Ekmeklik Buğdayda Kaliteyi Artırma Yöntemleri


öncelikle herkese iyi akşamlar forumda araştırdım ve böyle bi konu göremedim bende açma gereği duydum buğdayda kaliteyi protein oranını artırmak için neler yapılabilir?
Kendi ilçemizden örnek vereyim her yıl aynı şeyleri yapmamıza rağmen bu sene verim geçen seneye göre azdı ama buğday kaliteliydi mesela geçen sene protein oranı 9.5 olan buğdayımızı (ilçe geneli böyleydi) 620 den satmıştık bu sene tüm ilçede oran 13 civarıydı ve ortalama 750-800 arası gitti biz 800 den verdik bunun nedeni ne olabilir doğal etmenlerin dışında bizler neler yapabiliriz mesela potasyumlu gübreler olabilirmi? Bu konuda bilgi sahibi olan abilerimin kardeşlerimin forumada bi katkı sağlaması adına bilgilerini deneyimlerini esirgememesini rica ediyorum :)
 
Ynt: Ekmeklik Buğdayda Kaliteyi Artırma Yöntemleri

Nadas yerine münavebe yapılmalı. Örnegin fig ekip topraga azot bırakmalı ya da mart aylarının sonunda hümik fülvik asit sıvı sekilde kullanılmalı en önemlısi toprağı KÜSTÜRMEMELİ.
 
Ynt: Ekmeklik Buğdayda Kaliteyi Artırma Yöntemleri

Hüseyin ASLAN link=topic=77321.msg914034#msg914034 date=1408913436' Alıntı:
Nadas yerine münavebe yapılmalı. Örnegin fig ekip topraga azot bırakmalı ya da mart aylarının sonunda hümik fülvik asit sıvı sekilde kullanılmalı en önemlısi toprağı KÜSTÜRMEMELİ.


hümik asitin bu yıl farkını görmedim. değişik yerlerde parçalı arazi işliyorum.bir bölgedeki arazilerin aynı işçiliğe rahmen gluteni düşük geldi.
 
Ynt: Ekmeklik Buğdayda Kaliteyi Artırma Yöntemleri

İsmail Pelit link=topic=77321.msg914020#msg914020 date=1408910075' Alıntı:
öncelikle herkese iyi akşamlar forumda araştırdım ve böyle bi konu göremedim bende açma gereği duydum buğdayda kaliteyi protein oranını artırmak için neler yapılabilir?
Kendi ilçemizden örnek vereyim her yıl aynı şeyleri yapmamıza rağmen bu sene verim geçen seneye göre azdı ama buğday kaliteliydi mesela geçen sene protein oranı 9.5 olan buğdayımızı (ilçe geneli böyleydi) 620 den satmıştık bu sene tüm ilçede oran 13 civarıydı ve ortalama 750-800 arası gitti biz 800 den verdik bunun nedeni ne olabilir doğal etmenlerin dışında bizler neler yapabiliriz mesela potasyumlu gübreler olabilirmi? Bu konuda bilgi sahibi olan abilerimin kardeşlerimin forumada bi katkı sağlaması adına bilgilerini deneyimlerini esirgememesini rica ediyorum :)
kardeşim çok iyi bir konuya değinmişsin öncelikle proteinin geçen seneye oranla yüksek olmasının sebebi yağışların az olmasıdır sen yine aygı uygulamayı yapıyorsun ama geçen seneye oranla yağışlar çok düşük attığın gübre fazla geldiğinden suda az geldiğinden ürünün doğal olarak kaliteli olacak ikinciside proteini arttırmak için biz potasyum sülfat ve demir sülfat kullanıyoruz potasyum sülfat aynı zamanda hektolitreyide arttırıyor. Sulu arazilerde ise son sulamada kırmızı olması için %33 an gübresi kullanmaktayız.
 
Ynt: Ekmeklik Buğdayda Kaliteyi Artırma Yöntemleri

toprak tahlılını iyi yaptırıp buna gore kullanmalıyız
özellıkle iç anadolu bolgesınde yuksek ph sorunu var bunun onlemını gecıcı degılde kalıcı almalıyız
bıtkı hangı donemde neye ıhtıyacı varsa buna gore gubre ve organık mad kullanmalıyız
toprak işleMeye onem vermelıyız (azaltılmış toprak işlemesine inanmıyorum)
ust gubrelemede atacagınız mıktarı en az ıkıye bolup kullanmalıyız
hububattan öncekı ön bıtkı ıkıncı yıla cok etkı yapıyor
oregın aycıcek tarlayı cok yoruyor aycıcekden sonrakı bugdaya ıyı gubreleme yapmazsam ısdedıgım son8ucu elde edemem
bu yılkı kuraklıkdan degerler yuksek buda dogru
 
Ynt: Ekmeklik Buğdayda Kaliteyi Artırma Yöntemleri

Kökboğaz ilacı atarken çinko 200gr/100lt , pas ilacı atarken potasyum nitrat 300gr/100lt su. Potasyum sülfatı daha çok ayçiçekte kullanmanızı tavsiye ederim.
 
