Dorper Koyunu

Ynt: Dorper Koyunu

somali ve iran karisimi kisa ama dolgun bi koyundur..istanbulda bi arkadasimda var.. meronos ve sakiz koyunlarina dorper koc birakti. kuzular 4 ayda 40 kiloya yakin geliyor dio.. soguk ve sicaga dayanikli meradan yararlanma kabiliyeti yuksek diyo. 2sene sonra 20 koyunla girmeyi dusunuyorum..
kont1979 link=topic=61320.msg679453#msg679453 date=1357385692' Alıntı:
http://www.sahibinden.com/ilan/hayvanlar-alemi-kucukbas-hayvanlar-koyun-dorper-koc-90039449/detay

burada koç satışını yapan arkadaş var satıcı olduğu için vereceği bilgilen çok doğru olmayabilir ama yinede görüşmenizde fayda var

Belirtmek istiyorum amerika,kanada,avustralya bu ülkeler hayvancılığın en ileri olduğu ülkelerin başında geliyor şuana kadar dorper koyununu kendi ırklarınıun verimini artırdıklarını hiçbiryerde okumadım.ülkemizde de tigemlerde ırk gelişimi için yeni yeni kullanılmaya başlanıyo yanılmıyosam
Bahsettigim arkadasim budur..

tura30 link=topic=61320.msg680005#msg680005 date=1357473318' Alıntı:
hayırlı olsun atila abi koyunculamı el atdın uzuyan el bizden olsun bakarsın damızlık için kapını çalarız bizede yaparsın bir iyilik.. pancar işini öldürüyorlar su kanunu kafamızı çok arıtıyor bende düşünüyorum daha öncede 5 yıl yaptım bu işi.

Sağol
Su kotası ve ' ' boş zamanımızın ' ' olması bizi arayışa zorluyor. Büyükbaş hayvancılık konusunda biraz daha fazla temel bilgim olmakla beraber, yatırımın büyük olması ve piyasadaki istikrarsızlıklardan dolayı, küçükbaş daha mantıklı bir alternatif gibi duruyor. Bakalım nasıl gelişecek.

Tecrubeyle sabit bir bilgi istiyorsaniz burada bulabileceginizi zannetmiyorum...Ulkemizde profesyonel bir bicimde ticari olarak yetistirildigini gormedim duymadim...

Yeni yeni piyasada ismi duyulmaya basladi,internet uzerinde yerli yabanci kaynaklar incelendiginde ulkemiz yerli koyunlarina gore ozellikleri tartisilmaz

Fakat ben her zaman sunu soylerim ;Eger bu hayvan alinipta bir kivircik koyunu gibi bakilirsa burada yazan hicbir degeri elde edemezsiniz

ayni zamanda yurt disindan gelen hayvanlarda her zaman bir uyum sorunu olur

Bunun yerine yerli koyunlarimizi bu ve bu gibi irklarin koclari ile islah etmek hem uyum sorununu ortadan kaldirir hemde devasa yatirimlar yapmamis oluruz

Lakin goruldugu uzere bir dorper koyunu ulkemizde bugun popularitesinden dolayi bir dana fiyatina satiliyor ' tabi yersen '

saygilarimla

ben şuan bu işi yapmıyorum ama türkiyede bu iş meslek olarak yapılmıyor malesef genelde bakış acısı şu nasıl olsa yer müsait ben işimi yapayım hayvana nasılsa birileri bakar ek gelir olur
bugünkü piyasa şartlarında vasıfsız bir kişi en iyi şartlarda 1500tl maaş alır tabiki iyi bir işvereni varsa.yılda 18.000tl eder bunun 3-4bini yol parası fln gider geriye 14.000 kalır
oysaki birazdaha sistemili yapılsa hayvancılık koç katımından önce 15-20gün hayvanlar besiye çekilse inanın o paranın iki katı kazanç sağlanır
ithal koyunlara gelince uyum prblemi olabilir ama şu var damızlık koyunu yurt dışından 300-350euro arasında getirebilirsiniz buna bütün koyun ırkları dahil ama enaz 100 adet koşulu var ve aldığınız damızlık hayvanları yanılmıyosam 3 yıl satamıyosunuz

