Fabrikalar fiyatı 35 kuruşa çekti! Domates tarlada çürümeye kaldı

1602710029711.png

avrupadaki çiftçiler gibi örgütlenebilsek ve hakkımızı ararsak o zaman ben görürüm tarım bakanını yüzünü.koltukta kalabiliyormu. ama malesef biz çiftçiler birlik olamıyoruz.birimiz konuşursa birimiz susuyor. sonra da tek bireysel olarak sesimiz çıkınca da ananı da al git diyorlar.

Geçen hafta balıkesir-çanakkale tarafındaydım yolda sağlı sollu uçsuz bucaksız domates tarlaları gördüm o ovaya ne ekseniz yetişir niye ısrarla domates ekip yok pahasına satıyorlar anlamıyorum.kapya biberi 45 kuruştan satıyorlarmış yahu bir insan günde en fazla 200 kilo zor toplar işçi yevmiyesini dahi kurtarmaz o ovada en lüks traktör 240 arkasında ki römork at arabasından bozma üzülüyorum alışkanlıklarından vazgeçmiyor insanlar.

Bence olay aliskanlik degil.

Urettigimi hemen toptan satayim dusuncesi. Domatesi, kapyayi, enginari ucuza vermem konserve yaparim diyen yok. Kooperatif hic yok! Olsa domatesi kurutur satarlar, kapyayi kozler yaga yatirir satarlar, sutu kucuk 15-20 ton gun Nandita kirip tag, kadar, yogurt satarlar. Kusura bakmayin ama birlkktelik yok, rahat kacmak var, tuccara mali kaptir ama komsunla koooperatif if kurma.

Ekli dosyayı görüntüle 53175

avrupadaki çiftçiler gibi örgütlenebilsek ve hakkımızı ararsak o zaman ben görürüm tarım bakanını yüzünü.koltukta kalabiliyormu. ama malesef biz çiftçiler birlik olamıyoruz.birimiz konuşursa birimiz susuyor. sonra da tek bireysel olarak sesimiz çıkınca da ananı da al git diyorlar.

İnsanlar korkuyor haklı olarak. Bugün çiftçiler eylem yapmaya kalksa vatan haini terörist diye içeri atarlar.

Nohutu biçtik, aynı hafta kahveye doğru bir gittim. Tüccar orada oturuyor, nohut lafı geçince gel mala bak dedim.. O arada kendisinden mal alan bir adamı attığı kazıktan dolayı nasıl kovduğunu anlatıyor..

Neyse indik depoya, baktı kilo 2.5 TL dedi, Oğuz'u kovmuştun ya bende seni kovuyorum dedim..

Ayıp lan 2.5 TL'ye nohut toplayıp 1.5-2 Dolara dışarıya satıyorlar.. 2 hafta sonra 3.5 TL rakam verdiler, vermedim hala duruyor.

Memleketin enayisi çiftçi mi ? Salça para, yağ para ekmek para herşey para , domates, ayçiçeği, mısır, buğday, patates hepsi bedava... Fiyatı düşük açıkla, düşük rakamdan tüccara mal toplat sonra piyasa oturdu de fiyat yükselsin..

Ben memurum, aylık bir gelirim var. Zar zor 3 saat yol gidip babadan, atadan kalan tarlalara sahip çıkmak için tarımla uğraşıyorum, içimize işlemiş bırakamıyoruz. Bir de sadece bu işle geçinmeye çalışan bir dünya çiftçi kardeşimiz, arkadaşımız var.

Yapılan masrafı çıkartamayacağız bu gidişle.. 1977 model traktör 80 bin TL , uyduruk bir tarım aleti 10 bin TL, Gübrenin tonu 3 bin TL..

Allah emeklerimizi zayi etmesin, araya vermesin..

İnsanlar korkuyor haklı olarak. Bugün çiftçiler eylem yapmaya kalksa vatan haini terörist diye içeri atarlar.
Bu adam traktörüyle Ankara ya gidecekti eylem için, bikaç yerde görmüştüm haberini ama maalesef engellendi ve tuhaf olan kaç saattir haberi arıyorum o da yok. Halk TV de videosunu buldum sadece

Bu adam traktörüyle Ankara ya gidecekti eylem için, bikaç yerde görmüştüm haberini ama maalesef engellendi ve tuhaf olan kaç saattir haberi arıyorum o da yok. Halk TV de videosunu buldum sadece
Yakub abiyi engellediler malesef birliktelik ve kooperatif olmayınca bu ülke zor ilerler ama tarım elbet bir durum olacak

Yakub abiyi engellediler malesef birliktelik ve kooperatif olmayınca bu ülke zor ilerler ama tarım elbet bir durum olacak
Biz burda bile birlikte olamıyoruz ufuk. Adam salça yapın diye tavsiye veriyor 1 dönüm yerden ortalama 10 ton domates çıkar bunu eken adam da 1 dönüm emiyor nasıl yapsın? Biberi közleyecwkmiş nasıl közlenecek atıyorum 20 ton biber? Bu ürünler buğday, ayçiçeği VS gibi değil zamanla yarışıyorsun sen fabrika değilsin ki 1 ton biberi işleyene kadar hepsi çürür. Her bölgenin dinamiği farklıdır öyle salça yapın demekle olmuyor. Her neyse biz bile birbirimize arka çıkamıyoruz ki işte tek tük ses çıkaran oluyor onu da eziveriyorlar

Eren arkadas, elinde 50 ton domates varsa hepsini dereye dokmek mi dogru, bir tonu salca yapmak mi? Ne olsa iki ekmek parasini kurtarmak hata mi? Butun biberinj yapma ana 200;300 kavanoz kozlenmis yap pazarda sat mazot paran ciksin , zararin azalsin demek kotu mu?

Zararin neresinden donsen kardir, ne kurtarsan kardir.

Nedenle birisine calis deyince hemen tepki geliyor, belki de ben hataliyim. Kusura bakmayin aklim buna erdi yazdim.

Eren arkadas, elinde 50 ton domates varsa hepsini dereye dokmek mi dogru, bir tonu salca yapmak mi? Ne olsa iki ekmek parasini kurtarmak hata mi? Butun biberinj yapma ana 200;300 kavanoz kozlenmis yap pazarda sat mazot paran ciksin , zararin azalsin demek kotu mu?

Zararin neresinden donsen kardir, ne kurtarsan kardir.

Nedenle birisine calis deyince hemen tepki geliyor, belki de ben hataliyim. Kusura bakmayin aklim buna erdi yazdim.
Abi sana kızmak değil burda amaç ama şu var gıda işleyip satmak gerçekten çok zor üzüm aldık pekmez yaptık satılmıyor büyük ihtimal bu domates ve biberin fazla oldugu yerde salça zaten pazarda kg fıyatı 5 liradır olmasa bile bunlar tek başına erkek tarafından yapılacak iş değil şimdi ki kadınlarımızda ancak kendine yetecek kadar yapar onu da Instagram da paylaşır malesef bazen o kadar zor durumlar var ki anlatılmıyor abi tarım da kesinlikle çok önemli reformlar yapılmalı ardından ise ihracata yönelmeliyız bugun ilçeye ceviz almaya gıttım 18 TL ye aldım çok uygun demekki son dikilen cevizlerde meyve vermeye başlarsa ceviz 10 TL yede düşer ama neden çünkü ithal ceviz markette 25 TL o kadar karmaşık olay var ki

Dogru soylersin Gardo, yazdiklarin dogru, rahat alistik, tembellestik, koylerde market var yogurt yumurta aliniyor. Elbette masraflarimiz da artti, yetistirmek zor, kanaat azaldi. Sen calisiyorsun, memursun, ciftcisin, pazarlama da yapiyorsun , yani elin tasin altinda mutlaka dogruyu gorup yaziyorsun, Allah saglik ve calismak icin guc versin.