Bir bildiğiniz elbette bardır ama yazmadan edemedim.
Ekicinin derin sürmenizi istememesinin sebebi belkide çiftçinin tarla kaba ( yumuşak ) halde iken ekim yapılmasını istemesi olabilir.
Bir kere bu kadar sığ bir sürüm ile memnun kalmanız düşük ihtimal.
Sulama imkanı yok diyorsunuz fakat bu sürüm ile yağan yağmuru tutacak kapasitede ( bu yıl için ) az görünüüyor. Sizin tarlanıza uygun ve azar azar sık yağış alsanız bile tavlı vaziyette sürdüğünüzden hafifte olsa pulluk tabanı oluştu buda kök gelişimini yavaşlatacak/sınırlandıracak. Bu sınırlı bölgede ne besin bulursa, ne kadar su bulursa onunla yetinecek. Şimdi şöyle bir husus var bire bir diyemesekte tıpkı insan ve hayvanlarda olduğu gibi bitkilerinde yaşam payı söz konusu. Bu yaşam payına kadar olan bütün etmenlerin üzerine ne koyarsanız maksimum o ölçüde verim elde edersiniz. Farzı muhal 3 kg azot bitkiyi yeşil tutar, hayatını devam ettirmesini sağlar. Bu pay üzerine artık her bir kg artış 100 kg verim demektir. Peki ilk 3kg? O işte yaşam payı. Sizin konunuza dönecek olursak, bu sığlıkta hazırlanmış tohum yatağında ( hele hele suyunda yağışa bağlı olduğu düşünülürse ) sonrasında yapacağınız şeyler ( gübre ve bakım olarak ) yaşam payının çok üstüne çıksada tabiri caizse yemeği koyacağınız tabağın küçüklüğünden mütevellit bunlar taşacak ve istenilen verim elde edilemeyecektir.
Kaldı ki mısır gibi uygun şartlarda boy yapabilen bir bitkinin rüzgarlardan olumsuz etkilenmemesi için kuvvetli bir kök yapısına ihtiyacı olacaktır. Bu rüzgarlardan olumsuz etkilendiği sürece refleks gösterip gelişimi yavaşlayacak belkide duracaktır.
Ne yapılabilir sorusuna gelirsek. Bence ikinci bir sürüm hem otları daha derine gömecek hemde takip eden tarla hazırlığında sorun olmaktan çıkacaktır. Fakat elbette hazırlık esnasında ki toprak tavı önemli.
Not: Dediğim gibi bir bildiğiniz vardır elbet ama emeklerinizin boşa çıkma ihtimali varsa kaldıralım diye yazdım. Kolay gelsin.