merhaba arkadaslar

ben bilal caglar istanbuldan katiliyorum foruma. yukarda bir arkadasimizin link veridigi dorper koc ilani bana ait.
3 yildir dorper koclari yurt disindan getirip damizlik olarak satiyoruz . 2 yil da kendim yerli irklarla melezledim .
dorper koyunun verimi ve uyum saglama yetenegi tartisilmaz .
yukarda bazi arkadaslar konuya hakim olmadan yeterli incelemeyi yapmadan yorumlar. yapmislar.
ben size kisaca 3 yil icindeki tecrubelerimden gorduklerimden bahsediyim .
ben kockari ilk basta kendi koyunlarim icin getirdim. cevreden talep olunca surekli getirp satmaya basladik.
dorper ile birlikte texel , charollais. suffolk, ile de frans gibi diger et irklarini da getirdik.
bu irklar dunyada baba ayaginda kullanilan irklardir. bu irklardan suffolk ve dorper tum turkiye gonderidm erzurumdan giresuna , antalya , hatay , usak edirne akliniza neresi gelirse . sonuc sudur 100 lerce koctan sadece bir koc kaybi yasandi . oda alan arkadas alir almaz karma (entertoksami asisi ) yapmadan meraya saldigindan ot carpamasindan.
bizim yaptigimiz saf koclar ile yerli merinos , kiviricik , sakiz , tahirova , prit koyunlarla melezlemeden cikan sonuc 75 85 gun araligindan 38 - 40 kg canli agirliga ulastigini tespit ettik.
bu kilollara 100 kuzudan 10 tanesi siyrilip ulasmadi . 100 kuzudan 90 tanesi ulasti
yani bu basari istisna degildir.
kuzular icerde bakildi analari meradan geldiginde emdiler . kuzular icerde kaldigi surede yemlendi . kuzularin 40 kg ulasana kadar yedigi yem 1 bucuk cuval besi yemidir. verimli koyunculuk boyle yapilir . kuzunusu 2 bucuk ayda kasaba verisiniz . koyunuz altindan kuzuyu aldiginiz icin erkenden toparlar ve koc alir yipranmaz . ikinciye gebelik olasiligi artar. ikizligi artar. 2 yilda 3 kuzulama yapilabilir. dorper irki yerli irklardan cok ustundur . turkiyenin en dayanikli koyunlari olan ak karaman kadar dayaniklidir .
her turlu meradaya yasar . sicak soguk etkilemez . keci gibi yaprak yer . aniz tarlalarinda anizlari yer. bakimi kolaydir. 5 aylik ken dol tutar 10 aylik iken dogum yapar. elimizde az adette olan disi koyunlarimizda biz bunu yasadik. daha kendisi kuzu iken dogurdular. hemde ikiz.
dorper koyunu bir koyuncunun koyunda olmasini isteyecegi tum ozellikleri tasiyor . bizim yerli koyunlarimiz gibi camurda topallamaz.
yani anlatmakla bitmez .
yukarda bazi arkadaslar tigem cifliklerinin dorperi getirip basarisiz oldugnu yazmis bu bilgi tamamen yanlistir. cunku dorper tigem cifliklerinde hic bir zaman olmadi.
gelelim koc fiyatinin cok yuksek oldgundan sikayet eden arkadaslramiza
. bugun KOYUNCU kelimesinin hakkini vericek koyuncu ne yazik ki azdir. koyun o kadar bereketli ve verimli bir hayvandirki . tukiyede bir cok hayvancimiz koyunlarinin hakkini vermedikleri yani iyi bakmadiklari halde koyunlarindan gelir elde etmektedirler.
. gercek KOYUNCULAR kocun suru icin nekadar onemli oldunu bilirler. bugun bu gercek koyuncular sivas kangalda bir yerli karaman kocuna 4000 tl verir. bugun izmir cesmede iyibi r sakiz kocuna 3000 tl verir bugun balikesir gonende merinos koca 3000 tl verir. bu insanlar KOYUNCUDUR.bu adamlar bunu yaparken isi bildigi icin ypar . yoksa koyunu kendi kuzusuna dollendir . anatomik olarak kusurlu koclara kuzulatirsan . koyundan alicagin verimde olamaz . Cunku koc herseydir. surunuzden aldiginiz kuzunun yapisindan . buyume hizina . ileride damizlik yapicaginiz disilere kdar herseyi etkiler. bizim sattigmiz doper ve suffolklar surunuzun kuzularinizin buyume hizini yuzde 30 artir. disileri damizlig tutarsaniz ikizligi artmis bri sunuz olucak ve surunuzu tamamen degistiricek. 2500 tl bu kdar verimli bir irk icin para degildir. yukarda yazdigim verimlerin ispati vardir. musterilerimiz bellidir. gidip gorursunuz.
tabi suda var bizi uzen . bu hayvanlar cok ozel hayvanlardir. turkiye de olmayan hatta bir cok avrupa ulkesinde yoklar . bazi musterilerimiz bu koclari alip sahip cikmiyorlar dogru uretim programlari yapmiyorlar bir heves alip koclari kullanmiyorlar. bunlara inanin uzuluyorum . milli kayip tir. bunlar.
koclarla iligli biligi alamak isteyen soru sormak isteyen olursa telefonumuz surekli aciktir. 0533 346 37 47
herkeze saygilar

bilal cag link=topic=61320.msg701661#msg701661 date=1360710301' Alıntı:
merhaba arkadaslar

ben bilal caglar istanbuldan katiliyorum foruma. yukarda bir arkadasimizin link veridigi dorper koc ilani bana ait.
3 yildir dorper koclari yurt disindan getirip damizlik olarak satiyoruz . 2 yil da kendim yerli irklarla melezledim .
dorper koyunun verimi ve uyum saglama yetenegi tartisilmaz .
yukarda bazi arkadaslar konuya hakim olmadan yeterli incelemeyi yapmadan yorumlar. yapmislar.
ben size kisaca 3 yil icindeki tecrubelerimden gorduklerimden bahsediyim .
ben kockari ilk basta kendi koyunlarim icin getirdim. cevreden talep olunca surekli getirp satmaya basladik.
dorper ile birlikte texel , charollais. suffolk, ile de frans gibi diger et irklarini da getirdik.
bu irklar dunyada baba ayaginda kullanilan irklardir. bu irklardan suffolk ve dorper tum turkiye gonderidm erzurumdan giresuna , antalya , hatay , usak edirne akliniza neresi gelirse . sonuc sudur 100 lerce koctan sadece bir koc kaybi yasandi . oda alan arkadas alir almaz karma (entertoksami asisi ) yapmadan meraya saldigindan ot carpamasindan.
bizim yaptigimiz saf koclar ile yerli merinos , kiviricik , sakiz , tahirova , prit koyunlarla melezlemeden cikan sonuc 75 85 gun araligindan 38 - 40 kg canli agirliga ulastigini tespit ettik.
bu kilollara 100 kuzudan 10 tanesi siyrilip ulasmadi . 100 kuzudan 90 tanesi ulasti
yani bu basari istisna degildir.
kuzular icerde bakildi analari meradan geldiginde emdiler . kuzular icerde kaldigi surede yemlendi . kuzularin 40 kg ulasana kadar yedigi yem 1 bucuk cuval besi yemidir. verimli koyunculuk boyle yapilir . kuzunusu 2 bucuk ayda kasaba verisiniz . koyunuz altindan kuzuyu aldiginiz icin erkenden toparlar ve koc alir yipranmaz . ikinciye gebelik olasiligi artar. ikizligi artar. 2 yilda 3 kuzulama yapilabilir. dorper irki yerli irklardan cok ustundur . turkiyenin en dayanikli koyunlari olan ak karaman kadar dayaniklidir .
her turlu meradaya yasar . sicak soguk etkilemez . keci gibi yaprak yer . aniz tarlalarinda anizlari yer. bakimi kolaydir. 5 aylik ken dol tutar 10 aylik iken dogum yapar. elimizde az adette olan disi koyunlarimizda biz bunu yasadik. daha kendisi kuzu iken dogurdular. hemde ikiz.
dorper koyunu bir koyuncunun koyunda olmasini isteyecegi tum ozellikleri tasiyor . bizim yerli koyunlarimiz gibi camurda topallamaz.
yani anlatmakla bitmez .
yukarda bazi arkadaslar tigem cifliklerinin dorperi getirip basarisiz oldugnu yazmis bu bilgi tamamen yanlistir. cunku dorper tigem cifliklerinde hic bir zaman olmadi.
gelelim koc fiyatinin cok yuksek oldgundan sikayet eden arkadaslramiza
. bugun KOYUNCU kelimesinin hakkini vericek koyuncu ne yazik ki azdir. koyun o kadar bereketli ve verimli bir hayvandirki . tukiyede bir cok hayvancimiz koyunlarinin hakkini vermedikleri yani iyi bakmadiklari halde koyunlarindan gelir elde etmektedirler.
. gercek KOYUNCULAR kocun suru icin nekadar onemli oldunu bilirler. bugun bu gercek koyuncular sivas kangalda bir yerli karaman kocuna 4000 tl verir. bugun izmir cesmede iyibi r sakiz kocuna 3000 tl verir bugun balikesir gonende merinos koca 3000 tl verir. bu insanlar KOYUNCUDUR.bu adamlar bunu yaparken isi bildigi icin ypar . yoksa koyunu kendi kuzusuna dollendir . anatomik olarak kusurlu koclara kuzulatirsan . koyundan alicagin verimde olamaz . Cunku koc herseydir. surunuzden aldiginiz kuzunun yapisindan . buyume hizina . ileride damizlik yapicaginiz disilere kdar herseyi etkiler. bizim sattigmiz doper ve suffolklar surunuzun kuzularinizin buyume hizini yuzde 30 artir. disileri damizlig tutarsaniz ikizligi artmis bri sunuz olucak ve surunuzu tamamen degistiricek. 2500 tl bu kdar verimli bir irk icin para degildir. yukarda yazdigim verimlerin ispati vardir. musterilerimiz bellidir. gidip gorursunuz.
tabi suda var bizi uzen . bu hayvanlar cok ozel hayvanlardir. turkiye de olmayan hatta bir cok avrupa ulkesinde yoklar . bazi musterilerimiz bu koclari alip sahip cikmiyorlar dogru uretim programlari yapmiyorlar bir heves alip koclari kullanmiyorlar. bunlara inanin uzuluyorum . milli kayip tir. bunlar.
koclarla iligli biligi alamak isteyen soru sormak isteyen olursa telefonumuz surekli aciktir. 0533 346 37 47
herkeze saygilar
Bilgi için teşekkürler hocam haklısınız kaliteli damızlığa çok parada verilir ve değerde çünkü bütün sürünün geleceğini şekillendirir.

'Dorper' Koyun Cinsi ile et verimi artacak

'Dorper' Koyun Cinsi ile et verimi artacak
22 Mayıs 2013 Çarşamba 08:41

Yüksek et verim performansı olan Dorper cinsi koyun, Türkiye ' de de et verimini artıracak.

İZMİR - Küçükbaş hayvancılıkta et verimini artıracak '500 Başlık Dorper Koyunu Yetiştiricilik Projesi' İzmir ' de hayata geçirilecek. İzmir ' in Urla ilçesinde tesis edilen Dorper damızlık üretim çiftliğiyle münavebeli mera sistemi ve otlama temelinde üretim yapılması planlanıyor. E-G Mimarlık tarafından temmuz ayında başlayacak projenin maliyeti 600 bin TL olacak. Avustralya ' dan ithal edilen damızlık Dorper koyunlarla üretim çiftliğinde elit bir çekirdek sürü elde edilecek. Yerli ırklara göre daha üstün performans gösteren Dorper cinsi koyunlar mera koşullarında daha hızlı canlı ağırlık artışı sağlayarak üreticiye avantaj sağlayacak.

Projeye Dorper sürüsünün kurulması ve üretim konusunda danışmanlık yapan Yrd. Doç. Dr. Sezen Ocak, Türkiye küçükbaş hayvancılık sektörüne önemli katkılar sağlayacak projeyi İzmir ' de de hayata geçireceklerini belirterek, bölgede 'elit bir çekirdek sürü' kuracaklarını söyledi.

Özellikle yılın hemen hemen her ayında kızgınlık gösterebilen ve erken çağda (8 aylık) damızlıkta kullanılan Dorper ırkının yerli ırklara göre gösterdikleri üstünlükler bakımından Türkiye küçükbaş hayvancılık sektörüne önemli katkılar sağlayacağını vurgulayan Ocak, diğer taraftan bu ırkın siyah ve beyaz başlı olmak üzere iki varyetesinin olduğunu belirtti.

Türkiye ' de et koyunculuğu gelişmiş ülkelerin altında

Türkiye Cumhuriyeti ' nin kuruluşundan bu yana tarım ve hayvancılık ülkesi olmakla birlikte, özellikle hayvancılık açısından son derece önemli bir ülke vasfını taşıdığını hatırlatan Ocak, şunları kaydetti: 'O dönemlerden itibaren tarım ve hayvancılık uğraşları ciddi destekler ve düzenlemelerle teşvik edildi ve kimi konularda önemli ölçüde ilerleme kaydetti. Ancak bu durum koyun yetiştiriciliği açısından hızlı nüfus artışı ve endüstriyel düzene geçiş aşamalarında benzer gelişme trendini gösterememiş, aksine kırsal kesimin gelişememesi, endüstriyel hayvancılığa sıcak bakmayı sağlayacak gerekli alt yapı ve donanımların sağlanamamış olması, mevcut yerli ırkların performanslarının düşük olması ve biyoteknoloji gibi modern üretim tekniklerinin kullanılmaması koyun yetiştiriciliğinin ekstansif düzeyde kalmasına neden oldu. Yıllar itibariyle et verimi yönünde ıslah çalışmaları yapılmasına rağmen elde edilen genotipler sürdürülebilir bir şekilde sahaya aktarılamadı, yetiştiriciler adeta düşük verimli yerli ırklar ile üretime mahkum edildi. Bu süreç ülke bazında et koyunculuğunun gelişmiş ülkelerin altında kalmasına ve sonuç olarak da hayvan ithaline yol açtı.'

Yüksek genetik yapılı hayvan geliştiren ülkeler

Ocak, koyun potansiyelinin bu denli yüksek olduğu Türkiye ' de hayvan başına verimlilikte pozitif bir ivme sağlanamamasının oldukça dramatik olduğunu dile getirdi. Genelde çiftlik hayvancılığı konusunda uğraş veren işletmelerin bünyelerinde rantabiliteyi yükseltecek nitelikli genetiksel yapıların varolması veya geliştirilmesi ile karlı bir üretim yapabildiğini vurgulayan Ocak, bu düşünce ile yola çıkan kimi ülkelerin son 50 yılda teknolojinin diğer olanaklarını da kullanarak çok yüksek genetiksel yapılı hayvanlar geliştirdiğine, bunun sonucunda üretim bazında lider konumuna geldiklerine dikkat çekti.

Dorper et kalitesi de yüksek

Ticari anlamda koyun eti üretimi için gerekli olan en önemli faktörün genetik yapı olduğuna işaret eden Ocak,şunları kaydetti: 'Tarafımızdan yapılan etüt ve araştırmalar Dorper ırkından yararlanarak sonuca gidilebileceğini gösteriyor. Dorper koyunu 1900 ' lü yılların başında Güney Afrika Cumhuriyeti ' nde özellikle mera koşullarında üretim için geliştirilmiş yüksek et verim performansı olan bir ırk. Değişik iklim ve fiziksel koşullara karşı dayanıklılığı ve hızlı büyüme ve gelişme özelliği ile de tanınıyor. Söz konusu ırk ince kıllı ve mevsime bağlı olarak (yaz başında) yapağısını kendi kendine döküyor. Böylece kırkım maliyeti de olmayan bir ırk. Yapağı dökümü karnın altında başlayarak sırt bölgesine kadar devam ediyor. Dorper ırkının bir diğer önemli özelliği ise karkas kalitesi bakımından Güney Afrika Cumhuriyeti gibi hayvancılığın son derece ileri olduğu bir ülkede karkas derecelendirmesinde birinci sırada yer alması. Etin mermerleşme özelliği yüksek düzeyde, rengi koyu kırmızı, adeta sığır eti rengi görünümünde. Hayvansal üretimde karlılık ancak amaca uygun genetik potansiyeli yüksek ırkların mera koşullarında yetiştirilmesi ile mümkün. Dorper ırkı da özellikle bu yönde (ekstansif) geliştirilmiş bir ırk konumunda.'

Ocak, konu bu açıdan ele alındığı zaman Türkiye gibi kesif yemin son derece pahalı olduğu ülkelerde Dorper koyununun son derece karlı bir şekilde yetiştirildiğini ifade etti.

