Desteklerin Zamanında Ödenmemesi Çiftçiyi Mağdur Ediyor

6.png


TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar: "Desteklerin Zamanında Ödenmemesi Çiftçiyi Mağdur Ediyor"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilere yapılan destek ödemelerinin zamanında yapılmamasından dolayı yaşanan mağduriyetlere dikkat çekti. Bayraktar, bu yılın hasat dönemi gelmesine rağmen hâlâ geçen yılın prim desteğini alamayan çiftçilerin olduğunu belirtti.

Bayraktar, tarımsal üretimin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de desteklendiğini hatırlatarak, “Buğday üreticisine gübre, mazot ve prim desteği başta olmak üzere çeşitli destekleme ödemeleri yapılıyor. Ancak, ülkemizde bu destekler zamanında açıklanmıyor ve genel olarak çiftçilerimizin yoğun masraf yaptığı dönemde ödenmiyor. Buğday hasadına sayılı günler kalmasına rağmen hâlâ bu yılın destek miktarları açıklanmadığı gibi, geçen yılın prim desteğini alamayan çiftçilerimiz de var" dedi.

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında ürününü teslim eden bir çiftçinin o günün şartlarında alacağı ton başına bin liralık prim ile 43 litre mazot alabilecekken, bugün 23 buçuk litre mazot alabildiğine dikkat çeken Bayraktar, verilen desteklerin amacına ulaşabilmesi için zamanında ödenmesinin önemine vurgu yaptı. "Hasat başlamadan 2024 yılı prim destekleri, enflasyon oranları da dikkate alınarak bir an önce açıklanmalıdır" dedi.
 

Benzer Konular