünlerin geri dönüş oranının binde 1 ile binde 2 arasında olduğunu belirterek, geri dönen ürünlerin hiçbir şekilde iç pazara sunulmadığını ve tamamen imha edildiğini vurguladı. Yumaklı, Avrupa Birliği standartlarıyla tam uyum içerisinde olduklarını ifade ederek şunları söyledi:
"Standartlarda, analizlerde tam uyum halinde olduğumuz Avrupa Birliği'nin tüketmediği herhangi bir şeyin Türkiye'de tüketilmesine izin vermiyoruz. Bu ürünler gerekçesi ne olursa olsun imha ediliyor."

Tarımsal Üretimde Rekor

2023 yılında Türkiye'nin 139 milyon tonluk bitkisel üretimle Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını söyleyen Yumaklı, Türkiye’nin tarımsal hasılada 68,5 milyar dolarla Avrupa’da 1’inci, dünyada ise 9’uncu sırada olduğunu belirtti.
"Bu rakamlar, Türkiye’nin tarımda güçlü bir ülke olduğunu gösteriyor ve tarım bitti diyenlere net bir cevaptır."

Kırmızı Et ve Sürdürülebilirlik

Türkiye'nin kırmızı et üretiminde yüzde 95 oranında yeterli olduğunu, geri kalan yüzde 5’lik kısmın ithalatla karşılandığını ifade eden Yumaklı, ithalatın yalnızca ihtiyaç için değil, fiyat hareketlerini düzenlemek amacıyla da yapıldığını belirtti. Ancak bu durumun uzun vadede sürdürülebilir olmadığını dile getirdi.

Denetim ve Uygunsuzluk Oranları

Bakanlık tarafından 2023 yılında 1,2 milyon denetim gerçekleştirildiğini belirten Yumaklı, bu denetimlerde uygunsuzluk oranının yalnızca yüzde 1,8 olduğunu ve işini doğru yapan üreticilere teşekkür etti. Denetimlerin hem üretim alanlarında hem de ihraç ürünleri için gümrüklerde titizlikle sürdürüldüğünü vurguladı.

Gıda Güvenliği ve Pestisit Denetimleri

Yumaklı, pestisit (zirai ilaç) kalıntılarıyla ilgili sıkı denetimlerin yalnızca gümrüklerde değil, üretim alanlarında, hallerde ve tüketim noktalarında da yapıldığını ifade etti. Geri dönen ürünlerin yalnızca pestisit sebebiyle değil, aflatoksin gibi doğal nedenlerle de geri dönebildiğini belirtti.

Üretim Seferberliği

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin tarımda daha yüksek verimlilik ve kalite hedefleriyle 360 derece bir üretim seferberliği başlattığını açıkladı. Bu kapsamda hem hayvansal hem de bitkisel üretimde yeni programların devreye alındığını söyledi.
Türkiye Tarım Zirvesi’nde yapılan açıklamalar, tarım sektöründeki gelişmelerin sürdürülebilirlik ve gıda güvenliği ekseninde şekillendiğini ve Türkiye’nin tarımda iddialı bir konumda olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt