[MENTION=57777]kaynari[/MENTION] yi yawaş yawaş anlıyorum dediklerinde haklı olduğu noktalar elbetteki war ama tarzını kelimelerini biraz daha farklı yapabilirse hepimiz birbirimizi anlayabileceğiz....
bende anlıyorum abi
açık açık sordum çiftçilik yapıyor musunuz? diye yapıyorum demedi kelimeyi dikkatlice seçti ve 300 dönüm ekili arazim var dedi
muhtemelen başkası ekip biçiyor arazileri ya ortağına yada başka bir yöntem kullanarak (para karşılığı ekim yaptırıyor da olabilir)
konuyu bir şekilde siyasete çekip,
daha sonrada mesajlarının siyasi yorumlandığı için mağdur olduğunu iddia ediyor
bu mağdur edebiyatına da bir yerlerden tanıdık geliyor ama
şimdi 20 sene öncesinde köyde beslediği kuzulardan bahsedip,
şu an yemin pahalı olmasından ve kar edememekten şikayet eden arkadaşlara;
yemlerinizi neden kendiniz yapmıyorsunuz durmadan tarım politikalarından şikayet ediyorsunuz tarzında bir şeyler anlaşılıyor yazdıklarından,
ki genel olarak her konudaki görüşü de böyle
gel gelelim hayvancılık deyince Türkiyede ilk akla gelen isimlerden olan ve çiftçi tvde çok güzel programlar yapan Eşref Şekerli'ye göre kendi yemini kendi üretmesi bir insanın sadece karlılığı arttıran bir durum olmalıdır
Avrupa ve tüm dünyada da böyle olduğunu bunların farklı sektörler olduğunu ve özellikle küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinin korunması için avrupanın bu şekilde politikalar ve desteklemeler geliştirdiğini söylüyordu bir programda
Şimdi aslına bakarsak burada bizim hatamız tecrübesi ile dünyadaki ve ülkemizdeki fuarları gezerek çiftlikleri gezerek kendisini geliştirmiş sektörün içinden Eşref Şekerli'nin görüşlerini mi dikkate alacağız yoksa 20 sene önce 20 tane koyun gütmüşlüğü olan Şaabettin beyin görüşlerini mi dikkate alacağız
Şaabettin beye göre hükümetin tarım politikalarının eleştirildiği yada desteklemelerin eleştirildiği bir yerde işi hükümete bağlamak edepsizlikmiş, burada birçok kişi sanalmış nickname kullanıyormuş ama bu konuda Şaabettin beye yüklenilerek mağdur ediliyormuş ( az önceki ithamlarımdan dolayı yine mağdur olmuş olabilir özür dileyeyim baştan hatta bundan sonraki mağduriyetleri içinde özür dilerim)
Diğer bir enteresan konu şu ki burada hükümet partisini destekleyen oy veren başka üyelerimizde var ve bu tarz tarım politikaları tartışıldığında yanlışlar ortaya koyulduğunda Şaabettin beyden başka kimse rahatsız olup insanları edepsizlikle suçlamıyor. onlarda biliyor yem pahalı mazot pahalı
Şaabettin beye göre pahalı değil üstelik kazanamıyorsanız kendiniz yapın yeminizi kendiniz üretin mazotunuzu diyebilecek kadarda cesur
çünkü Şaabettin beyin 300 dönüm ekili arazisi var diğer üyelerimiz çiftçilikten geçiniyorlar.
benimde başka gelirim var sadece çiftçilikten geçinmiyorum ama forumda sorduklarında şu kadar dikili zeytinim var demiyorum zeytincilik yapıyorum diyorum çünkü kendim sürerim kendim toplarım kendim çapalarım işçiyle birlikte ama terimi akıtırım o tarlaya ve karşılığını almak kazanmak isterim. Bir partinin il veya ilçe teşkilatında oturup tarımı boşlamış biri değilim bu yüzden tarım konusundaki her türlü iş ilede ilgiliyim bu konuda açılmış konuları takip ediyorum.
Her çiftçi gibi traktörle ekipmanla ilgiliyim o konuları okur araştırır paylaşırım.