Ynt: Ekmeklik Buğdayda Kaliteyi Artırma Yöntemleri

FEHİM link=topic=77321.msg914061#msg914061 date=1408938685' Alıntı:
hümik asitin bu yıl farkını görmedim. değişik yerlerde parçalı arazi işliyorum.bir bölgedeki arazilerin aynı işçiliğe rahmen gluteni düşük geldi.
Hümik asitin topraga ve bitkiye etkısi olabilmesi için mutlaka yagmur ya da sulama öncesi yapmak şart. Aksi takdirde organık maddeler hava ile kaybolup uçacaktır ve verım beklemek yanlıs olur.
Her sene mutlak deneme yapacağımız tarlanın toprak bileşenlerinin her noktada aynı olmasına özen göstererek ve tarlanın her yerine değil ikiye, üçe hatta dörde bölerek ve analizinı ayrı yaparak hangısinde verim elde ettigimize bakarak uygulama yaparız. Zaten Türkiyemiz 4 mevsim, 3 bitki örtüsü, 10 ' a yakın toprak çeşiti ve sıcaklık farklılıkları görülmektedir. Bu nedenle kendi bölgemızi deneme tarlaları ile tanıyabilir ve en yüksek verimi elde edebiliriz. Bitkiler aynı bakımla Trakya da bire 10 verirken Çukurovada bire 15 verebilir. Sıcaklık, yagış ve toprak çeşidi gibi açıklayabiliriz.
 
Ynt: Ekmeklik Buğdayda Kaliteyi Artırma Yöntemleri

Hüseyin ASLAN link=topic=77321.msg914034#msg914034 date=1408913436' Alıntı:
Nadas yerine münavebe yapılmalı. Örnegin fig ekip topraga azot bırakmalı ya da mart aylarının sonunda hümik fülvik asit sıvı sekilde kullanılmalı en önemlısi toprağı KÜSTÜRMEMELİ.
Hüseyin Fiğ ile münavebe nasıl olur bilmiyorum ama aspir ile münavebe yaptık sonuç hüsran. :(
 
Ynt: Ekmeklik Buğdayda Kaliteyi Artırma Yöntemleri

üçemli link=topic=77321.msg914129#msg914129 date=1408972179' Alıntı:
Hüseyin Fiğ ile münavebe nasıl olur bilmiyorum ama aspir ile münavebe yaptık sonuç hüsran. :(
Dostum benimki sadece örneklendirme.
Örnegin bugday azotlu gübreleri sever.
Öncesinde ise fiğ hem topragın gevsemesine,
Yüzeyin açıkta kalmasına,
Rüzgar erozyonuna engel olmasına,
Topraga azot bırakmada,
Organik madde artmasına

Gibi bir sürü fayda sayabiliriz. Düşünün münavebeli kuru tarımda bir ürünün bu kadar etkisi varken diğer münavebe bitkilerini ele aldıgımızda neler katabilecegimizi görün.
 

Ynt: Ekmeklik Buğdayda Kaliteyi Artırma Yöntemleri

Hüseyin ASLAN link=topic=77321.msg914220#msg914220 date=1408991461' Alıntı:
Dostum benimki sadece örneklendirme.
Örnegin bugday azotlu gübreleri sever.
Öncesinde ise fiğ hem topragın gevsemesine,
Yüzeyin açıkta kalmasına,
Rüzgar erozyonuna engel olmasına,
Topraga azot bırakmada,
Organik madde artmasına

Gibi bir sürü fayda sayabiliriz. Düşünün münavebeli kuru tarımda bir ürünün bu kadar etkisi varken diğer münavebe bitkilerini ele aldıgımızda neler katabilecegimizi görün.

Sadece buğday değil tüm bitkilerin azota ihtiyacı var.Ancak limiti aşar da fazla azot atarsan buğdayı yerden toplarsın. ;) Fiğ konusunda sana katılıyorum.
 
