Ynt: ERKUNT SYNCHRO-SHUTTLE TRANSMİSYON denemesi
Sağol Emre.
Aslında Türkçe ' de tam karşılığı olsaydı onu yazmak isterdim konu başlığına. Sychro-shuttle, senkronizeli levye veya mekik kolu diye de adlandırabiliriz.
Mekanik şanzumanlarda vites geçişleri 3 şekilde gerçekleştirilebiliyor:
Birincisi kara şanzuman diye tabir edilen tip. Bu şanzumanda vites kolu doğrudan dişliye hareket verir. Vites değişiminde dişlinin mil üzerinde hareket etmesi sağlanarak eş çalışan karşılık dişlisine hareketi iletmesi prensibine dayanır. Vites geçişleri çok zor ve seslidir. Eski kamyon ve traktörlerde sıkça kullanılmaktaydı. Ara gazı yapmadan vitesi geçirmek neredeyse imkansızdır, ustalık ister.
İkincisi ise manşonlu tip. Bu tür vites geçişinde dişliler sabittir. Vites değişimlerinde dişli ile mil arasında sabitlemeyi sağlayan manşonlar bulunmaktadır. Manşonlar, dişli üzerindeki spline tabir edilen küçük dişlere geçerek o dişlinin yataklandığı mil üzerinde sabitlenmesini ve milden aldığı hareketi karşılık dişlisine iletmesini sağlar. Eş dişliler daima birbirine geçmiş durumdadır. Dolayısıyla kara şanzumana oranla özellikle düşük devirlerde vites geçişleri daha kolay ve sessizdir. Fakat devir farkı olan durumlarda sesli çalışmaktadırlar.
Üçüncüsü ise senkromeçli tiptir. Bu tür vites geçişi de 2. tipe benzer mantıktadır. Sadece dişli ile mil arasında hareket iletimini sağlayan manşonlar yerine senkromeç adı verilen parçalar kullanılmaktadır. Bu senkromeçler sayesinde yüksek devir farkı olan durumlarda dahi sessiz ve kolay vites geçişi sağlanabilmektedir. Senkromeç üzerindeki açılı yüzeye sahip sürtünme plakaları ile birleştirilecek olan dişli - mil gruplarının hızları birbirine eşitlendikten sonra vites geçişi sağlanmaktadır. Şu an birçok traktör üreticisi firma tarafından kullanılmaktadır.
Mevcut şanzumanda 1-2-3-4 numaralı viteslerde sekromeç, diğer viteslerde manşon bulunmakta. Bu videodaki şanzumanda ise H-L-R viteslerinde de senkromeç kullanılmıştır.
Şu an mekanik şanzuman kullanan birçok traktör markasının orta güçteki modellerinde uygulanan bir yöntemdir. Bizim için biraz geç kalınan bir çalışma aslında.
-*M@L!CL!_€MR€*- link=topic=22895.msg188923#msg188923 date=1245489985' Alıntı:
Çok Harika bir paylaşım Ersan abi emeklerine saglık... Erkunt hergün gelişiyor umarım bu hep davam eder...
Abi bişey soracagım ya ben bu sychro hakkında fazla bir bilgiye sahip değilim bi açıklasan en baştan bu nedir eger sahmet olzsa?