Ynt: 'Dorper' Koyun Cinsi ile et verimi artacak

Et koyunculuğuna yönelik son 1-1.5 senedir ciddi araştırmaları olan ve bu konuda aklına gelmeyecek dek sayıda makale-tez-araştırma okumuş, et ırkı besleyen çobanlarla devamlı görüşmüş birisiyim. Bunu belirtmemin nedeni bu yorumu okuyacak arkadaşların 'Kulaktan dolma bilgilerle sallıyor' zannetmemesi için.

Dorper koyunu G. Afrika kökenli olup sıcak ve soğuğa dayanıklı olduğu, ikizlik oranının yüksek, et randımanının fazla olduğu iddia edilen bir koyun ırkı. Ancak bu koyun ırkı Romanov koyunları gibi aşırı abartılmış bir ırk.
Belirli ırklarımız dışında hemen hemen hepsiyle istenilen verimi vermeyen, yazın tüylerini dökmesi dışında hiçbir olumlu özelliği olmayan bir koyun ırkı. Meradan aşırı derecede yararlanamıyor. Ülkemizdeki bakteriyal hastalıklara dayanıklılığı ve kötü bakın şartlarına dayanıklılığı düşük bir ırk arkadaşlar. Öyle nette anlatılan 1 yaşında 140-150 kilo muhabbetleri işin hikayesi. 2-3 yaşındaki besiye yönelik dorperlar bile 110-120 kiloyu zor görüyor.Hayvanın kıvırcıkla çiftleştirilip melezleştirildiğinde canlı ağırlık artışı günlük 260-280 gr civarı yediği ot-yem toplam 6.5 -7 kg arası.Sakızla desen ha keza aynı....Sadece ivesi (Sarıbaş) ile kısmen iyi değerler gösteriyor (300-350 gr civarı ve toplamda 6-6.5 kg ot yem tüketimi) Haaa ama etkili mi ? DEĞİL !!!

Ayrıca belirtmem lazım ki nette gördüğüm ülkemizdeki Dorperların büyük çoğunluğu safkan değil arkadaşlar. Bunu yabancı ülkelerdeki dorperlar ile ülkemizde satışa sunulanların fotolarını karşılaştırarak bile görebilirsiniz...

Dorperdan ziyade Suffolk-İlle de France türlerini düşünmenizi tavsiye ederim.

[size=10pt]Memlekette hayvancılıkla ilgili üniversite araştırmaları çok bilimsel kaldığından hayata geçirilmesi zorlaşıyor.
Halbuki bu tarz girişimler, işi yapacak insanların ortaklığıyla mümkün hale gelebilir.
Üniversitenin kanatları altında yüksek verimlere ulaşsa bile, üreticinin elinde cam hassaslığında olacaksa ne işi yarar ki...
[/size]

EREN48 link=topic=66064.msg838506#msg838506 date=1391222571' Alıntı:
Et koyunculuğuna yönelik son 1-1.5 senedir ciddi araştırmaları olan ve bu konuda aklına gelmeyecek dek sayıda makale-tez-araştırma okumuş, et ırkı besleyen çobanlarla devamlı görüşmüş birisiyim. Bunu belirtmemin nedeni bu yorumu okuyacak arkadaşların 'Kulaktan dolma bilgilerle sallıyor' zannetmemesi için.

Dorper koyunu G. Afrika kökenli olup sıcak ve soğuğa dayanıklı olduğu, ikizlik oranının yüksek, et randımanının fazla olduğu iddia edilen bir koyun ırkı. Ancak bu koyun ırkı Romanov koyunları gibi aşırı abartılmış bir ırk.
Belirli ırklarımız dışında hemen hemen hepsiyle istenilen verimi vermeyen, yazın tüylerini dökmesi dışında hiçbir olumlu özelliği olmayan bir koyun ırkı. Meradan aşırı derecede yararlanamıyor. Ülkemizdeki bakteriyal hastalıklara dayanıklılığı ve kötü bakın şartlarına dayanıklılığı düşük bir ırk arkadaşlar. Öyle nette anlatılan 1 yaşında 140-150 kilo muhabbetleri işin hikayesi. 2-3 yaşındaki besiye yönelik dorperlar bile 110-120 kiloyu zor görüyor.Hayvanın kıvırcıkla çiftleştirilip melezleştirildiğinde canlı ağırlık artışı günlük 260-280 gr civarı yediği ot-yem toplam 6.5 -7 kg arası.Sakızla desen ha keza aynı....Sadece ivesi (Sarıbaş) ile kısmen iyi değerler gösteriyor (300-350 gr civarı ve toplamda 6-6.5 kg ot yem tüketimi) Haaa ama etkili mi ? DEĞİL !!!