Ynt: Ekmeklik Buğdayda Kaliteyi Artırma Yöntemleri

sürüm tekniği,tohum yatağının iyi hazırlanması,sertifikalı tohum kullanımı,ekim yöntemleri,(serpme,sıra ya veya 90 derecelik açı ile çapraz ekim) toprak analizine göre taban gübresi,üst gübreleme sayısı ve zamanı,ot ilacının zamanlaması,kök ilacı ve pas ilacı uygulaması gibi geniş çaplı bir araştırma gerektiriyor.benim en fala merak ettiğim bu uygulamalar,örneğin 1 gübre den sonra yani kardeşlemeden sonra 2. gübrelemenin zamanı kaç hafta sonra olmalı, ot ilacı 1 gübreden sonra mı yoksa 2. gübreden sonramı atmalıyız,eğer bu uygulamaları zamanında ve bilinçli yapılırsa birim alandan istenilen verim ve kalitenin yakalanılıcağına inanıyorum
 
Ynt: Ekmeklik Buğdayda Kaliteyi Artırma Yöntemleri

Arkadaşlar, proteinleri diğer organik yapılardan ayıran etken azottur. Bir bitkide protein değerlerinin yüksek olmasını istiyorsanız toprak analizine göre azotlu gübrelerinizi ona göre kullanın, ancak bu yeterli olmayacaktır, azotun bitki tarafından en iyi şekilde kullanımı için de toprak hazırlığı yapmanız gerekmekte. Toprağa azot vermek yetmiyor yani :)


FEHİM link=topic=77321.msg914061#msg914061 date=1408938685' Alıntı:
hümik asitin bu yıl farkını görmedim. değişik yerlerde parçalı arazi işliyorum.bir bölgedeki arazilerin aynı işçiliğe rahmen gluteni düşük geldi.

Fehim Abi, hümik asit genellikle yağlı bitkilere etki eder. Nedeni de yağın içindeki yağ asitlerinin -OH iyonlarını kullanmasıdır.

Bununla ilgili bir çalışma:

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünden Sibel Day ve arkadaşları ayçiçeğinde Hümik Asit uygulamalarının verim ve verim unsurları üzerine etkilerini araştırmışlardır. Sanbro çeşidinin yetiştiriciliğinde sıvı formdaki DELTA PLUS(DELTA HUMATE 15)(içerik 150 g/L hümik asit+30 g/L potasyum oksit) hümik asiti tohum ekiminden önce toprağa çıkıştan sonra 4-5 yaprak dönemde ve minyatür tabla oluşum aşamasında uygulanmıştır. Hümik asit etken madde olarak 6, 12 ve 18 g/da dozlarında kullanılmıştır. elde edilen sonuçlarına göre en yüksek bitki boyu (133 cm) minyatür tabla oluşum döneminde 6 g/da en yüksek yağ oranı %53,6 ile yöne minyatür tabla oluşum döneminde 18 g/da hümik asit dozlarında belirlenmiştir. bitkinin gelişim aşamaları ilerledikçe hümik asit uygulamalarının yağ oranını artırdığı tespit edilmiştir. En yüksek tane verimi ise 410 kg/da ile ekimden önce toprağa uygulanan 18 g/da hümik asit dozundan elde edilmiştir. Sonuç olarak, yapılacak uygulamalarda, tohum ekimiyle toprağa 18 g/da erken gelişme döneminde bitkiye 12 g/da geç dönemde 6 g/da hümik asit dozları araştırıcılar tarafından önerilmiştir.

Kaynak :

·Sibel Day, Özer Kolsarıcı, Mehmet Demir Kaya, 2011 Hümik asit uygulamaları zamanı ve dozlarının ayçiçeğinde (Helianthus annuus) verim, verim öğeleri ve yağ oranına etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24(1):33-37

·Hasad Aylık Tarım Dergisi Ekim 2011 Yıl 27 Sayı : 317 Sayfa 104

Ayçiçeklerin yağ oranlarının arttırılması için hümik asit öneriliyor.
 
Ynt: Ekmeklik Buğdayda Kaliteyi Artırma Yöntemleri

DeHLiZ

çiçeklerde de uygululadım. bu yıl biraz tersine oldu. yapraktan uyguladığım halde hiç bir şey yapmayan arkadaş benden dölümüne 30-40 kilo fazla aldı.
not: tarlalar yan yana + toğum aynı +işçilikte aynı
 
Ynt: Ekmeklik Buğdayda Kaliteyi Artırma Yöntemleri

FEHİM link=topic=77321.msg920539#msg920539 date=1411196122' Alıntı:
DeHLiZ

çiçeklerde de uygululadım. bu yıl biraz tersine oldu. yapraktan uyguladığım halde hiç bir şey yapmayan arkadaş benden dölümüne 30-40 kilo fazla aldı.
not: tarlalar yan yana + toğum aynı +işçilikte aynı

Valla abi o zaman başka bir şeye bakmak lazım o zaman, neden yararlanamamışlar diye, eğer ayçiçekleri de yararlanamamışlarsa toprakla ilgili ya da senin tarlanın eğimiyle ilgili bir şey olabilir. İşçilik de aynı ise sürümde bir sıkıntı yok, hava aynı hava, yağmur aynı. Bu seneki toprak analizinden anlaşılır ne olduğu, ph düşük çıkarsa bil ki humik asitten çiçekler alamayıp yararlanamamış kalmış öyle toprakta. Yok eğer normal çıkarsa almış ama yararlanamamış.
 

Benzer Konular