Efeler Çiftliği Satılıyor...


Gıdaya bir yabancı daha geliyor
Eren Güler / hurriyet.com.tr
19 Aralık 2013
Türk gıda devine yabancı ortak geliyor

Son dönemde Türkiye ' deki dev gıda markalarına yönelik artan yabancı ilgisinden sektöre henüz 2011 yılında giren Moova da nasibini almak üzere. Eski TÜSİAD başkanlarından Muharrem Kayhan ve kardeşi Hilmi Kayhan ' ın başında olduğu Moova yeni ortak arayışına girdi.

Türk gıda sektöründen son aylarda arka arkaya yabancı ortaklık haberleri geliyor. Önce Türkiye ' nin en eski markalarından lider sirke ve sos üreticisi Kemal Kükrer yüzde 50 hissesini 60 milyon TL ' ye Japon Ajinimoto ' ya satarken, hemen arkasından OYAK ' ın salça devi TUKAŞ ' ı satacağı haberi geldi. TUKAŞ ' tan sonra Kasım ayının sonunda Türkiye ' nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında 120 ' inci sırada yer alan Namet Gıda ' dan bir ortaklık haberi geldi. Türkiye ' de adını Damat markasının sahibi Orka Group ' a stratejik ortak olarak duyuran Amerikalı Investcorp Namet ' e ortak oldu.

Geçtiğimiz günlerde de Türkiye ' nin en büyük süt ürünleri firmalarından Yörsan ' ın yüzde 80 hissesinin Dubaili Abraaj Capital ' e satışı için Rekabet Kurulu ' na başvuru yapıldı.

ORTAK ARIYOR

Türk firmalarına yönelik artan ilgi şimdilerde Moova ' yı yeni bir ortaklığa taşımak üzere. Türkiye ' nin tekstil devlerinden Söktaş ' ın iştiraki olan ve Moova markası ile peynir ve süt sektöründe faaliyet gösteren Efeler Çiftliği Tarım ve Hayvancılık A.Ş, geçtiğimiz günlerde yeni ortaklar alınması, muhtelif stratejik alternatiflerin değerlendirilmesi, finansal danışmanlık ve benzeri diğer hizmetlerin yürütülmesi için İş Yatırım ' la sözleşme imzaladı.

Söktaş Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muharrem Kayhan, gizlilik anlaşmaları gereği ortaklık süreci konusunda bilgi veremeyeceğini, ancak işlem gerçekleştikten sonra açıklama yapabilecekleri söyledi. Kayhan, yabancı yatırımcıların Türk gıda sektörüne artan ilgisi konusunda ise pazarın oldukça iyi olmasını gösterdi. Kayhan, 'Türkiye ülke içinde tüketicisiyle çok iyi pazar. Ayrıca kendi tarım potansyeli var. Bu hususlar yabancı ilgisinde çok etkili' dedi.

YABANCILAR NEDEN İLGİ GÖSTERİYOR

Gıda sektörüne yönelik son dönemdeki yabancı ilgisini değerlendiren Türkiye Süt Et Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Murat Yörük, bu ilgiye iki türlü bakılması gerektiğini kaydetti. Yörük, 'neden yabancı fonların ilgisi arttı ve neden yerli firmalar böyle bir niyet içerisine girdiler. Fonlar açısından bakarsak bir süredir Türkiye ' de ortak aradıkları bilinen bir gerçek. Çünkü hem pazardan pay almak istiyorlar hem de Türkiye üzerinden Ortadoğu ' ya geçişi sağlayabilirler ve çok daha kolay geçerler. Bunu farkeden Arap menşeili fon şirketleri fellik fellik Türk firması arıyor' dedi.

İkinci olarak neden Türk şirketlerinin satma yönünde bir eğilim gösterdiğine bakılması gerektiğinin altını çizen Yörük, şunları anlattı:

'Türkiye ' de herkes artan maliyetlerden, paranın tahsil edilememesinden, zincir mağazaların kestiği bedellerden ve hukuki yetersizliklerden şikayetçi. Ayrıca Türkiye ' de büyümek isterseniz büyük oynamanız lazım. Fabrikalar eskisi gibi tek bina olarak ve kademeli olarak kurulmuyor. Maliyetlerinizi düşürebilmek için ana fabrikanın yanında enerji başta olmak üzere diğer üniteleri de üstelik yüksek teknoloji ile kurmak zorundasınız. Çünkü düşük maliyetle üretemediğiniz zaman pazarda yer bulma şansınız çok zor. Bu durum da sizin başlangıç maliyetlerinizi büyük oranda artırıyor. Firmalar da ya kredi alıp yatırım yapıyor ya da kendilerini büyütebilecek yeni ortak arayışlarına giriyor.'

120-130 JAPON FİRMASI DOLANIYOR

Gıda sektörüne olan yabancı ilgisinin aslında olumlu bir durum olduğunun altını çizen Yörük, 'Gıda sektörü bir otomotiv sektörü gibi hammaddesini ya da ara maddelerini dışarıdan aldığınız bir sektör değil. Her şey burada üretiliyor, tamamen Türkiye ' ye ait ürünler kullanılıyor. Bence yerel markaların global olabilmesi için her türlü enstrüman kullanılalı ve yabancı ortaklık da gerekiyorsa yapılmalı' dedi.

Yörük son dönemde özellikle Japon firmalarının büyük ilgi gösterdiğine dikkat çekerek 120-130 tane Japon firmasının gıda sektörü etrafında dolandığını her an yeni ortaklık haberlerinin gelebileceğini ifade etti.

ÇİFTLİK 2005 ' DE KURULDU, MARKA 2011 ' DE PAZARA GİRDİ

Kayhan Ailesi ' ne ait Söktaş ' ın iştiraki olan Efeler Çiftliği 2005 yılında Aydın ' ın Germencik ilçesi Turanlar Köyü’nde kuruldu. 2007 ve 2008 yıllarında çiftliğe katılan 3 bin 56 baş düve ile markanın temelleri atıldı. 2008 yılı Nisan ayı içinde çiğ süt satışı başlarken, Moova markası 2011 Temmuz ayından itibaren pazara girdi. Süt ve süt ürünlerinin üretiminin yapıldığı çiftlikte 3 bini sağmal olmak üzere toplam 5 bin 500 büyükbaş hayvan bulunuyor.

Efeler Çiftliği, Moova markası ile süt ve peynir çeşitlerinin üretimini ve satışını yapıyo
 
Ynt: Efeler Çiftliği Satılıyor...

Ortak bulamadı, üretimi durdurdu
Eren GÜLER
20 Mayıs 2014
Türk süt devinden şok karar

Peynir ve süt üretimi konusunda Türkiye ' nin önde gelen markalarından olan Moova ' da bir süredir gündemde olan yabancı ortak arayışı olumsuz bir şekilde sonuçlandı. Eski TÜSİAD başkanlarından Muharrem Kayhan ile kardeşi Hilmi Kayhan ' a ait olan şirket üretimi durdurma kararı aldı. Efeler Çiftliği ' ndeki çiğ süt üretimi ise devam edecek.

Son dönemde Türkiye ' deki gıda markalarına yönelik artan yabancı ilgisi bu kez ortaklıkla sonuçlanmadı. Aralık ayında yeni ortaklık çalışmaları için İş Yatırım ' a yetki verildiğini açıklayarak arayışa giren Moova, 6 aydır görüşmeleri sürdürüyordu. Ancak gelinen noktada istenilen ortak bulunamadı ve şirket bu arayışına son verdi. Geçtiğimiz günlerde yapılan yönetim kurulu toplantısında da üretimin durdurulması yönünde karar alındı.

Yönetim Kurulu kararında üretimin durdurulmasına gerekçe olarak içinde bulunan rekabet koşulları ve oluşan faaliyet zararı nedenleriyle ihtiyaç duyulan ilave kaynak gereksiniminin asgariye indirilmesi gösterildi. Bu karar sonrasında şirket bünyesinde çalışan 156 kişinin işine son verilecek. Efeler Çiftliği ' ndeki çiğ süt üretimi ise devam edecek. Şirket buradaki iş hacmini daha da büyütmeyi hedefliyor.

PAZAR ÇOK İYİ DEMİŞTİ

TÜSİAD ' ın eski başkanlarından Muharrem Kayhan ve kardeşi Hilmi Kayhan ' ın başında olduğu şirket, tekstil devi Söktaş ' ın bir iştiraki olarak 2005 yılında Aydın ' ın Germencik ilçesi Turanlar Köyü’nde kurulmuştu. Efeler Çiftliği adı ile kurulan şirket, 2008 yılına gelindiğinde 3 bin baştan fazla hayvan ile çiğ süt satışı işine girdi. Daha sonra perakende sektörüne yönelen şirket, peynir ve süt ürünleri markası olarak Moova ' yı kurdu ve 2011 yılı Temmuz ayından sonra bu marka ile marketlerdeki yerini aldı.

Moova geçtiğimiz yıl yaklaşık 20 milyon TL ciroya ulaşmıştı.

Söktaş Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muharrem Kayhan, ortaklık çalışmalarının başladığı Aralık ayında Hürriyet ' e yaptığı açıklamada genel olarak yabancıların Türk gıda sektörüne olan ilgisini değerlendirerek, 'Pazar oldukça iyi. Türkiye de ülke içinde tüketicisiyle çok iyi pazar. Ayrıca kendi tarım potansiyeli var. Bu hususlar yabancı ilgisinde çok etkili' demişti.

TÜRK GIDA FİRMALARINA YOĞUN İLGİ

Türkiye ' deki gıda markalarına özellikle son 1 yıldır yabancı firmalar ciddi ilgi gösteriyor. İç pazardaki tüketim potansiyelinin yanında özellikle Ortadoğu ' da etkili olmak isteyenler yabancı firmalar Türkiye ' de deyim yerindeyse üs kurdu. Bunun sonucunda da Türkiye ' nin en eski markalarından lider sirke ve sos üreticisi Kemal Kükrer yüzde 50 hissesini 60 milyon TL ' ye Japon Ajinimoto ' ya satarken, hemen arkasından Türkiye ' nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında 120 ' inci sırada yer alan Namet Gıda ' ya Amerikalı Investcorp Namet ' e ortak oldu. Ardından Türkiye ' nin en büyük süt ürünleri firmalarından Yörsan ' ın yüzde 80 hissesi Dubaili Abraaj Capital ' e satıldı.

Son ortaklık haberi ise geçtiğimiz ay 1923 yılında kurulan Kayserili Şahin Sucuk’tan geldi. Şahin Sucuk ' un Körfez ' den büyük bir fonla başlayan ortaklık görüşmeleri halen devam ediyor.
 
Ynt: Efeler Çiftliği Satılıyor...

malesef şirketlerin / sermayenin bu sektöre girmesi çiftçilerin zararına.
adamlar profesyonel ve çok üretiyor, çiftçi rekabet edemiyor.
çiftçi ürettiğinin hakkını alamıyor, kar edemiyor, pazar bulamıyor. yatırım yapamıyor, sermayesi azalıyor, tarlaları malı mülkü gidiyor.

Kapitalist, Liberal politikaların sonucu bu.
ama çiftçi halinden herhalde çok memnun ki, hep aynı partiye oy veriyor...

Şahsi menfaat ve istikbalini, milletin menfaat ve istiklalinden önde tutan kişi vatan hainidir. sop-*-sa
 
Ynt: Efeler Çiftliği Satılıyor...

Söktaş ' ın Moova ' sını Koç ' un Tat ' ı aldı

hurriyet.com.tr

2 Temmuz 2014
Türk gıda sektöründe flaş satış


Türkiye ' nin önde gelen süt ve peynir markalarından Moova, Koç Grubu şirketlerinden Tat Gıda ' ya satıldı. Moova ' da üretim ortak arayışlarının olumsuz sonuçlanması üzerine iki ay önce durdurulmuştu. Öte yandan Tat Gıda da geçtiğimiz günlerde Maret ' i Namet ' e satmış ve bu satış çok ses getirmişti.

Türk gıda sektöründeki yeni ortaklık ve alım/satımlar hızla devam ediyor. Son haber ise bir süre önce üretimi durdurma kararı alan Moova ' dan geldi. Eski TÜSİAD başkanlarından Muharrem Kayhan ile kardeşi Hilmi Kayhan ' a ait olan Moova, Aralık 2013 ' te ortak arayışlarına başlamış, ancak Mayıs ayında ortak bulamadığı için üretim faaliyetlerine son vermişti. Ortaklık görüşmelerine devam eden şirket dün itibariyle Koç Grubu şirketlerinden Tat Gıda ile 32 milyon 271 bin lira karşılığında el sıkıştı.

Geçtiğimiz günlerde Maret ' i Namet ' e satarak işlenmiş et ürünleri sektöründen çıkan Tat Gıda, bu yeni satın alma ile peynir kategorisindeki varlığını güçlendirmeyi planlıyor.

Söktaş ' tan yapılan açıklamada, 'Çeşitli yatırımcılarla yürütülmekte olan görüşmeler sonucunda, Ortaklığımızın 01 Temmuz 2014 tarihli Yönetim Kurulu kararı çerçevesinde, bağlı ortaklığımız Moova ' da sahip olduğumuz yüzde 99.99 oranındaki hisselerin tamamının, Koç Topluluğu şirketlerinden Tat Gıda ' ya satışına ve hisse devir sözleşmesi imzalanmasına karar verilmiştir' denildi.

SEK İLE SÜTTE

Tat Gıda, özelleştirilen Süt Endüstri Kurumu (SEK) markasıyla süt ve sütlü ürünler üretimi yapıyor. Özelleştirme İdaresi tarafından 1995’te özelleştirilen SEK İstanbul İşletmesi, sektörde faaliyet gösteren küçük ve orta büyüklükteki sanayici ve gıda toptancılarından oluşan 164 kişilik bir grup tarafından satın alınmıştı. Koç topluluğu 1997 yılında küçük ve büyük sermayenin beraber çalıştığı bir modele öncülük etmek üzere SEK hisselerinin yüzde 68 ' ini satın aldı. Koç Grubu, 1 Temmuz 2003 tarihi itibariyle Koç Gıda Grubu markaları SEK, Tat, Maret ve Pastavilla Tat Konserve çatısı altında topladı.

Tat Gıda, geçen ay Maret markası ile markaya ait taşınmazları 75 milyon dolara Namet Gıda ' ya ve Harranova Besi ve Tarım Ürünleri ' nde sahip olduğu yüzde 58.15 hissenin tamamını ABD merkezli Morningstar şirketine sattığını açıklamıştı.
 

Benzer Konular