Bazen forumda bir konu açılır siyasi mecraya kayar, ilk başlarda hemen atlardım fakat artık biliyorum ki o konu kilitlenecek dışarıdan okur bir şey yazmam bilirim ki kilitlenecek çünkü amacı aşmış, ama sağolsun Şaabettin bey bu tarz yorumlarıyla konuyu öyle bir mecraya taşıdı ki artık açık bir şekilde hükümeti eleştirmek yerine Şaabettin beyi eleştirerek de forumda siyaset yapabiliyoruz
Şaabettin beyin dahil olduğunuz bir konuda uzun uzun mesajlar yazmayı adet edindim çünkü biliyorum ki olayı iyi açıklamadan bir kaç şey yazıp bıraksam oradan alıp lafı güzelce salata yapıp önüme servis edecek
şimdi gelelim [MENTION=57777]kaynari[/MENTION] Şaabettin beye bir kaç cevaba
Köylünüz sulama yapmak yerine(verimi arttırmak) hükümet kurup yıkıyorsa köylünüze başarılar dilerim ama bu mecrada verimi arttırmanın yollarını arayan insanlar sizin köylünüz değiller
Emmi oğullarınız peynir yapıp pazara satıyorlarsa şikayet halinde cezasız kalmayacağını unutmasınlar damgalamadan pazarda yumurta satamıyoruz ki süt ve süt ürünlerinde denetim ve cezalar daha caydırıcı
Üstelik bu yolla kazanmak elbet mümkün ama olması gereken bu değildir sizin bu yaptığınız önermelerle çok büyük bir kayıt dışı ekonomi oluşur ki devlet bu açığı kapatmak için daha fazla vergilendirme ve cezalandırma yöntemine gider.
Yoksa çevir telle bir alan doldur içine tavuğu, 20 30 küçükbaş, 1-2 büyükbaşla kola şişelerinde vergisiz izinsiz süt, peynir, yumurta, sat yol kenarında kola şişelerinde yağ, dondurma kaselerinde reçel sat değil 1 tane 2 tane de çiftçeker traktör alınır.(bu traktör konusuna değinmek istemiyorum daha önce bir konuda bu traktörlerin neden alındığı ortaya konmuştu)
Hatta şöyle diyeyim ben kendi ürettiğim vede köylüden topladığım yağları şişeleyip satsam şu anki kazancımdan çok çok fazlasını kazanırım ama bu yağı satarken veya taşırken yakalanmazsam. Ben bu yağı vergi levhası olan bir işletmeye satmaya mecburum aksi halde bir vergi levhası alıp bu işi kayıt altında yapmalıyım ki hem ben kazanayım hem devletim kazansın.
Hadi diyelim bir çok sektörde bu durum uygun ama hayvancılıkta bir kişi hayvanlarla ilgilenmeli bir kişi tarlalarda kaba yem üretimi ve hayvanlara bakana yardım etsin bir diğeri yem üretimi için hem alışverişi hemde üretim aşamasını yapsın bir diğeri ise bunları pazarlamaya uğraşsın ve bu işleri yapanlar asla hastlanmamalı ki işler hiç sekteye uğramasın yada adam çalıştırsınlar bir diğeri de mali işleri yasal izinler ve koordinasyonla uğraşsın
iyide siz köylüyü üreticilikten çıkarıp hem üretici hem sanayici hemde pazarlamacıya dönüştürüyorsunuz yani şirketleştiriyorsunuz.
Yani anlayacağınız biz burada kuru kuruya hükümet eleştirisi yapmıyoruz bu tür mesajlarda konularda zaten siliniyor
Bizim eleştirdiğimiz konular
1- Bir kararname çıkarıp anlaşmalı üretime itilen çiftçinin haklarının korunması gerekirdi
2- Tarıma verilen desteklerin çiftçiye yararlı olabilmesi ve bunun aksine işleyen seyirler elbette eleştirilir. mesela ekipman desteğinin sanayiciye daha çok yaraması, yemdeki ve gübredeki kdv kaldırılarak çiftçiye verilmek istenen desteğin yine yapılan zamlarla sanayicinin eline geçmesi
3- hibe destek ve fonların yandaşlık gözetilerek dağıtılması hatta tabiri caizse çalınması (hayvan işletmesi desteklerinin işletmenin el değiştire değiştire birçok kişinin yararlanması haberlere çıkmıştı hatırlarsanız)
velhasıl kelam bir konuda da benim üyeliğimi siliniz gibi bir talepte bulunmuşsunuz okuyunca tebessüm etmedim değil hani
moderatör seçimine dikkat edilmesi gereken konunuz.
Nasıl yani burada olmak istemiyorsanız pekala kendiniz de buraya girmeyerek bunu yapabilirsiniz neden beni atın buradan kovun diye bir talebiniz var
Yine dahil olmak istemediğim bir konuda dayanamayarak gereğinden fazla uzun bir mesaj yazdım okuyanlara teşekkür ederim kusura bakmasınlar