Ayrıca belirtmem lazım ki nette gördüğüm ülkemizdeki Dorperların büyük çoğunluğu safkan değil arkadaşlar. Bunu yabancı ülkelerdeki dorperlar ile ülkemizde satışa sunulanların fotolarını karşılaştırarak bile görebilirsiniz...

Dorperdan ziyade Suffolk-İlle de France türlerini düşünmenizi tavsiye ederim.
İle de france koyun ırkı gerçekten et ırkı olarak düşünülebilecek bir ırk. Özellikle etinin yumuşak sulu ve lezzetli olması tercih sebebi yurt dışında. Araştırmalarım bu yönde.

Bence küçükbaş hayvancılıkta ırk konusunda en büyük hatanın kendi yerli ırklarımızın değerini bilememek olduğunu düşünüyorum... :S Evet içlerinde verimi düşük olanlar var, ama ıslah denince hemen yabancı, tuhaf ırklarla çaprazlayıp ne olduğu belli olmayan türler elde etmek bana hoş gelmiyor. Yerli ırklarımızdan İvesi, Sakız, Akkaraman (özellikle Kangal tipi) gibi verimli ve ülkemize uyumlu ırklar dururken, sürekli yabancı ırk bir koyunun ülkemizde tabir yerindeyse moda oluşunu anlamıyorum.

Ayrıca yöresel etkenleri de göz önünde bulundurmalıyız. Örneğin yaşadığım yerde, yani doğu Akdeniz civarında kuyruksuz koyun kolay kolay tercih edilmez. Doğu ve Güney Doğu genelinde de bu böyledir. Mutfak kültürü denen bir şey de buna etken olarak söz konusu. Mesela Morkaraman ırkını genelimiz yavru açısından verimsiz olarak nitelesek de eti kesinlikle koyun kokmayan ender türlerden biridir, kilo gelişimi açısından da hiç fena sayılmaz.

Kısaca demek istediğim şey, ıslah çalışmaları iyi güzel ama, ıslah deyince neden hep akla yabancı ırklarla çaprazlama geliyor. Bir ırkı hiç başka ırklarla karıştırmadan da seçkin sürüler oluşturarak bu ıslahı ırkın kendi içinde, kendi olanaklarının en üst seviyesinde yapmak bana çok daha mantıklı geliyor. İstedikleri kadar o koçlarla bizim koyunları çaprazlasınlar, getirin bayramda o koyunları buralara bakın insanlar alıyor mu... Hadi diyelim kasaplık olarak gitti, bizim burda bir kasaba asın o karkası, buraların insanı et alırken iyice irdeler, kuyruksuz hayvanı keçiden ya keçi niyetine alır ki tadından rahatça anlaşılır, koyun derseniz de yine almaz :D Batıda çok daha fazka kabul görür, ama orada da sakız gibi güzel ırklar yoğunluktayken niye dorper? niye romanov? Zaten romanov hezeyanını yaşadık gördük tüm ülkede )))

internette ilanları denkgeliyor bazen ben edirneden bir çiftlikten %50 merinos ildefrans melezi koyun aldım tekirdağdan orjinal ilde frans koç aldım onlardan üretmeye çalışıyom kırıkkale de ilan vardı en son.
şuanda 3 aylık erkek kuzum doğru düzgün yem yemeden 38 kilo oldu

et ırkı için anakra polatlıda üretilmişolan ilede fransa yada anadolumeriğnosunu tavsiye ederim arkadalar çok güzel sonuç alanlar olmuş yüzde yetmişbeş ilede fran yüzde25aakkaraman geni içeriyor polatlı koyunu.
anadolumerinosu ise yüzede 75 alman et merinosu yüzde 25akkaraman geni içeriyor...