Destekleme

Faizsiz kredilerle falan kurulanlar ne yapabildi ? Elit Zengen ( Angus )ciftligi satisa cikmis, ugrastilar ama olmadi.

Bu capta isi yonetebilecek profesyonel az, yem fiyatina, tarim politikalarina, bankalara guvenemeden nasil yapilir ? Sen eti urettin, pat et ithali serbest, sen ise girdin, yem bitkilerini ektin pat tarim urunlari ithali sernest kaldi, ne yapacaksin. Hayvanlari satisa cikarmana 1-2 ay kaldi nakit lazim git bankaya kredi falan alamazsin, alszn teminat lazim. 5 yil satmama sarti da var, 5 yil uyku tutmaz adami.

Istikrarin olmadigi yerde kimse buyuk yatirima girmez.

Kaç tane bu çapta kuruldu kaç tanesi battı? Biz sadece kötü örnekleri mi görüyoruz.
Tarım ve ticaret politikalarının hala sağlam bir zemine oturmadığını ve bu saydığın risklerin varlığını hepimiz biliyoruz. Ancak benim söylediğim çoklu katılım, riskleri de paylaşmanın en önemli yoludur.
Ben illa herkes büyük yatırım yapsın demiyorum. Ama yapmak isteyenler bir araya gelmeli yada uzun vadede bireysel planını yapmalı.
Ayrıca sermayesinin büyük kısmını krediye dayandıran kişilerin zaten geceleri uykusuz geçer. Bilmediğin dereye iki ayağını birden sokmayacan...
 
Hocam iyi tm sende haklisin:) fakat ben şehirdede uzun yillar yaşadim köydede uzun yillardir yaşiyorum.köylünün geleceginin belirsiz oldugu bir ortamda neden bu destekler ufak işletmelerden başlayip yavaşça buyuk isletmelere dönüştürülecegine tam tersi oluyor.resmen apaçik parası olan yapsin olmayan hamalliga devam politikasi bu.ver kardesim ufak isletmelere destegi ver gardasim bak o zaman kentten köye göç oluyomu olmuyomu.
Arkadaşım anlatamıyorum herhalde, devletin küçük işletmeyle köylüyle yada çiftçi ile şu etapta işi yok. Toplam işletmeler içinde büyük ölçeklilerin oranını arttırmak istiyor. Bunu iyi anlamak lazım. Devlet sadece üreticiyi düşünemez, tüketiciyi de düşünmeli. Dolayısı ile gıda fiyatlarının düşmesi üretimin artması ile olur. Bu da büyük ölçekli işletmelerle olur. Yarın gümrük birliğine bağlı fiyat koruması kalkınca Avrupadan gelen ürünlerin fiyatları karşısında ürünlerimizin ederi daha da düşecek. Buna hangimiz hazırız veya bundan en çok kim etkilenecek. Tabi ki birim girdi maliyeti yüksek olan köylü çiftçiler etkilenecek. Devlet bunu gördüğü için, birde gelişmiş ülkelerde de bu şekilde olduğu için büyük işletmelerin artmasını istiyor. Olaylara böyle bakmak lazım. Yoksa yine köylüye bişey yok deyip iki söver sonra da aynı şekilde işlerin devam edeceğini beklersek, maalesef çok bekleriz...
 
Ne zaman kooperatif kültürümüz Gelişirse , yiyici , üçkağıtçılar kooperatiflerin başına gelmezse o zaman kooperatifler bu işi yapar ve 500 baş yapabilecek kodomanlar daha zengin olmaz...
 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt