Ekim nöbeti için örnekler.


1) Azot tüketimi fazla olan kültür bitkileri( şeker pancarı. Patates. Pamuk. Misir. Kolza.) ile azot depolama özelliklerine sahip olan baklagiller ardi ardina yetiştirilmeli.
2) Su tüketimi fazla olan kültür bitkileri (Yonca. Misir. Çeltik. Kenaf. Pamuk. Şekerpancari.) ile daha az su tüketen bitkileri (Patates. Hububat. Sogan. Bezelye) ardi ardina yetiştirilmeli.
3) Yetiştirme döneminde yavaş gelişen kültür bitkileri (Pamuk. Domates. Soğan) ile hizli gelişme özelligi olan bitkiler ( misir. Soya fasulyesi. Sorgum. Ispanak. Marul. Fiğ. Yemlik kolza. Yeşillikler.) ardi ardina yetiştirilmeli.
4) Bitki kalıntısı fazla olan bitkiler (baklagiller.tahillar) ile kalintisi az olan bitkiler (patates.şekerpancari.karnabahar.lahana.sogan) ardi ardina yetiştirilmeli.
*Azot toprak için en önemli element. Bu nedenle azot tüketen bugdaygillerle azot artiran baklagillerin arda arda ekilmesi gerekiyor.
*Topragin verimini artiran ekim nöbeti toprak erozyonunu azaltilmasinda önemli rol oynuyor. Ekim nöbeti planlaması yaparken çapa bitkilerine. Ve yabanci otlarla rekabeti güçlu bitkilere yer vererek yabanci otlari baski altina almalısınız.
*Arazinin eğim durumunu dikkate alarak engebeli alanlarda erozyonu hizlandiran bitkilere ekim nöbetinde yer vermemelisiniz.

TrakKulüp Mobil Uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.
 

Benzer Konular