Yukarıda bir taksici abim ne güzel yazdı.Aslında sorunun nerede olduğunu gösterdi bize.Sahi bu taksiciler kdv ötv ıvır zıvır indirim ile yarı fiyatına taksi alıyorken.Çiftçi neden tarım aletlerini ötv kdv ıvır zıvır indirimleriyle yarı fiyatına alamıyor ? Taksicilikte öyle birşey ki olsa da olur olmasa da ülke de kavga ediyorlar uberlerle o da hat kavgası.Yani bir hat var herkes o işi yapamıyor.ülkenin 4/1 inden bahsetmiyoruz.Ama çiftçi bu ülkenin 4/1 i ve geri kalan 4/3 nü doyurmaya çalışıyor
Bahsettiğin doyurma işi içinde çiftçiler gübresi mazotu tohumuna sadece dünya sermaye bağlıyor, üretim için tezgaha bağladığı sermayesi yani traktörü ekipmanı tarlası da cabası, kolay kolay kurulamayacak düzenden bahsediyoruz.
Bu kadar bağladığı sermayeye rağmen üstüne çamurda tozda sıcakta soğukta çalışıyor, bütçeden kanunen verilmesi gereken %1 desteğide alamıyor anca %0,4 ünü alabiliyor, onuda nasıl alıyor anlatsan fıkra gibi dünya kıçıyla güler.
en basit bakın geçen sene buğday tohumu almışım , destek verecek diye sertifikalı buğdayın fiyatını açıkladılar bilmemkaç lira, o hesabı yapmıyım bile, ödedik peşin aldık tohumu destek 1 sene oldu yok, vereceklerdi sözde, şimdi tekrar tohum alıcam bi daha ödeyecem hemde 1200 lira olan buğdaya 2100 lira tohum parası vererek alıcamki, tohumluk kullanana destek verecekler kullanmayana vermiycekler güya, niye? kaliteli üretim olsun diye sertifikalı tohumluğu destekliyorlarmış.
e iyide kardeşim senesi geldi ver artık desteğide bu senede sertifikalı alalım, zaten 1700 lira olan sertifikalı tohumluğu 2100 yaptınız, her sene sertifikalıya fazladan sermaye bağlıycaz oturup desteği senelerce bekleyecekmiyiz? 1 yıl içinde veremiyorlarmı? e öyleyse zor etmöesinler ambardan ekeriz, sertifikalınında fiyatı artmaz iyi olur.
olmaz vermezler neden? üreticinin sesi çıkmıyor, alacağını bile zamanında vermezler öyle olursa.
traktör elektrikli olsa ne yapacamki ben, herşeye sermaye bulmak zorundayım, traktör elektirkli olsa ne olur mazotlu olsa ne olur? geçen yılda gübreyi kaktırdılar 3 liradan, dedimki bu fiyat olmaz kimse gübre kullanmaz, az kullanım olur, gübre satışı düşer, gübre kullanımı düşerse verim düşer, netekimde aynen öyle oldu,
senesi gelmiş bir daha tohumluk alıcam ben, oysa sen daha geçen yıl aldığımın desteğini vermezsen yüksek fiyatlı tohumluğa sermaye nereden bulucaz?, ambardan ekeriz kalite düşük olur niye sertifikalı kullanmadın sana hiç destek yok derlerse diye yüksek fiyat tohumluğu alıyor üretici, sertifiklı diye satılan tohumlarda ayrı muamma, önüne gelen kalitesiz tohumluğa sertifika alıp satmaya başladı, iyi para kazanıyorlar üretici mağdur olmuş kimin umurunda.
Elektrikli traktör deli saçması düzeni rayına sokmazki?