Şimdi sencer solakoğlu diye bir adam çıkıyor ya çiftci tv de. 38 litre süt alıyor amerikan holstein hayvanı var. Amerikan holsteini süt verimi absürt bir biçimde fazladır ama ömrü çok kısadır. Sencer programında da dedi laktasyon ortalamamız 2.3 dedi bu demek oluyor ki 10 hayvanın 7 si 2 buzağı 3 ü 3 buzağı doğurup kesime gidiyor. Yaşadıgı zaman zarfı boyuncada ne bi hastalığı biter ne bi derdi biter adamı osandırır. Bide üstüne üstlük çok pahalı yem yiyor. Sencer dediki rasyonun %70i kesif yem dedi. Bu da çok ciddi bir maliyet demek. Ama Ömer hocanın 25 litrelik süt rasyonunu bir montofon ineğe uygularsak;Kandemir_06 Hiç düşündün mü, büyükbaş süt yetiştiriciliği konu olduğunda... Hemen herkesin aklına neden holstein (veya simental) geliyor?
Veya daha açayım..!
Neden günde 35-40 kg. kaliteli yem yiyen, 300 lt. su tüketen; bunun karşılığında ekonomik değeri olmayıp (UCUZ) içindeki değer oranı düşük olan (yağ oranı vs.) ama günde 30 Lt süt veren ırklar düşülür de;
Holstein in yediği yemin 1/5 ini tüketen, içtiği suyun %50 daha azını içen; bunun karşılığında ekonomik değeri olan, içindeki değer oranlarıda holstein den daha üstün, ama günde 10 lt. süt veren ırklar hiç düşünülmez?
Bence bunu düşün istersen..!
1-Çok yavru alırız kazanç cok artar
2-ucuza da besleriz
3-veteriner sadece tohumlamaya gelir
4-kaliteli süt üretilir
5-montofon beside holsteini sollayacağından besi gelirimiz de olur. Ömer hocanın dediği 25 litrelik süt rasyonu:
7.9 kg mısır samanı
2.5 kg kuru patates yapragı
0.87 kg melas
3.1 kg aycicek küspesi
6.14 kg arpa
2.63 kg mısır olacak şekildedir ve maliyeti 15-16 tl dir hersey disardan pahalıya alındığı takdirde böyledir.
Dediğim şekilde dediğim rasyonla hayvan bakarsan 25x1.7=42.5-15=27.5 tl günde kazanırsın.
Sencerin işi yaparsan 38x1.7=64.6-35=29.6 tl. Dediğim işle sencerin işi arasındaki fark belki günde 13 litre süt olabilir ama günlük süt kazancında 2 tl farkediyor. Senede 600 tl farkeder. Ama sencerin hayvanı 3. Buzağyı görmez işletmeden veteriner çıkmaz hergün hastalık olur dert sıkıntı bitmez. Ve şu da var o dedigim sekilde hayvan besleyen adam mısır tarımı yaparsa sap beleşe gelecek arpa ve mısır yerine hep mısır verse hayvanın besleme maliyeti çok çok daha ucuza geliyor.
Valla benim dusuncem böyle yanlisim varsa söyleyin.
Abi manda besliyorsan pazarlamayı kendin yapacaksın o da zor bir iş herkes pazarlayamaz.Benim şaşırdığımı neden kimse manda düşünmez? Mübarek elektrik süpürgesi gibi inegin yemediklerini yiyor. Şutu az ama yoğurt ve yağ yapıp satsan yeter, et olarak sucukcular alıyor. Süt olarak ve kaymak olarak tatlicilar anlaşmalı alıyor. Doktor ve ilaç masrafı az. Araştıran var mi?